Primăria Bacău cere 5 lei/pagină pentru copiile documentelor de interes public
În urma răspunsului oferit de reprezentanții Primăriei Bacău la solicitarea de informații transmisă de echipa Cetățeni Activi pentru Bacău cu privire la rapoartele de activitate ale Comisiilor de Specialitate din cadrul Consiliului Local Bacău, am primit un răspuns prin care ni se solicită suma de 5000 de lei pentru copierea a circa 1000 de pagini de rapoarte.
Potrivit răspunsului oficial al instituției, prețul pentru o singură copie a unei pagini din document este de 5 lei, preț stabilit în cadrul Hotărârii nr. 379/24.12.2013. Reamintim faptul că legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public solicită achitarea unor taxe privind copiile documentelor doar în cazul în care acestea sunt transmise în format fizic. Pentru documentele în format electronic (format solicitat de noi) nu se percepe nicio taxă, fiind însă nevoie ca acestea să fie mai întâi scanate, în situația în care nu se regăsesc încă în această formă.
Pentru a vedea care este explicația acestui preț astronomic, am trimis o nouă solicitare prin legea 544 prin care solicităm explicații cu privire la fundamentarea prețului, având în vedere faptul că media tarifelor solicitate de alte autorități este de 1,41 lei/pagină A4, oricum mult peste prețul pieței care se situează sub 0,5 lei. (sursa: APADOR-CH). Spre deosebire de primărie, la Consiliul Județean Bacău prețul pentru o copie xerox este de 0,4 lei.
Copiatorul primăriei Bacău, printre cele mai scumpe din țară
Potrivit unui studiu al Apador-CH citat de kristofer.ro, cel mai scump preț pentru o pagină copiată se găsește la primăria din Drobeta Turnu Severin, acolo unde un cetățean scoate din buzunar 18 lei pentru fiecare copie. Pe locul al doilea se află primăria Bacău, cu prețul de 5 lei/pagina, urmată de Tulcea, cu 4 lei/pegină. Orașele din județele învecinate ale Bacăului au prețuri mai mici:
- Piatra Neamț, 3 lei/pagină
- Iași, 3 lei/pagină
- Miercurea Ciuc, 1,5 lei/pagină
- Sfântu Gheroghe, 1 leu/pagină
Alte municipii reședință de județ din țară au ales să nu perceapă niciun tarif pentru copiile hârtiilor, această situație regăsindu-re în Botoșani, Brăila, Cluj-Napoca și Satu Mare. Aceeași situație o întâlnim și la consiliile județene din Bihor, Maramureș, Satu Mare și Vaslui.
4 Response Comments