Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Am asistat luni seara, în debutul noii sesiuni parlamentare, la o premieră pentru democraţia parlamentară de după 1990. Premierul Victor Ponta a fost prezent în plenul Camerei Deputaţilor, inaugurând astfel „Ora Primului-Ministru”, un moment nou, inedit şi absolut necesar în agenda parlamentară, fapt remarcat aşa cum se cuvine chiar şi de către reprezentanţii opoziţiei. De altfel, programul din acest an va fi substanţial modificat, cel puţin la Camera Deputaţilor, astfel încât, în fiecare lună, în prima zi de luni, şeful Guvernului va avea în Parlament o intervenţie-dezbatere pe teme stringente de politică internă.

Între priorităţile parlamentarilor PSD în această sesiune parlamentară se numără atât schimbarea legilor electorale, cât şi adoptarea măsurilor stimulative în domeniul economico-fiscal, în sănătate şi educaţie, dar şi anumite îmbunătăţiri ale elementelor sociale existente. În total vorbim de 12 domenii prioritare, care pleacă de la premisa stabilităţii politice şi a întăririi colaborării dintre Parlament şi Guvern. Această stabilitate s-a aflat, de altfel, la baza realităţii româneşti din ultimii trei ani, care ne-a permis să înregistrăm an de an o creştere economică sustenabilă şi o reducere considerabilă a şomajului. Doar anul trecut numărul şomerilor s-a diminuat cu 140.000 de români, care au acum un loc de muncă în plus. În plus, inflaţia din 2014, de 1%, a reuşit să menţină preţurile produselor indispensabile populaţiei sub acest nivel, fapt care a uşurat accesul românilor la un coş zilnic decent.

În această sesiune parlamentară vor fi continuate şi demersurile legislative privind creşterea şi stimularea economiei, iar colaborarea dinamică şi constructivă dintre Parlament şi Guvern va conduce, de asemenea, la distribuţia către cetăţeni a unui procent din ce în ce mai mare din creşterea economică, urmărindu-se însă, în acelaşi timp, păstrarea echilibrelor sociale. În acest sens, recent elaborata strategie de combatere a sărăciei va fi prezentată în curând Parlamentului şi va putea fi îmbunătăţită prin aportul fiecărui ales.

O altă prioritate o reprezintă dezbaterea în Parlament a noului proiect al Codului fiscal şi de procedură fiscală, un document primordial, ce urmează să intre în fluxul parlamentar. Obiectivele Executivului sunt clare şi la acest capitol, respectiv conturarea unei legislaţii pragmatice şi predictibile în domeniul fundamental al fiscalităţii. Guvernul nostru urmăreşte menţinerea reducerii CAS, a TVA la pâine, a cotei unice, a scutirii impozitului profitului reinvestit, în aşa fel încât în următorii doi ani să fie stimulată combaterea evaziunii fiscale şi să ducă şi la reducerea birocraţiei din sistem. De asemenea, se urmăreşte reducerea TVA la un nivel spre 19%, fapt ce va uşura şi mai mult viaţa românilor şi va conduce la prosperitate şi progres.

Referitor la măsurile sociale, acestea vor fi continuate de către Guvern, fiind vorba despre decizii care privesc un număr important de români, precum indexarea anuală a pensiilor, dublarea alocaţiilor pentru copii din familiile dezavantajate, indexarea indemnizaţiei persoanelor cu dizabilităţi. Este vorba despre măsuri de echilibrare socială, care nu au legătură cu vreo campanie electorală, ci ţin de capacitatea conducerii oricărui stat democratic de a avea grijă de semenii săi aflaţi în situaţii mai puţin favorabile.

Personal, voi continua şi în acest an să fiu preocupat de soarta oamenilor din colegiul meu parlamentar, respectiv locuitorii din Moineşti, Comăneşti, Dărmăneşti, Berzunţi, Măgireşti şi Poduri. Aceştia vor găsi uşa mea deschisă tot timpul şi îi asigur că le voi fi acelaşi apărător al drepturilor ca şi până acum şi îi voi reprezenta cu cinste, atât în Parlament, cât şi în sprijinirea rezolvării problemelor de zi cu zi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Deputat PSD Bacău, 3 februarie 2015

Miron Smarandache

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.