Senatorul Dragoş Luchian: declaraţie politică intitulată „Bilanţul real al autostrăzilor după trei ani de guvernare Ponta”
Domnule preşedinte! Doamnelor şi domnilor senatori!
În condiţiile în care la sfârşitul săptămânii trecute domnul Victor Ponta anunţa cu surle şi trâmbiţe că va face o mare manifestare cu prilejul împlinirii a trei ani de la căderea Guvernului Ungureanu, am considerat că e bine să se facă şi un bilanţ al marilor realizări guvernamentale privind situaţia autostrăzilor din timpul guvernelor conduse de domnul Ponta.
Conform ultimelor date şi analize date publicităţii, România are în momentul de faţă circa 690 de km funcţionali de autostradă, aproape 300 din aceştia fiind inauguraţi în ultimii trei ani. Cu toate acestea, toate tronsoanele de autostradă au fost demaraţi în timpul guvernărilor anterioare (guvernul Năstase, Tăriceanu şi Boc), iar până în prezent – în trei ani de guvernare – încă nu a fost inaugurat nici un kilometru început în noul mandat din 2012 încoace.
În acest moment se află în lucru 228 de km de autostradă, din care 122 au fost demarate în perioada 2013 -2014, alţi 81 km se află în stadiul licitaţiilor, iar alte proiecte importante au rămas doar pe hârtie.
De asemenea, câteva mari proiecte de infrastructură au fost tergiversate în ultimii ani, unele lăsate fără finanţare, blocate sau cu contracte reziliate. În această situaţie se află ca şi caz elocvent şi A1 Sibiu – Piteşti. În toamna lui 2012 guvernul USL de atunci anulează licitaţia pentru revizuirea studiului de fezabilitate, documentul esenţial pentru lansarea construcţiei. Au fost nevoie de aproape 18 luni pentru ca Executivul să relanseze licitaţia pentru studiul de fezabilitate….toate acestea în condiţiile în care însăşi Uzina Dacia Renault – cel mai mare constructor auto şi contribuitor la bugetul de stat din România – spune că depinde de existenţa acestei autostrăzi.
De asemenea, mă uimeşte în continuare cum premierul Victor Ponta continuă să se laude cu deschiderea de tronsoane de autostrăzi începute în timpul mandatelor guvernelor anterioare, având următoarele exemple:
Stimaţi colegi, acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de lucrări începute anterior anului 2012 şi pe care domnul Ponta şi le asumă.
Interesant este faptul că tronsoane de autostradă care să fie demarate în timpul executivului actual nu au fost inaugurate nici măcar declarativ, la nivelul unui studiu de fezabilitate premergător începerii lucrărilor.
Pe acest subiect putem discuta mult, dar timpul alocat declaraţiilor politice nu-mi permite să extrapolez atât cât ar trebui o astfel de dezbatere publică.
Mai menţionez faptul că o serie de proiecte de infrastructură strategice pentru România, tergiversate sau blocate tehnic în timpul guvernărilor Ponta, cum a fost cel anterior referitor la A1 Piteşti -Sibiu, trebuie să înceapă să fie realizate şi mă refer aici la :
– A3 Şoseaua de Centură – Bucureşti – 6 km – Din 2012 şi până în 2015 guvernul Ponta a continuat un contract dezatruos pentru statul roman, ca mai apoi – inevitabil – să-l rezilieze la începutul anului 2015.
– Modernizarea Şoselei de Centură Sud a Capitalei – 32 km – la începutul anului 2012, după patru ani de chin birocratic, autorităţile de la drumuri au reuşit să semneze mai multe contracte prin care cei 32 de kilometri să fie modernizaţi şi lărgiţi la patru benzi (valoare ţoala de circa 94 miloane de euro cu TVA). Termenul de finalizare: doi ani.
– Pasajele peste centura Arad – Doua pasaje rutiere extrem de importante de pe centura Aradului stau nefinalizate de ani de zile pentru ca finanţarea a fost tăiata de la guvern. Deşi au fost începute în 2011 şi sunt gata în proporţie de 80%, respectiv 65%, pasajele au aşteptat ani la rând banii necesari pentru a fi terminate. Lucrarea încă nu este finalizată.
– Centura Suceava – Vorbim de un drum de 12 km cu câte o bandă pe sens care a fost început de mai bine de şase ani, dar care a fost tergiversat şi întârziat deja de mai multe ori. Cu chiu cu vai o porţiune de 5,5 km a fost deschisă în luna martie 2015, deşi la începutul anului întreg proiectul riscă să rămână din nou fără bani alocaţi în Bugetul alcătuit de guvernul Ponta.
Proiectele prezentate mai sus, preluate dintr-o analiză realizată de site-ul hotnews.ro, reprezintă o prioritate strategică pentru orice guvern responsabil, în condiţiile modificării contextului geopolitic est-european actual, precum şi a cerinţelor actuale ale Uniunii Europene.
Vă mulţumesc,
Senator PNL de Bacău,