consiliul-localVineri, 11 septembrie, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local, începând cu ora 12.00, la Centrul de Afaceri şi Expoziţii. Toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi au fost aprobate. Pentru a vedea cum a decurs votul fiecărui subiect, Raportul şedinţei ordinare prezintă în detaliu acest aspect.

Având în vedere faptul că şedinţele extraordinare nu includ pe ordinea de zi şi punctul „Diverse”, câţiva dintre consilierii locali au ţinut să îşi exprime opiniile despre aspectele care îi preocupă în cadrul discuţiilor la Proiectul de hotărâre nr. 1, Rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015.

timofte-paulPaul Timofte a cerut lămuriri cu privire la momentul demarării lucrărilor de asfaltare a 30 de metri din cadrul Cimitirului Militar, în condiţiile în care a fost asigurat că vor începe de îndată ce starea vremii va fi favorabilă pentru acest lucru. „În cel mai scurt timp”, a răspuns Vasile Tescaru, replica stârnind aplauze şi amuzament în sala de şedinţă.

Cristinel Manolache a catalogat construcţia Sălii Polivalente drept un eşec al administraţiei locale, precizând că membrii UNPR din Consiliu se vor opune aprobarii rectificării bugetare, întrucât executivul a fost „prost inspirat” în propunerea acordării a 170.000 de lei pentru expertiza tehnică a proiectului „Construire Sală Polivalentă a Sporturilor”.

Dragoş Ştefan a specificat în faţa executivului faptul că un număr de 236 de copii au rămas fără loc în creşe, plecând de la amendamentul pe care acesta l-a propus în februarie, când a fost votat bugetul: „de a da bani pentru construirea unei creşe în municipiul Bacău”. Radu Ababei a răspuns că la Grădiniţa Letea se fac modernizări pentru a fi deschisă o creşă. Aceasta va fi funcţională în cel mult două săptămâni, singura problemă fiind lipsa de personal. Soluția propusă de către viceprimarul Ababei a fost relocarea de personal din alte creșe.

Majorarea salariilor cu 12% a fost adusă în discuţie de Cristinel Manolache şi de Iulian Stoican, fiind argumentată necesitatea acesteia pentru angajaţii Primăriei. Ovidiu Popovici a precizat că se caută soluţii pentru acest lucru şi, în cazul în care se va realiza, toate reglementările vor fi conform legii, întrucât sunt deja 18 angajaţi anchetaţi de DNA şi „nu ne mai permitem să nu respectăm legea”.

Primăria Bacău a oferit 25.000 de lei pentru proiectul „Lăsaţi copiii să vină la mine şi nu-i opriţi”
Proiectul ce a fost votat este implemetat în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului (A.R.B.) în vederea susţinerii, la început de an şcolar, a copiilor unor familii defavorizate, aflate în situaţii de risc. Propunerea A.R.B. constă în acordarea unor ghiozdane complet echipate, caiete şi rechizite necesare activităţii în noul an şcolar, pentru 500 de elevi, precum şi acordarea a 3.000 de pachete, pentru elevi din toate cele 3 cicluri de învăţământ ce vor conţine pix, orar, cărticică de rugăciuni, iconiţă şi dulciuri.

Bugetul estimat al întregului proiect este de 75.000 lei şi va fi suportat în mod egal de către Primăria Municipiului Bacău (1/3), Protopopiatul Bacău (1/3) şi parte a instituţiilor reprezentative ale societăţii civile (1/3). Contribuţia ce îi revine Municipiului Bacău este în valoare de 25.000 lei.

radu-ababeiAcest aspect a ridicat mari semne de întrebare în CL, întrucât unii consileri au fost de părere că, prin Legea nr. 350/2005, cultele primesc suficiente fonduri. Aşadar, ar trebui să îşi permită să susţină costurile în valoare de 75.000 de lei ale proiectului. Radu Ababei a specificat faptul că este un proiect social şi nu unul religios.

Proiectul a trecut, cu 13 voturi „pentru”, unul „împotrivă” (Corneliu Jitariu) şi 6 abţineri (Paul Timofte, Nechita Neculai, Elena Cosma, Cristinel Manolache, Dragoş Ştefan, Ghiorghe Huluţă).

Taxa de 5 lei pe pagină pentru eliberarea copiilor documentelor ce conțin informații de interes public solicitate de cetățeni în baza legii 544/2001 se menţine

vasile-tescaruViceprimarul Vasile Tescaru a propus, în expunerea de motive, respingerea plângerii, iniţiată de blogger-ul Cristian Ghingheş, privind prețul iraţional practicat de Primăria Bacău la eliberarea copiilor documentelor ce conțin informații de interes public solicitate de cetățeni în baza Legii nr. 544/2001.

Grupul consilierilor UNPR a declarat, prin vocea lui Dragoş Ştefan, că susţine demersul lui Cristian Ghingheş, fiind de acord că această taxă este aberantă şi ilogică. Secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, şi-a justificat poziţia de a nu fi de acord cu plângerea prealabilă, utilizându-se de tardivitatea demersului şi de costurile mari pe care le presupune munca de fotocopiere a documentelor solicitate de cetăţenii interesaţi.

Proiectul a fost aprobat, prin vot secret. Întregul film al acestor discuţii poate fi vizionat accesând următorul link: Şedinţa CL Bacău din 11 septembrie 2015.

Mai multe despre acest subiect, într-un articol viitor!

Media
No rating yet

Comments are closed.