Nistor-VasileStimate colege,

Stimaţi colegi,

Anul trecut am decis să folosesc simbolistica Zilei Internaţionale a Femeii, din data de 8 Martie, pentru a sublinia importanţa acordării respectului cuvenit sexului frumos, cât şi a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Doresc ca anul acesta să vă supun atenţiei necesitatea promovării femeilor emblematice din istoria noastră, dar şi menţinerea standardelor şi valorilor pentru care ele s-au luptat.

O problemă cu care societatea noastră se confruntă în prezent este predominanţa modelelor masculine, ce sunt onorate pentru diferitele realizări pentru care au intrat în istorie, care este bogată cu domnitori, oameni de ştiinţă sau sportivi care sunt menţionaţi constant atunci când amintim modele de urmat în viaţă. în schimb, nu reuşim să promovăm suficient femeile care au contribuit la fel de mult la formarea unei lumi mai bune.

Comunitatea globală onorează personalităţi importante precum Maria Tereza, Amelia Earhart, Prinţesa Diana sau Mărie Curie, femei ale căror contribuţii sunt de nepreţuit pentru progresul societăţii.

In aceeaşi măsură, generaţiile tinere autohtone au prilejul de a învăţa despre Regina Maria a României, care a avut un rol determinant în ceea ce priveşte participarea României la Primul Război Mondial; Ecaterina Teodoroiu, întruchiparea vitejiei, sacrificiului şi devotamentului faţă de ţară în timpul bătăliilor de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz; Ana Aslan, pionierul gerontologiei medicale mondiale, prin crearea produsului românesc „Gerovital”; Elisabeta Rizea, simbolul feminin al dizidenţei anticomuniste; Nadia Comăneci, câştigătoare a cinci medalii de aur olimpice şi prima gimnastă din lume care a obţinut nota 10 în istoria jocurilor olimpice.

Doamnele amintite sunt doar exemple dintr-o serie foarte lungă de personalităţi de gen feminin ce merită cinstite de români. Obligaţia noastră este să descoperim toate femeile care au avut un rol determinant în istoria noastră.

Noile generaţii de femei au nevoie de modele cu care să se identifice şi din activitatea cărora să se inspire pentru a reuşi tot ce-şi propun în viaţă. Societatea românească are obligaţia şi datoria de a recunoaşte valoarea celor care au adus cinste ţării. Promovarea corespunzătoare a femeilor care au schimbat istoria României poate constitui un model prin care generaţiile actuale de femei vor fi inspirate să devină un punct de referinţă pentru cele din viitor.

Vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.