Miercuri, 26 august, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean din această lună. Toate proiectele de pe ordinea de zi au fost aprobate în unanimitate, deşi au existat discuţii ample asupra câtorva proiecte de hotărâre, lucru destul de neobişnuit pentru membrii CJ.

Șoseaua de centură a municipiului Bacău, modernizarea Aeroportului Internațional Bacău și Spitalul Județean Bacău: aceleași discuții, tot 0 realizări

CJ 3

În incipitul şedinţei, preşedintele CJ Dragoş Benea şi-a exercitat dreptul de a lua cuvântul pentru a aduce din nou în discuție aceleași proiecte pe care Consiliul Județean nu le-a îndeplinit deși finalizara acestora a fost promisă în repetate rânduri. Benea a amintit și de distribuția sumelor alocate printr-o Hotărâre de Guvern recentă pentru echilibrarea bugetelor locale ale administrațiilor locale din județ.

„Am să-mi rezerv şi eu dreptul de a lua cuvântul şi de a prezenta o scurtă informare. Există nişte domni în opoziţie care am impresia că sunt rupţi de realitate. Dar daca tot s-a spus ca punem batista pe ţambal, azi am să ridic puţin batista de pe ţambal şi o să actualizăm câteva informaţii. Batista pe ţambal eventual au ţinut-o şi o ţin liberalii pe subiectul Casei Cancicov, unde în CJ au existat dezbateri, au existat iniţiative şi juridice şi de oportunitate, dar în CL nu a existat niciun fel de discuţie, toată lumea se face că plouă. În CL nici nu a ajuns. (…)

Există câteva subiecte care chiar trebuie lămurite şi actualizate. Aveţi la mapă sumele care au fost alocate prin Hotărâre de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale. Spre deosebire de alţi ani au fost sume mai generoase pentru Consiliile Locale cu bugete mai mici. Cei nemulţumiţi au fost acele comune care au bugete mai generoase datorită agenţilor economici care operează pe raza unităţii administrativ teritoriale. Asta se întâmpla în luna ianuarie. Şi au existat mesaje oficiale că după 1 iulie, când se va face rectificare la nivel naţional se vor echilibra şi bugetele acelor localităţi nemulţumite. Şi văd că acum cineva de la PNL plânge de mila acelor localităţi care acum au primit 0. Dar trebuie să ne uităm şi la luna ianuarie, când au primit sume foarte generoase. Această rectificare are menirea de a reechilibra şi de a aloca sume celor care au fost poate uşor nedreptăţiţi la începutul anului. Practic toate consiliile locale din Bacău au primit sume mai importante decât în anii precedenţi, fie numai în ianuarie, fie în ianuarie şi august.”

Mai mult, Benea a ţinut să menţioneze faptul că modul de alocare a acestor sume se stabileşte utilizând o formulă implementată la nivel naţional, care ţine cont de mai mulţi factori: numărul locuitorilor în unităţile administrativ teritoriale, suprafaţa de intravilan, gradul de colectare al impozitelor şi taxelor locale şi numărul proiectelor cu finanţare externă.

Cu privire la şoseaua de centură a municipiului Bacău, au fost oferite asigurări că în lunile septembrie-octombrie vor începe lucrările. Dificultăţile întâmpinate sunt referitoare la dialogul dintre CNADNR şi firma din Turcia legate de avans, iar CJ nu poate interveni, decât în limite rezonabile.

„Daca ai ajuns cu un obiectiv în luna septembrie şi vezi că nu îţi absoarbe fonduri din motive subiective sau obiective, evident că rectifici banii şi îi duci la investiţiile care merg. Această investiţie încă nu a început, dar are un contract care din punctul meu de vedere este ireversibil. Această rectificare este una normală”, a declarat Benea cu privire la rectificarea realizată asupra finanţării acestui obiectiv.

Referitor la modernizara Aeroportului Internaţional Bacău, am aflat că „multă lume a rămas surprinsă că nu s-a făcut mare vâlvă pe faptul că s-a semnat contractul de execuţie, a început proiectarea şi au început demersurile pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie”, lucrările începând în luna octombrie. Al treilea obiectiv adus în discuţie a fost semnarea contractului de execuţie al Secţiei de Radioterapie a Spitalului Judeţean, ce se va semna în data de 27 august, finanţat de Compania Naţională de Investiţii. Benea s-a declarat ferm convins că într-un an acest obiectiv va fi finalizat.

Alocarea fondurilor pentru drumurile judeţene: 60.000 de lei pentru comunele din stânga Siretului, 37.000 de lei pentru restul comunelor

CJ 1„În ceea ce priveşte rectificarea propriu-zisă pentru sumele la drumuri… Dacă Ministerul Dezvoltării şi Guvernul au stabilit că noi, CJ, trebuie să alocăm această sumă… Întotdeauna suma la drumuri este mică. Eu zic că aceste sume de bani care vor veni sunt bune pentru a debloca anumite datorii, pentru a da mai departe investiţii. O să vedeţi acolo că e o alocare: 60.000 de lei pentru primăriile din stânga Siretului, care au mulţi kilometri de drumuri comunale şi au şi posibilităţi financiare reduse şi îi aşteaptă şi o iarnă grea şi, de obicei, cam toată lumea le plânge pe umăr, dar când ajungem la alocări apar fel de fel de alte intervenţii şi cifra de 37.000 de lei la restul consiliilor locale. Repet, insuficientă poate pentru necesităţile pe care le au, dar bună şi ea”, a precizat Benea despre cele aproape 8 milioane de lei primite de la Guvern pentru drumurile din judeţ. Totodată, „împărţeala” fondurilor este de 50% pentru cei 1000 de kilometri ai CJ şi 50% pentru consiliile locale.

