DECLARAŢIE POLITICĂ

Impactul pozitiv al noului Cod Fiscal pentru români şi pentru economia naţională!

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Proiectele de modificare a Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, care au fost deja aprobate de Executiv şi urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, aduc o serie de beneficii românilor, dar şi capitalului autohton în ansamblu. Prin reducerea TVA la 18% până în 2019, la care se adaugă scăderea posibilă încă din acest an a TVA la alimentele de bază până la 9%, finanţiştii au calculat că la dispoziţia familiilor din România rămâne o sumă importantă, de 19,2 miliarde lei. De asemenea, un alt impact pozitiv va fi înregistrat prin reducerea accizelor, deoarece în următorii ani românii vor economisi astfel suma de 3,1 miliarde lei. Suma de 3,5 miliarde de lei va fi acumulată de cetăţenii ţării prin reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 14%, începând cu 1 ianuarie 2019. Nu în ultimul rând, conform calculelor specialiştilor, reducerea contribuţiilor sociale şi de sănătate ale angajaţilor, de la 10,5% la 7,5%, prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, va duce la o economie de 2,9 miliarde lei pentru români. În total, prevederile noului Cod Fiscal va aduce în vistieria familiilor din România suma de 28,7 miliarde lei, respectiv 6,4 miliarde euro, pentru următorii cinci ani.
Prevederile noului Cod Fiscal ajută mai ales familiile cu venituri reduse, prin toate măsurile propuse, dar mai ales prin reducerea TVA la alimente la 9% şi prin creşterea deducerilor de venit pentru salariaţii cu venituri mici. Astfel, cele mai sărace dintre gospodăriile ţării, care totalizează 37% din totalul populaţiei, vor beneficia cel mai mult de relaxarea fiscală scontată de Executiv, deoarece ponderea alimentelor în coşul zilnic de consum este net superioară la aceste familii şi, în plus, aici se regăsesc majoritatea românilor salariaţi cu venituri mici.
Efectele vor fi resimţite şi prin scăderea preţurilor, estimată a fi de până la 10% la alimente şi până la 5% la toate produsele, prin reducerea TVA şi a accizelor, dar şi prin scăderea preţurilor la medicamente. Analizând aceste diminuări ale preţurilor, coroborate cu indexarea pensiilor şi creşterea salariului minim pe economie, se preconizează să asistăm la o creştere generală a puterii de cumpărare, cuprinsă între 5-8% pentru cei cu venituri medii/mari, 10-12% pentru pensionari şi 20% pentru salariaţii cu venituri mici.
În ceea ce priveşte impactul macroeconomic, specialiştii susţin că noul Cod Fiscal va stimula creşterea economiei de la 3,5% la 5%. De asemenea, relaxarea fiscală va spori potenţialul economiei naţionale, va atrage investiţii şi va reduce evaziunea fiscală. Noul Cod Fiscal va permite apariţia unor lichidităţi însemnate în economie, de circa 35 miliarde lei, bani care urmează să ajungă în consum, în investiţii şi crearea de noi locuri de muncă, de mare ajutor pentru români. Noua filozofie fiscală a României, un proiect extrem de ambiţios al Guvernului PSD, va avea şi alte efecte benefice, respectiv o mai bună colectare la bugetul de stat, reducerea evaziunii fiscale, precum şi înfiinţarea a peste 500.000 de noi locuri de muncă stabile pentru români, fapt ce va diminua implicit deficitele actuale ale bugetelor de salarii, pensii şi sănătate.

Deputat PSD de Bacău, 31 martie 2015
Miron SMARANDACHE

Media
No rating yet

Comments are closed.