Consiliul_Judetean_Bacau

Chiar dacă județul Bacău trece de mulți ani printr-o situație economică dificilă cauzată de lipsa unei viziuni la nivelul conducerii politice, dispariția industriei și migraţia masivă a popu­laţiei în străină­tate, aceste probleme se regăsesc foarte rar pe lista discuțiilor din plenul Consiliului Județean.

În județul Bacău, mai puţin de unu din cinci (17%) dintre locuitori are un loc de muncă, sub media naţională de 21%. Salariul mediu net din Bacău a fost anul trecut de aproape 1.300 de lei net, mai mic cu 20% faţă de media înregistrată la nivel naţional, iar Produsul Intern Brut per capita este de doar 4.700 de euro (cu 30% mai mic decât media naţională), potrivit zf.ro. Economia merge foarte prost, drept dovadă că, din cei 60.769 de operatori economici înmatriculati, au înregistrat activitate în anul 2013 numai 19.577, din care 9.346 sunt societăți comerciale. Tot în județul nostru găsim și cea mai mică rată de absorție a fondurilor europene în perioada 2007-2013 și cele mai puține locuri de muncă disponibile pentru șomeri.

Cu toate acestea, consilierii județeni au cu totul alte preocupări decât aceea de a repune județul pe picioare. Drept dovadă sunt discuțiile din ședințele Consiliului Județean ce se desfășoară în fiecare lună și la care orice cetățean interesat poate participa, acestea având caracter public.

marmureanu-seismologieTeoria Cetățeanului de Onoare, principalul subiect de discuție al aleșilor noștri

Dacă aleșii județeni nu fost deloc interesați de subiecte de pe ordinea de zi precum valoarea cotizaţiei Consiliului Judeţean Bacău către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est pentru anul 2015, Raportul privind stadiul realizării măsurilor prevăzute în Planul de calitate a aerului pentru particule PM 10 în municipiul Bacău şi comuna Letea Veche sau ce presupune un proiect legat de accesul copiilor romi la servicii de sănătate în care CJ a votat să intre în parteneriat,  ceea ce le-a stârnit interesul a fost cu adevărat una dintre cele mai stringente probleme ale județului: conferirea titlului de Cetățean de Onoare seismologului Gheorghe Mărmureanu (foto stânga, sursa gandul.info).

 

Subiectul a creat largi dezbateri legate de meritele pe care le-ar avea sau nu omul de știință pentru a primi acest titlu. Înainte ca argumentele pro sau contra să fie aduse în discuție, consilierul Petru Enășoae a ținut să facă o precizare, amintind de faptul că familia domnului Mărmureanu deținea cândva o moară în comuna Tescani, ce a fost distrusă ulterior. Acesta a afirmat că și-ar dori ca o eoliană să fie construită în locul acesteia. Inițiatorii proiectului, consilierii Petrică Mihăilă și Stănică Marian, au afirmat că CV-ul impresionant și realizările domnului Mărmureanu sunt suficiente pentru conferirea titlului. În schimb, consiliera Ana Marchiș a afirmat că majoritatea membrilor comisiei de cultură s-au abținut de la vot întrucât seismologul a fost prea puțin prezent în județul nostru, iar mulți cetățeni nu știu nici măcar că acesta provine din Bacău: “Să nu dăm titlul de cetățean de onoare unei personalități despre care mulți nu știu nici că s-a născut și și-a făcut studiile aici”, a afirmat aceasta.

Consiliera Maricica Coșa a criticat, la rândul ei, faptul că subiectul în cauză nu a fost prezent la ședință: “Domnul Mărmureanu a fost invitat? Știe ce se discută acum? Ne-ar fi mulțumit și un mesaj din partea acestuia. Reprezentăm cetățenii județului Bacău și ar fi trebuit să fie în mijlocul nostru sau măcar să fi trimis un reprezentant. Dăm prea ușor acest titlu”, a precizat aceasta.

Desigur că, în pofida aprigelor dezbateri, la momentul votului toți consilierii au căzut de acord cu propunerea, Gheorghe Mărmureanu primind titlul de Cetățean de Onoare al Județului Bacău după un vot în unanimitate.

Nivelul de informare al consilierilor este similiar cu cel al cetățenilor, adică nu există

Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre de interes, inclusiv cel privind acordarea finanţărilor nerambursabile pentru activităţi nonprofit de interes public judeţean.

Proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice în luna martie, când ong-urile băcăuane au prezentat mai multe solicitări privind îmbunătățirea metodologiei. După întâlnirea organizațiilor, a urmat o întâlnire cu reprezentanții Consiliului Județean, în care mai mulți reprezentați ai organizațiilor au susținut propunerile noastre în cadrul unei dezbateri publice organizate de forul județean. Procesul nu a fost unul democratic până la capăt, Consiliul Județean nefăcând publică propunerea de proiect nici măcar în ziua ședinței de astăzi, când a fost supus votului. Practic, consilierii județeni au votat un document pe care niciun cetățean al județului nu l-a putut vedea. Cel mai probabil, nici majoritatea consilierilor nu au studiat documentul înainte, așa cum dau impresia de fiecare dată când se prezintă la ședințe.

La discuțiile pe marginea acestui punct de pe ordinea de zi, consiliera Ana Marchiș a propus introducerea a două amendamente în cadrul liniei de finanțare a proiectelor pe Cultură: primul a făcut referire la introducerea activităților privind cultura civică drept eligible în cadrul acestei linii de finanțare, amendament aprobat în unanimitate.

A doua propunere prevedea crearea a trei subcomisii de evaluare a proiectelor în cadrul comisiei principale, modificare necesară volumului foarte mare de muncă. Potrivit consilierului, în fiecare an sunt depuse 30-40 de proiecte, iar comisia, formată din consilieri locali și reprezentanți ai aparatului administrativ al CJ, nu poate face față acestui număr. Amendamentul nu a mai fost supus votului întrucât acest aspect nu ar putea fi reglementat printr-o hotărâre de CJ, ci este un act administrativ ce ține de hotărârea președintelui Dragoș Benea.

După alte câteva intervenții legate de acest subiect, proiectul a fost votat în unanimitate.

Următoarele subiecte de pe ordinea de zi au fost votate în unanimitate fără niciun comentariu și fără nicio descriere a proiectului în cauză, fiindu-le amintite de către vicepreședintele Ionel Floroiu (președintele CJ, Dragoș Benea, nefiind prezent) doar titlurile. Având în vedere acest lucru, putem trage concluzia că fie consilierii județeni sunt extrem de bine documentați și cunosc pe dinafară conținutul proiectelor, fie sunt total dezinteresați pentru a mai adresa întrebări ale căror răspunsuri i-ar putea ține mai mult timp în scaunele din sala de ședințe.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.