Photovoice, petiții, voluntariat – metode de advocacy utilizate de tinerii cu#tact pentru a influența decizia politică

În perioda aprilie – iunie 2022 am început implementarea campaniilor  de advocacy dezvoltate în cadrul trainingului de Advocacy by Design organizat la Slănic Moldova în februarie 2022.

În Moinești, tinerii au organizat pe 31 mai 2022 un eveniment de tip photovoice în cadrul căruia au realizat fotografii prin care au dorit să arate locuitorilor cum se vede orașul prin ochii lor și pe care le-au expus ulterior în spațiul public (în Parcul Băi, principalul parc din Moinești). Tinerii au pozat diferite obiective, unele reprezentând aspecte pozitive, altele lucruri de îmbunătățit, astfel amintindu-le locuitorilor despre lucrurile de care se pot bucura în orașul lor, dar încercând și să atragă un semnal de alarmă pentru obiectivele care constituie un pericol pentru tineri. A doua campanie inițiată de tinerii din Moinești este una care vizează informarea liceenilor asupra alegerii unei cariere – „TACTici de succes”. Astfel, periodic organizăm întâlniri cu specialiști din domenii diverse cărora tinerii le pot pune întrebări legate de modul în care pot ajunge să practice acea meserie. Până în prezent a fost organizată o întâlnire online cu medicul Dorin Petru Bârzu.

În lunile martie-mai, la Sascut, campania a avut ca temă renovarea parcului central al comunei. Tinerii își doresc ca acesta să devină mai prietenos și atractiv pentru ei, astfel că au inițiat o petiție semnată de 124 de elevi prin care au solicitat autorităților să investească în parc. Tinerii au reușit să obțină sprijinul autorităților locale și cu sprijinul acestora au vopsit băncile, gardurile și au înfrumusețat zona. În continuare dezvoltarea parcului rămâne o temă pe care tinerii o solicită de la autorități.

În Zemeș, tinerii au avut discuții cu primarul din localitate pentru identificarea unei soluții pentru crearea unui Centru de tineret. A fost identificată o veche școală, în prezent locuită de o familie rămasă fără adăpost, însă aceasta va fi mutată în altă zonă mai potrivită locuirii, iar spațiul va rămâne disponibil în viitorul apropiat. De asemenea, tinerii au realizat împreună cu expertul în comunicare o expoziție foto cu elemente din comunitate, expuse în fața profesorilor, părinților și autorităților locale în cadrul unui eveniment muzical organizat în colaborare cu Asociația IDAS și Filarmonica din Bacău pe 24 iunie 2022, prin care în urma discuțiilor cu tinerii ne-am propus să aducem muzica clasică în mediul rural, acolo unde altfel ajunge cu greu.

Ultimele activități ale proiectului s-au desfășurat in ritm alert. Alături de tinerii cu TACT, am organizat atât sesiunile de formare pe media, cât și diferite campanii în comunitățile lor: Sascut – promovarea parcului printr-o acțiune de igienizare, în Moinești – organizarea Photovoice, iar în Zemeș – organizarea Photovoice în cadrul unui concert de muzică clasică. La finalul sesiunilor, tinerii participanți ne-au spus că au cea mai mare nevoie de cunoștințe care să îi facă mai rezilienți la pericolele din online. Pentru a avea o contribuție pozitivă în ceea ce privește activitatea lor pe Internet, sesiunile pe educație media s-au axat pe dezvoltarea gândirii critice și a abilităților de alfabetizare în mediul online. Maria Taban, facilitator TACT

“a fost frumos și ne-am simțit bine toți”, “temele abordate au fost interesante”, “am aflat lucruri noi” – feedback-ul primit de facilitatori TACT de la elevii din Zemeș și Sănduleni

În această perioadă s-au început ultimele serii de formare din comunitățile Zemeș și Sănduleni pe cele două teme de educație media și dezvoltare personală.

Beneficiari din cele două comunități au parcurs cu entuziasm cele 7 module de training iar în ceea ce  privește feedbackul primit putem selecta gânduri precum  ca “a fost frumos si ne-am simtit bine toti”, “temele abordate au fost interesante”, “am aflat lucruri noi”.  De asemenea, aceștia și-ar dori  ca școala să le ofere mai multe oportunități de a deprinde abilități utile pentru viață și să le ofere un cadru organizat în care să discute, facilitat de un adult de încredere, “cu care pot vorbi orice fără să fie judecați”.

Despre Romanian Youth Movement for Democracy

RYMD este o organizație înființată în anul 2010, ce activează cu precădere în județul Bacău. Viziunea noastră este de a schimba comunităţile în care trăim printr-o implicare socială activă şi promovând valorile democraţiei în rândul tinerilor. Scopul nostru este de a consolida spiritul civic în rândul tinerilor români. Misiunea Asociaţiei o reprezintă conştientizarea tinerilor asupra importanţei lor în luarea deciziilor la nivel local şi central, precum şi implicarea directă a acestora în activităţile comunităţilor din care fac parte. Mai multe informații despre misiunea și viziunea asociației găsiți vizitându-ne pe www.rymd.ro.

Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO –Oficiul Mecanșimului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

,,Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă’’.

Activitățile pot fi urmărite pe pagina de Facebook a proiectului (TACTBacau) sau pe site-ul organizației, www.rymd.ro.

Proiectul TACT – ,,Tineri Activi Pentru Comunitate’’, se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni, între aprilie 2021 – decembrie 2022.

Pentru informații suplimentare:

Claudiu Dămoc, Specialist comunicare, telefon 0721.675758, E-mail: claudiu@rymd.ro

,,Proiect derulat de Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechteinstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org”

Media
No rating yet

Comments are closed.