Luni, 30 martie, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, începând cu ora 10.

Toate proiectele de pe ordinea de zi, aprobate

Proiectul de hotărâre privind aprobarea continuării parteneriatului cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău în vederea derulării proiectului „Centrul Europe Direct Bacău” a avut două „observaţii” din partea consilierilor. Vasile Cautiş a ţinut să felicite în mod deosebit echipa de conducere a Universităţii şi stundenţii care sunt implicaţi în acest proiect. Cezar Olteanu a înaintat colegilor săi propunerea înfiinţării unui birou de reprezentare regională la Bruxelles, care „să determine maximizarea oportunităţilor de atragere de fonduri prin afilierea la alte structuri europene similare în vederea de sprijinului reciproc”. Preşedintele Dragoş Benea a precizat că la sfârşitul lunii iunie se va înfiinţa o asociaţie de dezvoltare intercomunitară la nivelul celor 6 judeţe ale regiunii NE, „care va avea ca obiective promovarea regiunii şi atragerea de fonduri”.

Discuţii în contradictoriu la punctul „Diverse”

Cu toate că ordinea de zi a avut 23 de puncte, discuţiile s-au intensificat abia la finalul întâlnirii. Consilierul judeţean Petrică Mihăilă a ţinut să formuleze „câteva observaţii şi o propunere”:

Am citit cu atenţie raportul elaborat de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă si vreau să apreciez promptitudinea realizării raportului solicitat. Şi desigur, printre altele, observ şi preocuparea pentru calitatea aerului, lucru care se contrazice cu retezarea celor 9 arbori. […]Eu cred că tot ceea ce se face în Spitalul Județean de Urgență – investiţii, reabilitări, lucrări – are ca obiectiv final sănătatea pacienților. Deși Consiliul Județean a făcut tot ceea ce i-a stat în putință să aloce fonduri pentru ca activitatea să se desfășoare în cele mai bune condiții – și asta este o bilă albă pentru Consiliul Județean – efectele au fost departe de ceea ce ne-am așteptat și probabil nu sunteți străini de foarte multe sesizări venite de la pacienți, de la familiile lor. Sunt multe semne de întrebare vis-a-vis de anumite evenimente din spital, culminând cu decesul celor doi tineri, decese pentru care eu am cerut un raport scris conducerii spitalului, raport care nu a apărut nici astăzi. S-a invocat, la ședința la care am cerut raportul, că se așteaptă o anchetă a Poliției, nu mai știu despre ce era vorba acolo. Eu cred că se fac confuzii… nu e vorba de nu știu ce sustragere din magazia instituției sau mai știu eu ce fraude, e vorba de o situație foarte gravă de natură medicală și cred că s-a înțeles că vream un raport medical elaborat de specialiști, care să răspundă la multe întrebări. […] Stimați colegi, o să îmi asum eu o misiune ingrată şi vreau să îl asigur pe domnul manager că nu am nimc personal cu dumealui şi o să-i cer astăzi aici demisia de onoare lui a dumnealui și întregii echipe de conducere a Spitalului Județean, iar dacă nu o va face îi solicit domnului președinte Dragoș Benea să demită conducerea Spitalului Județean de Urgență.

-

Ca răspuns la solicitarea lui Petrică Mihăilă, consilierii locali, Carmen Mârtz şi Aurelia Ţaga, şi-au exprimat punctele de vedere.

Carmen Mârtz a precizat:

În calitate de consilier județean și președinte al Comisiei de Sănătate, dar și în calitate de membră a Colegiului Medicilor propun să amânăm executarea managerului până la următoarea ședință, când vă voi prezenta un punct de vedere zic eu complex și explicativ, și abia atunci să vedem dacă este cazul să punem la zid pe cineva. Îmi pare rău să spun, dar trebuie să înțelegeți că se și moare.

-

Aurelia Ţaga a ţinut să explice în amânunt acest caz, clarificând:

Ați pus și întrebări, ați dat și răspunsuri. În calitate de președinte al Comisiei de jurisdicție a Colegiului Medicilor vă aduc la cunoștință că analiza – sunt două cazuri care au avut loc la sfârșitul anului trecut – este în derulare, este o procedură de lungă durată, pentru că este ușor să aruncăm cu noroi, adică cu un act de malpraxis a unui act medical care a avut o evoluție nefavorabilă. Din anchetă, vă fac o informare sumară, că acești pacienți au beneficiat de toate serviciile care au putut fi utilizate la noi, în Spitalul Județean. Evoluția a fost nefavorabilă din cauza unei complexități patologice pe care acești doi pacienți au avut-o. Nenorocirea a fost că s-au pierdut doi tineri – și regretăm acest lucru – într-o perioadă foarte scurtă, la interval de două zile, cu patologii diferite. Dacă în cazul pacientei de 23 ani evoluția nefavorabilă a fost în urma unui act chirurgical, nu trebuie să uităm că trecutul patologic al acestei paciente a fost pe tot parcursul verii, începând cu luna iunie. […] Așteptăm în continuare punctul de vedere al Medicinei Legale, nu avem un rezultat, pentru că familia a solicitat și prezența Poliției când s-a făcut necropsia şi ca urmare, trebuie să primim acest răspuns de la Poliție.

-

Ultimul cuvânt l-a avut Dragoş Benea:

Dacă ședința asta nu avea sare și piper, a reușit domnul Mihăilă să presare. Și doamna Mârtz, și doamna Țaga, trebuie să înțelegeți că domnul Mihăilă a înțeles mai bine decât toți că totul e pe percepție. Dânsul s-a poziționat de acea parte care sigur n-are o percepție favorabilă, și e complicat să ai o percepţie favorabilă despre ce se întâmplă în actul de sănătate, în actul medical sau la Spitalul Județean de Urgență. Eu vă spun că dacă l-am demite astăzi pe manager, s-ar putea ca dânsul să fie foarte fericit, să meargă în instanță, să stea vreo trei ani pe acasă, să câștige procesul liniștit. Nici măcar nu trebuie să îşi ia avocat, pentru că nu văd care ar fi vina profesională, chiar și morală, pentru un eventual malpraxis. Domnule consilier, dumneavoastră aţi intervenit, v-au filmat camere, au notat ziariştii.. Dar fi bine ca la următoarea ședință să fundamentați această propunere, să o puneți pe hârtie, să o înaintăm Consiliului de administrație, să o analizăm… s-ar putea să aveți dreptate și nu putem trece așa ușor peste propunerea dumneavoastră, dar dincolo de a vorbi două-trei minute și a face deliciul presei la o ședință de Consiliu Județean trebuie să demonstrați mai multă consistență. Vă spun, sunt absolut convins că nici dumneavoastră, în conştiinţa dumneavoastră, nu sunteți convins că demersul este unul corect, moral și legal. Ați aruncat o fumigenă pe care unii o vor exploata, alții aproape că au și luat-o de bună, dar nu cred că sunteți convins că domnul manager are vreo vină.

-
Media
No rating yet

Comments are closed.