Primăria Bacău nu dă doi bani pe tineri, protecția mediului sau cultură – concluziile “dezbaterii publice” pe legea 350/2005
Luni, 20 aprilie 2015, a avut loc așa numita dezbatere publică organizată de Primăria Bacău, care, în mod teoretic, ar fi trebuit să aibă rolul de a consulta viitorii beneficiari ai fondurilor prin legea 350/2005 privind finanțările nerambursabile.
La eveniment au luat parte viceprimarul Radu Ababei, consilierii locali Ilie Bîrzu și George Bogatu, Florin Grapă, antrenorul echipei de volei Știința Bacău, Cristian Ciocoiu, președintele al Sport Club Bacău, precum și mulți reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe și Romano-Catolice. Sectorul ONG a fost și el reprezentat (la o scară mult mai mică, cei drept, dată fiind lipsa de transparență a evenimentului) de câțiva reprezentanți ai ONG-urilor, membre ale Coaliției pentru Bacău.
În mare, scopul principal al organizatorilor a fost atins: viitorii beneficiari ai fondurilor au fost prezenți. Cine are nevoie de tineri, protecția mediului sau programe care să ajute tinerii să își găsească un loc de muncă când putem da banii la biserici, așa cum am făcut-o și până acum?
Ceea ce am observat încă din startul discuțiilor a fost poziția clară a executivului față de cei care ar fi îndrăznit ulterior să aducă observații la subiectul propus discuției. Radu Ababei a afirmat că Primăria nu este obligată să ofere fonduri prin legea 350/2005, astfel că ar trebui să apreciem faptul că aceasta încearcă să sprijine anumite sectoare. “Vreau să nu uităm faptul că legea 350/2005 nu este o obligație pentru Consiliul Local și este un sprijin pe care CL îl acordă organizațiilor nonguvernamentale și asociațiilor”, a declarat acesta. Afirmația ar putea fi corectă doar în condițiile în care: 1) CL nu ar ascunde informațiile și dezbaterile publice de urechile organizațiilor; 2) Nu ar lua în derâdere organizațiile care încearcă să facă într-adevăr ceva pentru băcăuani și nu le-ar aloca doar fondurile rămase de la culte și sport.
Cum în ceea ce privește îmbunătățirile metodologiei nimeni nu a avut nimic concret de spus pentru simplul fapt că nu a fost propusă o metodologie spre “dezbatere” de către inițiatori, întâlnirea a fost practic o prezentare, realizată de viceprimarul Radu Ababei, a unui proiect de hotărâre ce urmează să fie votat peste trei zile.
În intervenția avută, le-am explicat aleșilor și invitaților faptul că ședința este numită aberant „dezbatere publică” din cauza faptului că, practic, asistăm la o prezentare a viitoarei metodologii, fără a ni se solicita, la modul serios și realizabil, sugestii de îmbunătățire. Le-am transmis și că ONG-urile au o mulțime de idei de îmbunătățire a metodologiei de implementare a legii 350/2005 (vezi cazul CJ Bacău) însă, pentru a le aduce în discuție, trebuie să existe un interes real al primăriei, o informare prealabilă a ONG-urilor, iar primăria și asociațiile să se considere parteneri egali în acest proces.
Astfel, în ceea ce privește organizațiile băcăuane, principalele concluzii care ne vizează sunt următoarele:
- Primăria nu dă doi bani pe tineri, protecția mediului sau educație (a nu se confunda cu secțiunea „Culte”!). Sunt atât de interesați de aceste domenii încât, la ora dezbaterii, nimeni din primărie nu știa câți bani va primi linia comună Educație-tineret-mediu, fiind disponibilă doar informația că un proiect poate primi maxim 15.000 de lei (asta în timp ce despre sport se purtau discuții în jurul milioanelor de lei, la culte minimul este de 10.000 de lei, iar maximul de 100.000 lei);
- Autoritățile nu și-au dorit ca ong-urile băcăuane să fie prezente la întâlnire. Sala de ședințe a fost plină de preoți, membri ai aparatului administrativ și reprezentanți ai sportului băcăuan. Cei ce au lipsit însă au fost beneficiarii de drept ai legii 350/2005 – reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale. La apelul nostru (emis cu doar trei ore înainte de ședințe, atunci când, la rândul nostru, am primit informația) au răspuns reprezentanții a două ong-uri din Coaliția pentru Bacău. În rest, nefiind informate de către primărie, ong-urile nu au putut ajunge să vadă cum se distribuie fondurile cuvenite activității lor;
- Primăria așteaptă recomandările ong-urilor până joi. Cum nu ar fi fost suficient că nu primim în format electronic sau fizic un regulament pe care să-l analizăm măcar cu două săptămâni înainte de dezbatere, primăria vrea să le trimitem viziunea noastră față de împărțirea fondurilor până cel târziu joi, 23 aprilie. Atunci va avea loc o ședință extraordinară în care consilierii locali vor vota proiectul de hotărâre privind aplicarea legii 350/2005. Astfel, perioada extrem de scurtă anulează, practic, orice rol pe care l-ar fi putut avea „dezbaterea” de astăzi.
Sursă fotografii: www.ziaruldegarda.ro
4 Response Comments