Consiliul Local Bacău păstrează taxa de 5/lei pe pagină pentru eliberarea copiilor documentelor publice
Consilierii locali băcăuani au respins, vineri, 11 septembrie, în ședința ordinară a CL plângerea prin care bloggerul Cristian Ghingheș atrăgea atenția asupra ilegalității și, mai ales, a imoralității unei măsuri care prevede achitarea unei taxe de 5 lei/pagină pentru eliberarea documentelor oferite cetățenilor care depun cereri prin legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.
Demersul cetățenesc de contestare a taxei a venit după mai multe semnale atrase de site-urile și de societatea civilă locală (de exemplu bacaulactiv.ro, fermapolitica.ro), însă chiar dacă subiectul a fost criticat îndelung (unii consilieri declarându-se siderați de existența acestei taxe) votul a arătat, încă o dată, că aleșilor din Consiliul Local nu le pasă de cererile cetățenilor și că, în fața partidului, nimeni nu mișcă. În fond, subiectul e unul simplu: se cerea pentru a nu știu câta oară (pentru prima dată, însă, în mod oficial) eliminarea unei taxe care n-aduce mai mult de 1200 de lei anual la bugetul local, care descurajează până și acei puțini cetățeni interesați de teancurile cu hârtii din administrație ce cuprind informații publice și care plasează municipiul Bacău pe locul doi în țară în clasamentul primăriilor ce practică această taxă aberantă, în timp ce alte astfel de instituții au mers până la eliminarea oricărui cost.
Chiar dacă știam deja, majoritatea consilierilor locali nu contenesc să ne arate că n-au nimic de-a face cu reprezentarea cetățenilor și votează doar după cum dictează partidul
Proiectul de hotărâre înaintat consilierilor de către viceprimarul Vasile Tescaru propunea respingerea contestației formulate de cetățeanul băcăuan. În total, din cei 20 de consilieri prezenți, 11 au votat pentru aprobarea proiectului (deci pentru respingerea contestației), 8 “împotrivă”, iar un consilier s-a abținut, chiar dacă fiecare ales a avut la mapă, înainte de ședință, și o scrisoare deschisă în care li se explica de ce o astfel de măsură trebuie eliminată. Din păcate, votul a fost secret, astfel că nu putem decât să presupunem cine și cum a votat. Având în vedere însă că proiectul aparține viceprimarului PNL, nu mai puțin de 13 dintre aleși făcând parte din același partid, e ușor de presupus faptul că membrii PNL au urmat ordinul partidului și s-au exprimat pentru respingerea contestației și, implicit, păstrarea taxei.
Proiectul ar fi fost respins dacă aleșii PSD nu și-ar fi dat demisia
Dacă este să găsim o parte pozitivă a votului prin care plângerea a fost respinsă este aceea că ne arată cât de important este să avem grijă pe cine alegem să ne reprezinte. Dacă aleșii PSD George Bogatu și Zvetalana Zaharia, demisionari din Consiliu în această primăvară, s-ar fi aflat încă acolo unde au fost aleși să-și reprezinte electoratul și ar fi făcut opoziție în primul rând, proiectul ar fi fost respins. Constatând însă că aleșii duc lipsă de responsabilitate politică, negândindu-se la consecințele deciziilor lor, nu ne rămâne decât ca data viitoare să ne alegem consilieri capabili să ducă o luptă politică atunci când situația o cere.