Consilierul PNL, Costică Marcu a propus un amendament cu privire la suplimentarea sumei de 37.000 de lei cu alţi 30.000 de lei pentru Primăria Răcăciuni, din partea aferentă CJ. „Obiectivul este de a repara 500 de metri din drumul care deservește cele trei sate: Fundu Răcăciuni, Ciucani, Dumbrăveni, unde au avut loc alunecări de teren. Aproximativ 4.000 persoane riscă să rămână izolate în cele 3 sate”,  a justificat consilierul.

 „Pe acest principiu de a lua de la CJ, o să ne trezim cu o avalanşă de propuneri din sală. Am să vă propun ca de la consiliile locale care de-a lungul timpului au mai avut parte de calamităţi (…) şi care au beneficiat de sprijin din partea consiliului judeţean sau din partea Guvernului – Hemeiuş, Mărgineni şi Zemeş – să luăm o sumă de 7000 de lei. Să acoperim măcar o parte din suma pe care dumneavoastră aţi propus-o. Principiul este unul al solidarităţii versus de a lua aşa de la Consiliul Judeţean că e mai simplu să construim un asemenea amendament. Parcă e prea simplistă această problemă”, a fost replica lui Benea.

Propunerea de a lua de la cele 3 Consilii Locale a trecut, fiind votată în unanimitate.

Conferirea titlului de „Cetăţean de Onoare al judeţului Bacău” domnului academician Solomon Marcus şi acordarea Premiului de Excelenţă domnului Petre Vlase, maestru coregraf – proiecte votate în unanimitate

Respectul şi admiraţia pentru Petru Vlase, maestru coregraf al ansamblului „Busuiocul” au fost exprimate prin luările de cuvânt ale independentului Petru Enăşoae, consilierilor PSD Ana Marchiş, Vasile Cautiş şi Dumitru Brăneanu, în asentiment cu toţi membrii Consiliului şi a invitaţilor, deopotrivă. După un scurt discurs al maestrului despre puterea de muncă şi iubirea pentru folclor, Dragoş Benea i-a înmânat diploma pentru premiul de excelenţă, alături de suma de 1000 de euro.

Informarea cu privire la imobilul „Casa Vasile Alecsandri”: CJ nu poate face nimic pentru protejarea patrimoniului naţional

CJ 2Plecând de la premisa că „împuternicitul şi legea ne aduc într-o situaţie în care trebuie să luăm o decizie”, Dragoş Benea a dat cuvântul secretarului Judeţului Bacău, Elena Zară, care a expus, pe scurt, istoria clădirii, concluzionând că CJ nu îşi poate exercita dreptul de preemţiune, întrucât se află un proces pe rol şi există posibilitatea ca, pe viitor, imobilul să fie declasat.

Pentru a clarifica lucrurile cu privire la situaţia clădirii, au luat cuvântul, pe rând, Mioara Iacob, mandatar al proprietarului de drept, şi profesorul Ioan Dănilă, care militează pentru rezolvarea acestei probleme.

„Vechimea clădirii şi elementele arhitecturale o clasează ca un monument istoric, nu faptul că acolo a trăit Vasile Alecsandri. (…) Scopul proprietarului este să vândă, la final nu contează cui îi vinde. Întrebarea este: ce cumpărăm? Această casă nu se mai poate recondiţiona, ea trebuie dărâmată. Eu doresc ca domnului Dănilă să i se realizeze visul, dar să vedem pe ce se bazează acest vis. E un mit, e realitate? Pentru că dumneavoastră, la un moment dat, va trebui să daţi socoteală alegătorilor ce aţi făcut cu banii lor. Aţi cumpătat ce, la final? (…) Italianul a propus şi donarea casei. Dumneavoastră o luaţi şi se amplasează unde doriţi dumneavoastră”, a precizat mandatarul cetăţeanului italian, proprietarul imobilului.

Profesorul Ioan Dănilă a contra-argumentat: „Nu este o construcţie oarecare, este cea mai veche construcţie din Municipiul Bacău. (…) Niciodată nu am spus că aceasta este casa în care poetul s-a născut. (…) Există o confuzie, care văd că este încă activă.  Casa Vasile Alecsandri este monument istoric nu din punctul de vedere al identităţii memoriale. Pe lista monumentelor istorice de la Ministerul Culturii este monument istoric datorită vechimii. Nu are importanţă că este Casa Vasile Alecsandri. (…) Legea spune foarte limpede că CJ iniţiază procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică în vederea protejării monumentelor istorice şi salvarea acestora de la distrugere şi degradare. Practic, exproprierea este, în clipa de faţă, legală, corectă, legitimă. Şi cred că dacă proprietarul doreşte să vândă, acolo se poate realiza un ansamblu cultural de primă mărime pentru Bacău”.

Benea a concluzionat că discuţia de faţă nu poate fi înaintată, pentru că există problema juridică conform căreia acest imobil poate fi declasat şi să nu mai fie obiect de patrimoniu.

Media
No rating yet

Comments are closed.