Primele 9 luni ale proiectului TACT – Diversitate, Entuziasm, Cunoaștere
În perioada septembrie – decembrie, activitățile TACT au continuat în trei din cele patru școli partenere în cadrul proiectului.
Astfel, ne-am întâlnit cu primii participanți de la Liceul Spiru Haret din Moinesti, am făcut cunoștință cu elevii școlii Coman din comuna Sănduleni, în timp ce la Școala Zemeș am încheiat cea de-a 2-a sesiune de formare.
Chiar dacă sesiunile de formare s-au desfășurat atât fizic cât și on-line, interesul participanților a fost unul crescut, Alina și Maria reușind să-i facă pe participanți să aștepte cu nerăbdare fiecare întâlnire.
Munca alături de tinerii proiectului a fost provocatoare și dinamică
Maria, cel mai nou membru al echipei TACT, ne-a lăsat câteva impresii despre ce a însemnat munca din cadrul proiectului în această perioadă: „Munca alături de tinerii proiectului a fost provocatoare și dinamică. Împreună, am creat experiențe de învățare care au încurajat solidaritatea și participarea activă a tinerilor. Sesiunea care a avut cel mai mare impact asupra lor a fost cea în care au învățat cum pot înțelege mai bine situațiile de bullying și cyberbullying, conștientizând importanța empatiei și a gândirii critice atunci când întâlnesc aceste fenomene.”
Ne-a surprins plăcut, prezența la activitățile TACT în calitate de participant, a doamnei Ionela Gherasimescu, profesor de franceză la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moinești. La final de sesiune ne-a transmis câteva cuvinte: „Sesiunile de formare din cadrul proiectului „TACT” m-au atras de la prima întâlnire. Deși multe dintre întrevederi au fost online, atmosfera și subiectele acordate mi-au captat atenția de fiecare dată. Am învățat cum să-mi gestionez emoțiile și să-mi arăt sentimentele. Am descoperit cât de puțin îi cunosc pe cei din jur. Cât despre echipă, este un grup de oameni deschiși și zâmbitori.
Echipa de implementare în team building la Slănic-Moldova
În weekendul 5-7 noiembrie, echipa de implementare a TACT s-a aflat la Slănic Moldova.
S-a discutat despre statusul proiectului (gradul de îndeplinire al indicatorilor), pașii în organizarea următoarelor sesiuni de training, metodele de implementare a celor 8 campanii în comunități, precum și despre organizarea training-urilor pentru profesori și elevi.
Alături de noi a fost Dragoș-Cristian Fînaru, facilitator, alături de care am trasat câteva linii de dezvoltare organizațională (direcții de viitor, idei de proiecte, obiective etc).
Parteneriatul cu Biroului de Siguranță Școlară al IPJ Bacău a continuat și în această perioadă. De data aceasta, elevii Școlii Gimnaziale din Zemeș s-au întâlnit cu inspectorii din cadrul IPJ Bacău. lucru care a stârnit un interes aparte în rândul lor.
În luna noiembrie, colega noastră, Alina Mirt, a fost în direct la Radio Iași și a povestit despre activitățile din cadrul proiectului TACT în cele patru comunități din județul Bacău precum și despre campaniile de advocacy ce vor fi organizate în cele patru comunități implicate în proiect.
Cu pași mici dar siguri ne apropiem de jumătatea proiectului, sunt peste 200 de tineri implicați în proiect și urmează noi provocări pe care le așteptăm cu nerăbdare.
Despre Romanian Youth Movement for Democracy
RYMD este o organizație înființată în anul 2010, ce activează cu precădere în județul Bacău. Viziunea noastră este de a schimba comunităţile în care trăim printr-o implicare socială activă şi promovând valorile democraţiei în rândul tinerilor. Scopul nostru este de a consolida spiritul civic în rândul tinerilor români. Misiunea Asociaţiei o reprezintă conştientizarea tinerilor asupra importanţei lor în luarea deciziilor la nivel local şi central, precum şi implicarea directă a acestora în activităţile comunităţilor din care fac parte. Mai multe informații despre misiunea și viziunea asociației găsiți vizitându-ne pe www.rymd.ro.
Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO –Oficiul Mecanșimului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
,,Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă’’.
Activitățile pot fi urmărite pe pagina de Facebook a proiectului (TACTBacau) sau pe site-ul organizației, www.rymd.ro.
Proiectul TACT – ,,Tineri Activi Pentru Comunitate’’, se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, între aprilie 2021 – decembrie 2022.
Pentru informații suplimentare:
Claudiu Dămoc, Specialist comunicare, telefon 0721.675758, E-mail: claudiu@rymd.ro