Stimate colege, stimaţi colegi,

România se confruntă cu o realitate îngrijorătoare, şi anume cea a scăderii populaţiei. Uitându-ne la previziunile făcute de instituţiile de statistică, observăm cum numărul de locuitori ai ţării este în regres continuu, fapt ce va avea un impact negativ major asupra economiei naţionale. Conform datelor puse la dispoziţie de biroul de statistică a Comisiei Europene, în anul 2040 populaţia României va fi de 18,458 milioane de locuitori. Lucrurile nu arată mai bine nici pentru viitorul îndepărtat, întrucât aceleaşi statistici ne prezintă anul 2080 cu o populaţie de doar 16,338 de locuitori. Numerele prezentate diferă de la o instituţie de statistică la alta, dar toate au un lucru un comun, şi anume faptul că populaţia ţării va scădea în fiecare an. Aceste cifre sunt neliniştitoare deoarece sunt rezultatul unei rate a natalităţii tot mai mici.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă un raport între muncitori şi pensionari extrem de problematic şi un sistem de pensii nesustenabil. Dacă în prezent România are mai mulţi pensionari decât cetăţeni integraţi în forţa de muncă, cum va arăta economia noastră în următoarele decenii?

Nu doresc să comentez această tendinţă a natalităţii scăzute, deoarece este un fenomen greu de gestionat, cu care se confruntă şi alte state europene, dar trebuie să conştientizăm că acest lucru ne forţează să ne adaptăm situaţiei curente şi să găsim noi soluţii pentru îmbunătăţirea performanţelor economice.

Statisticile nu au rolul de a crea panică, ele sunt un indicator menit să ne pregătească mai bine pentru potenţialele provocări ale viitorului, iar în acest fel avem şansa să ne reorientăm eforturile până nu va fi prea târziu.

Vin din urmă generaţii cu idei şi filozofii diferite despre cum ar trebui să arate România şi vor înfrunta multe probleme ce pot fi tratate încă de acum. De ce să lăsăm în urma noastră o povară pentru copiii noştri? Avem multe de învăţat de la tinerii români de astăzi, cei cunoscuţi ca fiind parte din generaţia milenarilor, iar datorită lor putem schimba modul în care trăim, în care gândim şi, mai ales, în care muncim.

Senator PC,

Vasile Nistor

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.