Prima şedinţă din acest an a Consiliului Judeţean Bacău: bugetul instituţiei, aprobat fără contestaţii. Vor fi demarate procedurile pentru construirea „unei biblioteci judeţene moderne”
Astăzi, începând cu ora 10.00, a avut loc prima şedinţă din acest an a Consiliului Judeţean Bacău. Dintre cele 29 de puncte de pe ordinea de zi, cele mai discutate au făcut referire la aprobarea bugetului instituţiei pe anul 2016 şi la activitatea DGASPC. Formei prezentate a bugetului i-a fost adus un amendament: acordarea a 100.000 de lei pentru demararea procedurilor de construcţie a unei noi biblioteci judeţene. Preşedintele CJ a lăsat de înţeles că va apela la Primăria Bacău pentru a achiziţiona terenul pe care va fi realizată construcţia. Având în vedere faptul că până acum au funcţionat defectuos majoritatea asocierilor CJ-CL, rămâne de văzut cum va evolua această nouă încercare.
Şedinţa a început cu un subiect dezbătut şi la ultima întrunire a CJ de anul trecut, şi anume nerealizarea investiţiilor de apă şi canalizare din municipiul Oneşti din cauza proceselor dintre operatorul privat şi Consiliul Local Oneşti. Preşedintele Dragoş Benea a precizat că CJ Bacău nu are cum să influenţeze litigiul care se desfăşoară între CL Oneşti şi societatea comercială Apă-Canal SA. Drept urmare, nu pot fi realizate investiţii pentru sistemul de apă şi canalizare al oneştenilor.
La acestă precizare, Vasile Cautiş a găsit oportună ovaţionarea echipei Spitalului Judeţean Bacău pentru realizările deosebite în depistarea unui anevrism aortic; o situaţie fericită întrucât pacientul respectiv a fost salvat. Cu acest caz, SJU a obţinut premiul I la Congresul Naţional de Medicină Internă. Raluca Dinu a punctat faptul că profesionalismul medicilor şi dotarea spitalului sunt „responsabile” pentru reuşitele care au fost menţionate.
Revenind la subiect, consilierul Cezar Olteanu a precizat că posibilităţile de implicare a CJ în problemele de asigurare a serviciilor publice din Oneşti sunt reduse. Cu toate acestea, a recomandat demararea unei campanii de informare pentru a familiariza cetăţenii cu privire la avantajele realizarii proiectelor cu ajutorul fondurilor europene, acesta remarcând în comunitatea oneşteană o lipsă cu privire la acest aspect. Preşedintele CJ a ţinut să evidenţieze faptul că alesul local are dreptate, cu toate că surprinde nişte probleme care „tot au fost indicate”.
Raport privind activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău în anul 2015 – populaţia tânără a judeţului este în scădere
Directorul general al DGASPC, Sorin Braşoveanu, a informat membrii CJ cu privire la rezultatele obţinute de instituţie în anul 2015. Aşadar, am aflat o serie de aspecte îngrijorătoare cu privire la situaţia persoanelor cărora DGASPC le oferă ajutor. Din 843 de cazuri de abuz sesizate, 659 au fost confirmate de asistenţii maternali. În anul 2014, natalitatea la nivelul judeţului a fost acceaşi cu cea din 1945, semn clar că populaţia Bacăului este într-un continuu proces de îmbătrânire, schimbând structura familiilor ce se formează. În anul 2015, situaţia este „mai bună”, fiind născuţi 100 de copii în plus faţă de 2014.
Drept un aspect pozitiv a fost prezentată colaborarea cu UNICEF, Bacău fiind judeţul pilot pentru proiectul „Incluziune socială prin furnizarea de servicii” cu finanțare din fondurile europene norvegiene.
La nivelul instituției este realizat un recensământ, întocmit până în acest moment în proporție de 40%, în 18 comunități rurale din cele 33 selectate. 15.343 persoane sunt „catalogate drept vulnerabile”, din care 14.993 copii. Sărăcia e cea mai pregnantă vulnerabilitate identificată, urmată de condiţiile precare de locuit, riscul crescut de violenţă şi abuz, lipsa părinţilor. Anul trecut, a crescut cu 42 numărul copiilor cu autism, la nivelul municipiilor Bacău şi Moineşti fiind deschise centre de recuperare a copiilor cu dizabilităţi.
Bugetul judeţean pe 2016 – aprobat fără contestaţii
„Piesa principală” a bugetului, în opinia Executivului, o reprezintă modernizarea Aeroportului Internaţional „George Enescu”, urmând a fi demarate lucrările pentru pistă după 1 martie. Investiţiile în sănătate sunt, de asemenea, prioritare: secţia de radioterapie şi ambulatoriul de la secţia de pediatrie. Totodată, pentru finalizarea Catedralei Ortodoxe a fost prevazută o sumă necesară, „mai mică decât anii trecuţi”. Au fost „prinse” sume pentru documentaţiile tehnico-economice „pentru ce ar putea fi finanţat prin fonduri europene”, Dragoş Benea făcând referire la modernizarea Vivariului şi a Filarmonicii „Mihail Jora”.
Mai mult, preşedintele a depus un amendament: 100.000 de lei din fondul de rezervă să fie prevăzuţi pentru identificarea unui teren pe care să fie construită „o bibliotecă modernă, pentru cetăţeni”. Acesta a ţinut să precizeze că CJ nu deţine terenul respectiv, făcând nenumărate aluzii la necesitatea implicării Primăriei Bacău. „CJ întotdeauna a manifestat deschidere pentru colaborare: Spitalul Municipal, Centrul de Afaceri şi Expoziţii. Solicităm acelaşi lucru de la Executivul Primăriei. (…) Ce poate fi mai nobil din partea Primăriei decât să ofere acest teren”, a conchis Benea.
Consilierul Petru Enăşoae a propus „un amendament care nu modifică nici structura, nici valoarea bugetului”: cei 51.000 alocaţi pentru creşterea capitalului social al Centrului de Afaceri să fie transferaţi la achiziţia Casei Vasile Alecsandri”, iar parteneriatul CJ-CL în cazul CAEx să fie dizolvat.
În cele din urmă, bugetul a fost aprobat cu amendamentul propus de Dragoş Benea, cu 34 de voturi „pentru” şi o abţinere (consilierul PSD Răzvan Şendrea).
La punctul „Diverse” au existat două intervenţii scurte din partea consilierilor: Cezar Olteanu care a adresat un îndemn pentru a semna petiţia pentru modernizarea DN11 Bacău-Braşov, aceasta ajungând la 704 semnături şi Vasile Cautiş, care i-a urat „La mulţi ani!” maestrului Florin Piersic, precizând că un teatru din Tîrgul Ocna îi poartă numele.