Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor deputaţi,

Am participat la sfârşitul săptămânii trecute la o primă dezbatere din cadrul Proiectului „Valori şi Viziune”, iniţiat de doi tineri liceeni extrem de promiţători din cadrul TSD Moineşti, Cristian Marcu şi Liviu Constantin Ailincăi, ambii în vârstă de 18 ani. Temele acestui proiect, pe care îl susţin împreună cu colegul deputat Cosmin Necula, sunt generoase, extrem de complexe, dar şi puţin complicate în contextul politic actual. Le-am expus astfel, tinerilor entuziaşti prezenţi, câteva consideraţii privitoare la implicarea politică a noii generaţii, din considerentul firesc al reformării clasei politice.
Fiecare dintre exponenţii tinerei generaţii urmăreşte ceea ce se întâmplă cu mulţi reprezentanţi ai clasei politice, poate mult prea mulţi, şi din acest punct de vedere sunt sigur că îşi pun o serie de întrebări pertinente privind viitorul politicii româneşti şi rolul jucat de aceasta pentru dezvoltarea societăţii româneşti în ansamblu, şi, punctual, pentru viaţa noastră de zi cu zi. Este un fapt dovedit că politica influenţează în mod major dezvoltarea societăţii şi a comunităţii. Practic, de pe vremea antichităţii nimic în lume nu s-a făcut fără politică, toate domeniile vieţii noastre fiind, într-un fel sau altul, strâns legate de deciziile politice.
Am să dezvolt această idee pornind de la un citat extrem de actual, al lui Platon, care spunea sugestiv, cu aproape 2.000 de ani în urmă, în felul următor: „Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viaţa politică este aceea că vei ajunge condus de inferiorii tăi”. Morala acestei învăţături este aceea că avem nevoie de implicare politică, iar elevii şi studenţii, trebuie să îşi asume curajul de a se angrena în arena politică încă de pe acum. Dintre ei se vor alege elitele României de mâine, după cum tot dintre ei vor fi selectaţi conducătorii politici şi administrativi de peste câţiva ani. Mai ales acum, devine din ce în ce mai stringentă nevoia de reformare a clasei politice româneşti, iar acest deziderat nu poate fi încununat de succes fără implicarea tinerilor. Repet, tinerii sunt viitorul ţării, ei trebuie să deprindă tainele şi exerciţiile de aplicare a unui proiect politic de succes, bazat pe principii sănătoase. Implicarea tineretului în politică presupune, în primul rând, dorinţa lor de a-şi dovedi că pot, iar apoi seriozitate, competenţă, tenacitate, curajul de a schimba lucrurile în bine, chiar dacă uneori nu reuşeşti să obţii de la început succesul aşteptat. Aşadar, tinerii care doresc cu adevărat schimbarea societăţii româneşti trebuie să se implice politic, încă de la copii şi juniori, cum se spune în fotbal, să se antreneze temeinic şi ulterior să ajungă să fie titulari într-o echipă de campioni.
Abordarea politică a tinerilor, în fapt perioada de iniţiere, ar putea începe în mai multe moduri. Nu sunt adeptul intrării în politică a tinerilor prin lipirea de afişe şi împărţirea de pliante în campaniile electorale. Cu timpul, se vor schimba şi aceste metehne învechite. Un elev sau student ar putea face ucenicie la locul de muncă, să spun aşa, respectiv la organizaţia locală a partidului pe care-l simpatizează. Ar putea aborda pur şi simplu un primar sau un parlamentar, de la care să fure „meserie”, în limitele timpului disponibil. O altă variantă, mai uşor de pus în aplicare, este să facă voluntariat politic în paralel cu acţiunile sociale de voluntariat. Spre exemplu, dacă unii dintre ei sunt voluntari la Crucea Roşie, pot întreba părerea oamenilor întâlniţi în acţiuni despre politică. Se pot lega discuţii constructive pe această temă, deoarece fiecare român are o opinie politică, şi nu ştii când poţi să întâlneşti vreun personaj interesant, cu un istoric politic din care să înveţi multe…Sau pur şi simplu să discute între ei despre subiectele zilei din politică, despre deciziile luate pe temele lor prioritare, precum educaţia, viitoarele locuri de muncă, aspiraţiile şi perspectivele tineretului din România.
În opinia mea, un politician de succes este acela care cunoaşte cel mai bine problemele comunităţii pe care o reprezintă, este în contact direct şi permanent cu oamenii şi, prin acţiunile pe care le întreprinde, reuşeşte să contribuie şi să determine dezvoltarea zonei pe care o reprezintă. Indiferent de funcţiile deţinute, de la consilier local, la parlamentari, miniştri şi chiar la şeful statului, un om politic trebuie să ştie să îşi apropie tinerii, să îi cointereseze înspre rezolvarea problemelor colectivităţii, să îi ajute să se poată afirma corect şi sănătos pe drumul ales în viaţă. Eu personal încerc din răsputeri acest lucru, deoarece mi se pare vital ca tinerii doritori de a se implica în politică să fie sprijiniţi, încurajaţi şi motivaţi.

Deputat PSD de Bacău,
Miron SMARANDACHE

Media
No rating yet

Comments are closed.