Şedinţa ordinară CL din 29 iulie: Festivalul Theaterstock rămas fără finanţare, momentan
Miercuri, 29 iulie, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Bacău din luna iulie, începând cu ora 1200. Aceasta a fost cea mai „aprinsă” şedinţă din acest an, întrucât câteva dintre proiectele de pe ordinea de zi au stârnit valuri de nemulţumiri în rândul membrilor consiliului. Totodată, din totalul celor 23 de consilieri, au fost prezenţi doar 15, cei doi consilieri de la PSD demisionând, iar restul de 6 fiind plecaţi în concediu.
Şedinţa Comisiei pentru activități economico-financiare, buget, investiții care ar fi trebuit să înceapă la ora 1100 – „s-a ţinut” preţ de 10 minute înaintea începerii întrunirii ordinare a CL
Echipa proiectului Cetăţeni Activi pentru Bacău a fost prezentă de la ora 11 la Centrul de Afaceri şi Expoziţii pentru a participa la şedinţa Comisiei pentru activități economico-financiare, buget, investiții, comisie în cadrul căreia ar fi trebuit să fie discutate cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi. Din păcate însă niciun membru dintre cei 5 ai comisiei în cauză (Ilie Bîrzu, Vasile Tescaru, Dragoş Ştefan, Mihai Şuştac, Corneliu Jitariu) nu si-a făcut aparăţia la ora stabilită în Programul comisiilor afişat pe site-ul Primăriei.
Cu toate acestea, înainte de începerea şedinţei CL, un reprezentant al aparatului executiv a ţinut să ne anunţe că „şedinţa de comisie a avut loc într-o sală alăturată cu 10 minute înainte”, precizând că ar fi trebuit să fi fost atenţi atunci când a părăsit sala de consiliu. De absurditatea faptului în sine ne-am mirat şi noi.
Aproape toate proiectele de hotărâre aprobate, în pofida stării generale de agitaţie şi confuzie a forului administrativ
În incipitul şedinţei, consilierul PNL Isabela Adam a declarat că aceasta a luat o decizie personală de a se abţine de la votul a 3 proiecte de hotărâre care implică societatea Thermoenergy, întrucât, fiind membră în Asociaţia Generală a Acţionarilor, consideră că se află în conflict de interese. După o scurtă dispută pe această temă, în care a fost interpelat aparatul juridic, s-a ajuns la concluzia că, în fond, nu contează ce spune legea în acest caz, atât timp cât este decizia doamnei consilier de a se abţine de la vot.
Aceastea fiind clarificate, s-au început procedurile de vot pentru toate cele 18 proiecte de pe ordinea de zi. De menţionat este faptul că, deşi o şedinţă importantă, câţiva dintre membrii consiliului (Isabela Adam, Laurenţiu Novac sau Mihai Şuştac) au părăsit nestingheriţi sala de câte ori au avut nevoie.
Raportul întregii şedinţe îl puteţi consulta accesând link-ul următor: Ce şi cum au votat aleşii noştri locali în şedinţa ordinară din 30 iulie.
Jocuri politice subtile cu privire la votul pentru Proiectul de hotărâre nr. 6 despre acordarea finanţării de 1,5 milioane de lei pentru organizarea a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului – THEATERSHOCK
La acest proiect, Ghiorghe Huluță (consilier UNPR) a ridicat problema că proiectul de hotărâre propune cheltuirea unei sume mari de bani într-un mod netransparent. Acest aspect a fost analizat în detaliu în articolul următor: Lovitură de Teatru: Theaterstock, un festival internațional organizat cu metehne locale.
Deşi în aparenţă complicate, faptele ce ţin de votul la acest proiect au fost cât se poate de simple. Iniţiatorii au fost încrezători că acest proiect va trece, fiind în permanenţă atenţi la numărul de consilieri prezenţi în sală, pentru a avea majoritatea. Mai precis, viceprimarul Radu Ababei a observat că „formaţia” PNL nu este completă în momentul votului. Astfel, a sărit peste proiectul în cauză, tocmai pentru a le da răgaz colegilor săi de la PNL de a se întoarce în sală.
Ulterior, la momentul potrivit a propus un amendament pentru a fi mărită suma, de la 1,5 milioane la 1,8 milioane lei. În pofida votului contra al celor 4 consilieri UNPR, amendamentul a trecut cu 11 voturi.Surprinzător, chiar dacă au fost de acord cu mărirea sumei, doi consilieri PNL s-au abținut de la vot, proiectul de hotârăre nemaitrecând. Au fost astfel numai 9 voturi pentru (din cele 11 necesare), Laurenţiu Popa şi Mihai Şuştac (PNL) abţinându-se, alături de Ghiorghe Huluţă, Cristinel Manolache, Cosma Elena (UNPR) şi de Corneliu Jitariu (independent). După o scurtă adunare de forţe, executivul se pare că a găsit soluţia pentru ca Festivalul să primească suma necesară: organizarea unei şedinţe extraordinare vineri, 31 iulie, de la ora 9 pentru reluarea votului, asigurându-se că majoritatea PNL va fi întoarsă din concediu şi prezentă.
1 Response Comment