Olteanu-Peter-CezarÎn luna noiembrie a anului trecut, consilierul judeţean Cezar Olteanu a susţinut, în plenul CJ, declaraţia politică intitulată „Prin Masterplanul pentru Transport Guvernul Ponta a amânat relansarea economică a Bacăului”. Aceasta a fost punctul de plecare al unei campanii de lobby, menită să convingă membrii Guvernului Cioloş să aloce fonduri pentru realilitarea drumului care leagă Bacăul de Braşov.

Campania „Cerem modernizarea drumului naţional DN11 Braşov-Oneşti-Bacău” este formată din mai multe acţiuni, după cum precizează consilierul:

 1. Declaraţie politică în plenul Consiliului Judeţean: „Prin Masterplanul pentru Transport Guvernul Ponta a amânat relansarea economică a Bacăului”;
 2. Conferinţă de presă – lansare campanie: „Cerem modernizarea drumului naţional DN11 Braşov-Oneşti-Bacău”;
 3. Lansare petiţie pe social media: pagina de Facebook dedicată, site-ul www.petitiionline.com etc.;
 4. Petiţii consilii comunale: Oituz, Bogdăneşti, M. Casin, Casin, Ştefan cel Mare, Caiuti, Coţofăneşti, Tîrgu Trotuş, Dofteana, Gura Văii, Helegiu, Sănduleni, Măgura;
 5. Petiţie consilii locale: Tîrgu Ocna şi Slănic Moldova;
 6. Petiţie consiliul local al municipiului  Oneşti;
 7. Dezbateri cu organizaţiile patronale din cadrul CCIA Bacău;
 8. Petiţie Consiliul Judeţean Bacău
 9. Interpelări Camera Deputaţilor şi Senatul României;
 10. Conferinţa de presă de prezentare a rezultatelor campaniei;
 11. Depunerea petiţiilor la Guvernul României.

Petiţia, redată în întregime mai jos, este adresată Primului-ministru al Guvernului României şi se axează pe neajunsurile actuale ale DN 11 ce stau la baza reticenţei investitorilor de a veni în Moldova.

Cerem modernizarea drumului naţional DN11 Braşov-Oneşti-Bacău

Domnule Prim-ministru al Guvernului României,

Ne adresăm în numele a sute de mii de băcăuani şi a milioane de români a căror activitate şi  existenţă sunt  afectate de calitatea drumului naţional  DN11.

DN11 sau E574, pentru că are şi rang de drum european, este un drum naţional care leagă Municipiul Braşov de Municipiul Bacău pe traseul Braşov-Oneşti-Bacău şi are o lungime totală de 179 de kilometri.

Drumul national DN11 este una dintre principalele rute de legătură dintre Moldova şi Transilvania, fiind  parcurs zilnic, conform datelor statistice, de 3.500 până la 8.000 de autovehicule, iar pe anumite porţiuni numărul acestora depăşeşte cifra de 16.000.

Camioane de mare tonaj  ce transportă mărfuri în şi dinspre Europa de Vest, autocare cu turişti care vizitează Poiana Braşov şi cetăţile transilvane sau mănăstirile din Nordul Moldovei,  autoturisme cu români sau străini  pe care interesele cotidiene îi determină să folosească acest drum, au parte de experienţe din cele mai neplăcute.

Gropi de toate dimensiunile, fisuri longitudinale sau transversale, porţiuni de asfalt vălurit,  parapeţi căzuţi sau lipsă, segmente de şosea surpate, poduri cu termenele de exploatare expirate, iată elementele definitorii pentru întreg  traseul, dar cu precădere pe porţiunea Oneşti-Bacău.

Starea precară a acestui drum solicită autovehiculele şi şoferii punând în pericol viaţa pasagerilor, intervenţiile curente ale drumarilor nereuşind  să-l facă circulabil nici macăr din primăvara până în toamnă.

Singura soluţie viabilă pentru un trafic sigur pe drumul naţional DN11, drum care nu a mai fost supus unei reparaţii capitale de decenii,  este aducerea acestuia la standarde actuale, adică  MODERNIZAREA.

Modernizarea DN11 va conduce direct şi la creşterea competitivităţii produselor manufacturate şi furnizarea de servicii, atât în  economia comunităţilor pe care le străbate cât şi a întregii Moldove.  

Ştim că există un studiu de fezabilitate ai cărui indicatori tehnico-economici au fost aprobaţi prin hotărâre de guvern încă din anul 2009, dar odată cu apariţia MASTER PLANULUI GENERAL PENTRU TRANSPORT modernizarea DN11 a dispărut din preocupările diriguitorilor infrastructurii rutiere româneşti.

Este evident că această atitudine faţă de problema comunicaţiilor rutiere dintre Transilvania şi Moldova condamnă la izolare pentru o bună periodă de timp locuitorii acestei părţi de ţară tocmai în preajma momentului istoric al sărbatoririi unui veac de la Marea Unire.

Noi, ca băcăuani şi moldoveni, apreciem intenţia Guvernului şi a Parlamentului României de a include în MASTER PLANUL GENERAL PENTRU TRANSPORT  autostrada BRASOV-BACĂU, dar plasarea acestui obiectiv pe poziţia a 10-a ca prioritate, cu perspectiva finalizării acesteia în anul 2030, impune modernizarea  urgentă a drumului naţional DN11 BRAŞOV – ONEŞTI – BACĂU.

DOMNULE PRIM MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI, NOI, SEMNATARII PETIŢIEI, BĂCĂUANI, MOLDOVENI, TURIŞTI, TRANSPORTATORI, ANTREPRENORI, SIMPLI CETĂŢENI, VĂ CEREM SĂ TRATAŢI MODERNIZAREA DN11 CA PE O PRIORITATE ŞI SĂ FACETI TOATE DILIGENŢELE NECESARE CA LA 1 DECEMBRIE 2018 MOLDOVA ŞI TRANSILVANIA SĂ FIE LEGATE PRINTR-O ŞOSEA MODERNĂ, DEMNĂ DE SECOLUL al XXI-lea!

Media
No rating yet

1 Response Comment

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.