Ședința extraordinară a CL Bacău de luni, 7 martie: Mărțișoare pentru pensionari, bani pentru culte și critici pentru tinerii care vor o educație mai bună
Luni, 7 martie, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău. Toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi au fost aprobate, toți cei 19 consilieri rămași în funcție fiind prezenți.
În mai puțin de o oră, consilierii locali au acordat “mărțișoare” pentru bătrâni sub forma unei petreceri organizată din bani publici cu ocazia zilei de 8 martie, au aprobat Programul anual al finanțărilor nerambursabile oferite prin Legea 350/2005 acordând sume importante sportului și cultelor în dauna tineretului și educației, ba chiar au criticat un tânăr care a avut curajul să solicite mai multe fonduri pentru o educație mai bună.
Cu o singură abținere (Isabela Adam), a fost aprobată alocarea de la bugetul local a 27.000 de lei pentru organizarea evenimentului „Ți-am luat un mărțișor” destinat pensionarilor, în ziua de 8 martie. Măsura poate fi ușor catalogată drept populistă, o astfel de inițiativă fiind utilă pentru a motiva unii dintre principalii votanți înaintea alegerilor locale, mai ales având în vedere faptul că Dragoș Luchian, senatorul candidat la primăria Bacăului, a fost singurul pretendent la funcția de primar invitat la eveniment.
Alocarea finanțărilor prin Legea 350/2005 a fost adoptată cu 4 abțineri (Iulian Stoican, Elena Cosma, Ghiorghe Huluță și Corneliu Jitariu), anul acesta având o împărțire, după cum spune viceprimarul Radu Ababei, „ca anul trecut”: 5.700.000 pentru domeniul Sport, 1.900.000 pentru Culte, 1.300.000 pentru Cultură, 500.000 pentru Social, 300.000 pentru Tineret și 231.250 pentru Educație și mediu.
Finanțările nerambursabile pentru activitățile nonprofit rămân neschimbate, indiferent de propunerile societății civile
Înainte de supunearea la vot a Programului anual de finanțare, viceprimarul Radu Ababei a prezentat expunerea de motive, singura diferență față de anul trecut fiind includerea a două noi domenii: Tineret și Cultură.
Mă văd obligat să fac câteva precizări având în vedere discuțiile apărute în presă. Vreau să evidențiez faptul că, față de anul trecut, finanțările sunt în general aceleași cu câteva precizări. În ceea ce privește domeniul Sport, în prevederea bugetată au fost tot 7.000.000 de lei așa cum a fost și în anul precedent. Datorită faptului că asociațiile sportive sau ONG-urile care au accesat fondurile nu au reușit să facă decontările până la 15 decembrie 2015, termenul s-a prelungit după anul 2015, respectiv ianuarie 2016 și au fost cheltuite 800.000 de lei. Așa că suma este scăzută din bugetul alocat de 7.000.000. De asemenea, vom organiza în perioada imediat următoare Gala sporturilor, ceea ce înseamnă premierea sportivilor și a antrenorilor, însemnând iarăși o contribuție de 240.000 de lei care se scad din cei 7.000.000.
Mai mult, viceprimarul Radu Ababei ne informează că va avea loc în Bacău și un turneu de tenis, în parteneriat cu Sport Club Bacău, fapt pentru care se mai scad încă 260.000 de lei, suma oferită pe această linie ajungând la 5,7 milioane de lei. Urmând același principiu, al întârzierii decontării, domeniul Educație și mediu are alocată suma de 231.250 de lei în loc de 300.000 de lei.
Dragoș Cazan, reprezentant al Asociației Elevilor din Bacău, a luat cuvântul înaintea votului proiectului de hotărâre, nu înainte însă să i se aducă aminte de către Radu Ababei că nu a respectat procedurile și ar trebui ca „tinerii să învețe de mici”, făcând aluzie la faptul că liceanul nu a depus o cerere pentru luarea cuvântului. Înainte de a critica tinerii care au curajul să-și exprime opinia față de o problemă locală, poate că nu ar strica ca viceprimarul Ababei, aflat de patru ani de zile la conducerea orașului, să citească regulamentul de funcționare al consiliului local și să găsească paragraful care prevede modalitatea prin care cetățenii pot lua cuvântul. Noi tot căutăm acea prevedere și nu o găsim. Mai mult, de mai multe ori am cerut introducerea în regulament a unei astfel de proceduri, însă niciun consilier local nu a fost interesat să preia ideea și să faciliteze astfel luare de cuvânt de către cetățeni.
