În ultimii ani, centrul orașului Bacău a trecut printr-o serie de schimbări. Schimbări pozitive, care aduc un plus de frumusețe orașului. De la distanță, centrul pare a fi perfect pentru o plimbare, pentru o ieșire cu prietenii, pentru cumpărături. Însă, de îndată ce te apropii, încep să iasă la iveală toate micile defecte. Clădiri în paragină, ganguri urât mirositoare, graffiti pe pereți, gunoaie. Unul dintre cele mai supărătoare aspecte este mizeria din fața magazinelor. Fiind tocmai centrul orașului, felul dizgrațios în care arată anumite magazine este cu atât mai evident. Cine ar trebui să fie tras la răspundere pentru toate astea?

Personal, consider că vina poate fi împărțită în trei. O parte din vină o poartă autoritățile băcăuane, pentru faptul că nu iau măsuri suficiente. Curățenie se face doar în locurile evidente, însă pe la colțuri se simt tot felul de mirosuri, iar în unele cazuri este mizerie chiar și în fața magazinelor. Nici graffiti-urile nu sunt un mare plus, pentru că sunt simple mâzgâleli, adevărate acte de vandalism. Dacă tot s-a pus atât de mult accentul pe modul în care arată centrul orașului, de ce nu se duce treaba până la capăt?

Totuși, autoritățile nu sunt singurele responsabile pentru modul în care arată centrul orașului la o privire mai atentă. Proprietarii de magazine poartă și ei o mare parte din vină. Dacă fiecare ar avea grijă să facă puțină curățenie în jurul propriului magazin, și nu doar în fața ușii de la intrare, aspectul centrului s-ar îmbunătăți considerabil. Unii nici măcar de atât nu se sinchisesc, există magazine în fața cărora mizeria provenită de la porumbei se întinde până în fața ușii. Iar asta afectează nu doar estetica orașului, cât afacerea în sine. Cine ar putea avea încredere în calitatea serviciilor unei firme care se prezintă prost? Câți nu evită un magazin care are în jur gunoaie?

 Nu în ultimul rând, a treia parte din vină o purtăm noi, membrii comunității băcăuane. Cum am mai prezentat într-un articol anterior, lipsa de educație și de interes ne-a făcut să fim nepăsători la probleme precum cele de estetică. Tuturor ne place să trăim într-un oraș frumos, curat, toți ne plângem dacă sunt gunoaie pe străzi, însă nu facem nimic în acest sens. Gunoaiele acelea nu au ajuns acolo singure. De aceea, comunitatea băcăuană este și ea responsabilă pentru aspectul dizgrațios din unele zone ale centrului orașului. Nu este de ajuns să arătăm cu degetul, să ne dăm cu părerea cine trebuie să fie tras la răspundere. Este orașul nostru, așa că fiecare dintre noi ar trebui să ia atitudine. Băcăuani, oare chiar nu se poate mai bine…?

Sursa poze: Arhiva Personală, Desteptarea.ro

Media
No rating yet

Comments are closed.