Ședința Consiliului Local Bacău de joi, 31 martie: atenție sporită pentru momentele festive, 0 interes pentru doleanțele cetățenilor
Cea mai aglomerată ședință din acest an a Consiliului Local Bacău a avut loc joi, 31 martie, începând cu ora 10.00, la Centrul de Afaceri și Expoziții. Întrunirea a durat peste două ore și a avut nu mai puțin de 40 de puncte pe ordinea de zi, fapt rar întâlnit în cazul CL. Momentele festive nu au lipsit din ședință: un nou consilier de pe listele PER și-a depus jurământul și a fost premiat un nou cetățean de onoare al municipiului. Celelalte puncte de pe ordinea de zi au fost aprobate fără prea multe discuții. Rapoartele celor 5 comisii de specialitate ale Consiliului Local nu au fost prezentate, administrația locală ratând ocazia de a informa opinia publică asupra activității sale. Cei doi cetățeni prezenți care au dorit să ia cuvântul au vorbit abia la sfârșitul ședinței, când au fost grăbiți de Executivul care era preocupat de cu totul alte probleme.
Atenția Consiliului Local Bacău – acaparată de momentele festive ale ședinței și mai puțin de subiectele care vizează în mod direct bunăstarea tuturor cetățenilor
În incipitul ședinței, înaintea aprobării ordinii de zi, consilierul independent Corneliu Jitariu a făcut o propunere forului decizional, solicitând retragerea informării cu privire la Raportul Primarului Municipiului Bacău despre starea economică, socială și de mediu a orașului pe anul 2015, pe motiv că nu a avut timp să parcurgă toate cele 244 de pagini, fiind necesară o informare corespunzătoare asupra subiectului. Viceprimarul cu atribuții de primar, Ilie Bîrzu, a explicat că acest punct nu este unul care trebuie votat, ci doar o simplă informare, iar scoaterea de pe ordinea de zi ar fi lipsită de sens.
Primul punct de pe ordinea de zi a fost validarea a doi noi consilieri locali de pe listele Partidului Ecologist Român, în urma demisiilor membrilor UNPR, Dragoș Ștefan și Cristinel Manolache. Dintre cei doi, numai Romică Botoi a depus jurământul pentru validarea în funcție, Cristian Chelaru Postolache lipsind de la ședință.
Cel mai dezbătut subiect de pe ordinea de zi nu a fost alocarea a 25.000 de lei Poliției Locale pentru consultare juridică ori prezentarea rapoartelor de activitate ale comisiilor de specialitate, ci acordarea titlului de cetățean de onoare a municipiului domnului Vilică Munteanu, profesor-arhivist, fost director al Arhivelor Statului Județului Bacău. Au rostit câteva cuvinte despre activitatea cetățeanului de onoare Mariana Popa, directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” și istoricul băcăuan Ioan Mitrea. Aceștia au vorbit despre dăruirea profesorului, fiind cel mai longeviv șef de instituție din județ. Diploma a fost înmânată de Ilie Bîrzu, în aplauzele tuturor celor prezenți.
Într-adevăr, acordarea unei asemenea distincții este un lucru demn de toată admirația. Însă modul în care acționează administrația locală în astfel de situații lasă de înțeles că tot efortul depus se îndreaptă spre crearea unor astfel de momente festive și mai puțin spre rezolvarea problemelor băcăuanilor.
Majoritatea subiectelor de pe ordinea de zi au aprobate fără discuții. Numai câteva dintre proiectele de hotărâre supuse votului au ridicat anumite semne de întrebare consilierilor prezenți.
Când a fost supusă votului stabilirea componenței Consiliului de Administraţie al Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, consilierul PNL Neculai Nechita a fost propus pentru a fi membru al CA. Stârnind zâmbete pe fețele celor prezenți, independentul Corneliu Jitariu a acuzat conducerea PNL că mimează transparența și că încearcă să îl transforme pe Nichita „într-un Napoleon mai mic”. Viceprimarul Radu Ababei a replicat că i se pare „chiar democratică” metoda de alegere a comisiei. Proiectul a fost aprobat cu 16 voturi pentru și două împotrivă.