Revenind la intervenția lui Dragoș Cazan, acesta a propus un amendament, și anume majorarea la cel puțin 500.000 de lei a sumei alocată pentru educație. Din păcate, Executivul a ignorat propunerea.
De fapt, suma destinată tinerilor este de aproape 600 de mii, și nicidecum de 230 de mii așa cum ați spus dumneavoastră. Mai mult decât atât, plecăm de la premiza că toată această sumă este dedicată educației non-formale, pentru că educația este susținută prin bugetul de stat și cred că beneficiază de un sistem bine pus la punct astfel încât banii care sunt alocați pentru domeniul educației non-formale și pentru mediu sunt în aceeași valoare în care au fost anul trecut. (…) Mai mult decât atât, tinerii pot accesa proiecte în toate domeniile respective, iar ca să închei aș spune că da, poate că banii ajung la biserici, dar bisericile sunt frecventate de către băcăuani, a răspuns Radu Ababei.
Mai aproape de subiect decât viceprimarul Ababei a fost consilierul Iulian Stoican, sugerând ca anul viitor diferența dintre cea mai mare sumă alocată prin Legea 350/2005 și cea mai mică să fie de maxim 10%. Viceprimarul Ilie Bîrzu a specificat că aceste modificări se pot face numai la rectificările bugetare, liniile de finanțare fiind deja stabilite în buget: „ce s-a făcut astăzi trebuia să se facă când s-a făcut bugetul”. Noi spunem că da, așa ar fi trebuit, dacă administrația locală ar fi organizat, conform legii, dezbateri publice asupra bugetului municipal și a alocării finanțărilor nerambursabile prin Legea 350/2005.
În cele din urmă, alocarea sumelor a rămas la cum era stabilită: dintr-un total de 9.931.250 de lei, 5.700.000 merg la Sport, 1.900.000 la Culte, 1.300.000 la Cultură, 500.000 la Social, 300.000 la Tineret și 231.250 la Educație și mediu.
Mai mulți bani pentru rezolvarea proceselor Primăriei – Executivul a amendat suma ințială acordată pentru consiliere juridică, de la 144.000 de lei la 400.000 de lei
Independentul Corneliu Jitariu a cerut să fie explicate motivele pentru care Primăria a ajuns în situația de a solicita consiliere juridică în procesele cu CET, specificând că se simte obligat să aprobe aceste sume pentru a nu rămâne fără patrimoniul CET.
Față de expunerea de motive nu știu ce s-ar mai putea spune… Primăria care este o instituție publică, cu fonduri limitate, a intrat, fără voia ei, într-o luptă cu instituții private, în care interesele materiale sunt foarte puternice și atunci mi se pare normal să apelăm la case de avocatură puternice care să se bată ca de la egal la egal cu avocații firmelor cu care concurăm, a specificat viceprimarul Ababei.
Administratorul public al Bacăului, Leonard Pădureanu, a intervenit:
La transformarea fostei SC Termoelectrica în SC CET SA, în urma unei hotărâri de Guvern care prevedea că toate activele de la fosta Termoelectrica trebuie să intre în domeniul public al municipiului Bacău, atunci s-a strecurat o eroare în hotărârea de consiliu din 2002 în care s-a spus că „se acceptă primirea în domeniul privat al municipiului Bacău a activelor de la SC Termoelectrica”. În hotărârea de guvern spunea foarte clar că se trece în domeniul public. Mare parte din patrimoniul Termoelectrica a intrat în capitalul social al SC CET. Normal că în momentul declanșării insolvenței și după aceea a falimentului lichidatorul a încercat să returneze creditorilor ce sume poate din valorificarea activelor pe care le-a găsit. În balanța contabilă a găsit activele astea în capitalul social. Așa se explică și acțiunea noastră pentru că la momentul insolvenței, așa cum știți, lichidatorul judiciar face o inventariere. Am contestat această inventariere, am spus că activele aparțin domeniului public și acolo trebuie să rămână și din asta s-a ajuns în acest punct.
În acest fel alege Primăria să explice achitarea serviciilor de consultare juridică: pentru îndreptarea consecințelor unei greșeli de tipar din 2002. Mai mult, executivul precizează că, dacă s-ar fi observat mai demult această greșeală, probabil s-ar fi ajuns la același litigiu. Proiectul a fost aprobat cu două abțineri.