sedinta extraord CL

Înainte de şedinţa extraordinară de luni (de la ora 14.00, la Centrul de Afaceri), dorim să vă prezentăm câteva dintre subiectele de pe ordinea de zi care ne-au atras atenţia, din păcate, într-un sens negativ prin prisma faptului că aleşii dau senzaţia că nu utilizează cumpătat banii publici:

  • Finanţările acordate prin Legea 350/2005 sunt, din nou, lipsite de noimă faţă de nevoile cetăţenilor: în timp ce Sportul primeşte 5.700.000 de lei, Cultele beneficiază de 1.900.000 de lei, iar Cultura de 1.300.000, domeniul Educaţie şi mediu are alocaţi doar 231.250 de lei, iar Tineretul 300.000 de lei.
  • Consilierii PNL se mobilizează pentru ca 300 de bătrâni „să uite de singurătate şi să petreacă împreună prin alocarea de fonduri pentru organizarea unei petreceri de 8 Martie.
  • Triplarea sumei pentru achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare în anul 2016 denotă incompetenţa autorităţilor locale, întrucât vor fi plătite din bani publici resurse umane suplimentare în vederea încercării de finalizare a Spitalului Municipal Bacău.

Menţionăm că întreaga ordine de zi poate fi consultată aici: Luni, de la ora 14.00, Consiliul Local Bacău se întruneşte în şedinţă extraordinară.

consiliul-localAprobarea Programului anual al finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Consiliului Local al Municipiului Bacău, pentru activităţi nonprofît de interes general, aferent anului 2016: tineretul, educaţia şi mediul – pe ultimele locuri în preferințele CL

În expunerea de motive a acestui proiect, autoritatea publică precizează că pentru a se demara procedurile pentru acordare de finanţări nerambursabile de la bugetul Municipiului Bacău se impune aprobarea Programului anual al finanţărilor nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes general, aferent anului 2016”. Sintagma „demararea procedurilor pentru acordarea de finanţări” bănuim că se referă, în primul rând, la organizarea unei dezbateri, conform Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Rămâne de văzut dacă va fi respectată legea şi nu se va întâmpla ca anul trecut, când metodologia generală şi ghidurile solicitantului nu au fost publicate spre a fi analizate nici măcar în ziua aşa-zisei dezbateri publice organizate. Puteţi citi despre cum a arătat dezbaterea CL pe Legea 350/2005 din anul 2015, aici: Primăria Bacău nu dă doi bani pe tineri, protecția mediului sau cultură – concluziile „dezbaterii publice” pe legea 350/2005.

Aşadar, CL face cunoscut Programul anual al finanţărilor nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit în condiţiile Legii nr.350/2005, în suma totală de 9.931.250 lei, după cum urmează:

Nr.

Crt.

DOMENIUL SUMA 2016

(lei)

1 Sport 5.700.000
2 Culte 1.900.000
3 Social 500.000
4 Educaţie şi mediu 231.250
5 Tineret 300.000
6 Cultură 1.300.000
TOTAL 9.931.250

Deşi Primăria părea că a înţeles utilitatea de a avea linii separate pentru domeniile de interes ale comunităţii, trebuie să remarcăm faptul că Educaţia şi Mediul sunt prinse în continuare în aceeaşi linie de buget, având și cea mai mică sumă alocată: 231.250 de lei. Mai mult de atât, autorităţile preferă să aloce fonduri pentru sport (cel mai probabil pentru întreținerea echpei de fotbal din liga a doua) şi nu pentru activităţi ce ţin de promovarea mișcării și sportului în rândul tinerilor. De ce primăria consideră în continuare că e mai important să plătim din bugetul public salarii de fotbaliști și să construim biserici în dauna dezvoltării sectoarelor de educație, protecția mediului și a animalelor tot nu putem înțelege.

Consilierii PNL se mobilizează înainte de alegeri: încă un proiect iniţiat pentru mulţumirea cetăţenilor în prag de campanie electorală

Cu toate că în mod oficial încă nu a început campania electorală, 7 dintre consilierii PNL (inclusiv cei doi viceprimari): Radu Ababei, Viorel Cojocaru, Ilie Bîrzu, Laurenţiu Popa, Ştefan Stanciu, Maria Enăşel şi Neculai Nechita şi-au pus semnătura pe un proiect de hotărâre privind participarea Municipiului Bacău, în calitate de partener, împreună cu Fundaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Sprijin Comunitar „Constantin Brâncoveanu” la organizarea evenimentului social „Ţi-am luat un mărţişor”.

Oferirea de ajutor bătrânilor, una dintre cele mai defavorizate categorii sociale, este o activitate normală pentru o comunitate responsabilă, solidară cu generaţia care suferă consecinţele înaintării în vârstă şi a retragerii din activitate. Însă modul în care aleşii noştri locali înţeleg să se ocupe de acest aspect este unul superficial, care lasă mult de dorit. Din expunerea de motive, aflăm că „acţiunea este dedicată persoanelor de vârsta a treia cu ocazia zilei de 8 martie, moment în care vârstnicii noştri doresc să uite de singurătate şi să petreacă împreună”, contribuţia ce îi revine Municipiului Bacău fiind în valoare de 27.000 lei. Valoarea totală a proiectului este de 30.000 de lei, la eveniment urmând a fi invitaţi 300 de pensionari. Este trist cum reprezentanţii noştri din Consiliul Local Bacău aleg să se mobilizeze în a face lucruri pentru cetăţeni numai înainte de alegeri. Partea şi mai tristă este că sunt aspecte de suprafaţă, nevoile bătrânilor fiind mult mai multe decât de a se distra la o petrecere.

Mărirea sumei alocate pentru achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare în anul 2016 de la 144.000 de lei la 400.000 de lei sau cum plătim din bani publici pentru greşelile adminitraţiei locale

La începutul anului, Primăria Bacău aloca 144.000 de lei pentru consiliere juridică suplimentară în vederea soluţionării proceselor cu CET SA Bacău, întrucât Serviciul juridic era depăşit de situaţie. Acum, autorităţile publice doresc alocarea a încă 156.000 de lei pentru servicii de consultanţă în dosarul Spitalului Municipal. Astfel, va fi soluţionat conflictul survenit în urma neîndeplinirii de către constructori a obligaţiilor privind finalizarea lucrărilor de execuţie a Spitalului Municipal, aşa cum era stipulat în contract. Primăria doreşte preluarea acestui obiectiv de la Consorţiul ICCO-PHILIPS-INTEGRINE pentru a fi finalizat.

Pe lângă toate acestea, se aprobă achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă în valoare de 100.000 lei, în vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţii din cadrul Primăriei Municipiului Bacău. Se ajunge astfel la un total de 400.000 de lei achitaţi din bani publici pentru rezolvarea problemelor pe care le are executivul în urma nefinalizării la timp a proiectelor propuse.

Media
No rating yet

2 Response Comments

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.