Tot opoziția a fost mâhnită când propunerea sa pentru președintele de ședință pentru întrunirile din aprilie și mai, Paul Timofte, nu a trecut. Un reprezentant al PNL-ului, Iulian Stoican, va fi președinte de ședință pentru a doua oară în acest mandat.
Un alt proiect de hotărâre care a ridicat câteva semne de întrebare pentru aleșii noștri a făcut referire la alocarea a 50.000 de lei din bugetul local pentru sterilizarea câinilor de rasă comună cu stăpân. Acesta prevede că se vor achita 80 de lei pentru sterilizarea masculilor și 120 de lei pentru femele, operațiile efectuâdu-se la cerere până la epuizarea sumei alocate. Gabriel Grițcu, directorul Direcției de servicii publice, a fost întrebat de consilierul UNPR Elena Cosma, dacă știe câți câini sunt în Bacău. Acesta a răspuns că nu știe exact, dar că numărul lor este precizat în Registrul Electronic al Câinilor, un sistem la nivel național unde sunt înregistrate patrupedele microcipate. Proiectul a fost aprobat în unanimitate.
Informările despre activitatea celor 5 comisii de specialitate ale Consiliului Local Bacău – o simplă formalitate
În ședința de joi, Executivul ar fi trebuit să informeze opinia publică despre activitatea ședințelor pe comisii. Acest fapt nu s-a întâmplat, aleșii noștri specificând sec „ați avut materialul la mapă”.
Rapoartele în cauză de găsesc pe site-ul Primăriei și pot fi consultate aici. La o scurtă analiză, se observă fără niciun dubiu că documentele au fost întocmite numai ca să fie întocmite. Acestea prezintă sumar, o activitate, credem noi, inexistentă. Teoretic, ședințele pe comisii trebuie ținute înainte de fiecare ședință ordinară sau ordinară a forului, pentru a fi dezbătute proiectele de hotărâre care vor fi votate în întrunire. În cadrul Consiliului Local Bacău acest lucru se întâmplă numai pe hărtie, interesul consilierilor pentru ceea ce vor vota fiind inexistent.
Luările de cuvânt ale cetățenilor de la punctul diverse – grăbite de Executivul care niciodată nu are timp pentru cetățenii săi
În cadrul punctului „Diverse”, doi cetățeni au fost invitați să ia cuvântul: consilierul județean Cezar Olteanu și Sinică Vrânceanu.
Consilierul Cezar Olteanu a citit în Consiliul Local petiția sa cu privire la modernizarea DN11 Brașov – Bacău. Prin această campanie de lobby, militează pentru convingerea membrilor Guvernului Cioloş să aloce fonduri pentru realizarea drumului care leagă Bacăul de Braşov. Membrii executivului l-au asigurat pe consilierul județean că are tot sprijinul administrației locale în demersul său.
Nu atât de binevoitori au fost și cu Sinică Vrânceanu, prezent în ședință pentru a dezbate un subiect legat de Teatrul Bacovia. Executivul l-a întrerupt de câteva ori, fiind în întârziere pentru a ajunge la Gala învățământului băcăuan. Cu toate acestea, domnul Vrânceanu și-a exprimat punctul de vedere: dacă administrația locală nu va face ceva în perioada imediat următoare pentru a ataca acordul de mediere încheiat de fostul manager al teatrului, Anca Sigartău, există o posibilitate ridicată ca instituției de cultură să îi fie blocate conturile. Viceprimarul Radu Ababei a precizat că va fi demarat un audit la teatru, iar în funcție de rezultatele acestuia vor fi stabilite următoarele acțiuni ce țin de subiect.