Lipsa de transparenţă în cheltuirea banului public vs. importanţa nemărginită a culturii – teme abordate de consilieri în şedinţa extraordinară CL de vineri, 14 august
Vineri, 14 august, de la ora 9.00, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local, la Centrul de Afaceri şi Expoziţii. Toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi au fost aprobate, cel mai discutat fiind cel referitor la suplimentarea din bani publici a bugetului Theaterstock cu încă 300.000 de lei, pe lângă cei 1.500.000 de lei deja acordaţi.
Lipsa de transparenţă în cheltuirea banului public, acordarea de invitaţii gratuite la spectacole şi importanţa nemarginită a culturii – teme abordate în discursul politic al consilierilor
Consilierul UNPR, Dragoş Ştefan şi-a exprimat nedumerirea, întrucât nu a înţeles de ce nu se reuşeşte, într-un mod transparent, să fie precizate destinaţiile fondurilor de la bugetul local, făcând referire, în speţă, la faptul că nu a fost precizat în ce constă rectificarea bugetară ce urmează să fie votată.
„Pe viitor o să încercăm…de fapt, nu vom încerca. Sigur vom fi mai expliciţi în expunerea de motive. Oricum, de data asta e destul de simplu, mai ales ţinând cont de faptul că este o şedinţă extraordinară, rectificarea nu e foarte stufoasă. Este vorba de majorarea… de evidenţierea în buget a 300.000 de lei pentru Festivalul de teatru Theaterstock şi de o corectură care este necesară datorită faptului că cei de la E.On Gaz au modificat un titlu la un proiect de investiţii a Primăriei Bacău şi, în consecinţă, s-a făcut corectura pe denumirea investiţiei, fără sume”, a precizat viceprimarul Vasile Tescaru.
Rectificarea bugetului a fost aprobată, cu 14 voturi „pentru” şi 5 abţineri.
La proiectul privind suplimentarea bugetului Festivalului Theaterstock, consilierul PNL, Neculai Nechita a ridicat problema invitaţiilor oferite de către organizatori la foarte multe spectacole din cadrul evenimentului, întrucât, iniţial, s-a promis ca nu vor fi înmânate bilete gratuite.
„Aveţi dreptate cu invitaţiile, iniţial aşa am hotărât pentru că urmam exemplul Sibiului, care nu dă invitaţii, dar a fost o primă ediţie (…) Cât priveşte această întoarcere cu invitaţiile a pornit de la sponsori, sponsori care au solicitat acest lucru. Şi dumneavoastră ştiţi cum e, porneşti cu unul, te duci la vale cu toţi. Până la urmă, mi se părea normal. Dacă toată lumea de aici nu a primit invitaţii, au fost realmente scăpări”, a răspuns Anca Sigartău, managerul Teatrului Bacovia.
Consilierul PP-DD, Paul Timofte, a ţinut să îşi justifice faptul că se va abţine de la votul proiectului de hotărâre, precizând: „Suntem într-o situaţie dificilă. Ne-aţi pus într-o situaţie, pe noi, aceşti oameni acuma, să apărem în faţa publicului băcăuan şi să spunem: doamna Sigartău, stop! Vă stimez foarte mult, ştiţi că iubesc foarte mult teatrul, am fetiţa actriţă în Bucureşti (…) dar ne-aţi pus pe noi, cei de aici, într-o situaţie dificilă. Şi o să spuneţi la un moment dat: de ce nu aţi făcut un management curat? (…) Eu vă spun stop! Mă voi abţine, nu ştiu colegii mei ce vor spune. Apreciem gestul dumneavoastră, dar tactica dumeavoastră, de data aceasta, nu a fost ca cea de la Gala Star”.
Contra-argumentul Ancăi Sigartău a venit promt: „Da, este vina acestui Consiliu că am venit la suplimentarea de buget (…) Dar, trebuie să înţelegeţi că această suplimentare vine şi datorită faptului că acest festival s-a blocat cu câteva zile înainte să îl demarăm! A fost un deficit de imagine care ni s-a adus”.
„Vreau să subliniez şi să mulţumim organizatorilor pentru evenimentul creat şi vreau să subliniez totuşi că nouă, consilierilor PNL, le pare rău că doar PNL-ul susţine un eveniment cultural, chiar dacă printre colegii noştri de la alte partide se află oameni care conduc unele instituţii de cultură sau sunt cadre didactice. Pe viitor, PNL-ul nu se abţine chiar de la colaborarea cu diverse reviste care trebuie să apară, chiar de la proiecte pentru ONG-uri care sunt necesare comunităţii locale. Vom continua să susţinem cultura, chiar dacă mulţi dintre noi sunt ingineri sau economişti”, a ţinut să completeze Ilie Bîrzu.
Consilierul UNPR, Cristinel Manolache, „s-a simţit obligat să intervină”, precizând că nu se opune culturii, ci modului în care acest festival a fost organizat, fiind lipsit de transparenţă: „Ca manager, am constatat multe deficienţe în organizarea acestui festival. Aş vrea să vă întreb de ce mai aveţi nevoie de rectificare, dacă tot aţi jucat cu sălile pline până acum. Stau şi mă întreb ce aţi făcut cu banii din încasări şi unde merg ei. Vreau să vă reproşez, cu toată responsabilitatea, că din punct de vedere al organizării şi al managementului mai aveţi multe de pus la punct. (…) Vă solicit, în cadrul Consiliului Local, ca la finalizarea acestui festival să veniţi cu o expunere clară a tuturor banilor care au fost cheltuiţi”.
„Sigur că va trebui să justific şi voi justifica absolut orice bănuţ cheltuit; nu am niciun fel de problemă. Mi se reproşează neajunsuri.. Mi le asum, e normal că am avut foarte multe greşeli”, a fost replica managerului Teatrului Bacovia.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat, cu 13 voturi „pentru” şi 6 abţineri (consilierii UNPR Elena Cosma, Cristinel Manolache, Dragoş Ştefan, Ghiorghe Huluţă, independentul Corneliu Jitariu şi consilierul PP-DD Paul Timofte).