Deputatul PSD de Bacău, Miron Smarandache, a primit răspuns din partea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu, la o interpelare formulată pe tema desfăşurării Programului Rabla 2015 în judeţul Bacău. „Ediţia din acest an a Programului Rabla 2015 a debutat zilele trecute, încercările statului român de a înnoi parcul auto autohton fiind dintre cele mai lăudabile. Băcăuanii pe care-i reprezint în Parlament mi-au solicitat să mă informez de la dvs. despre etapele pe care le au de parcurs pentru a accesa Programul Rabla 2015, având în vedere că există un număr mare de doritori. De asemenea, oamenii ar dori să cunoască noutăţile aduse de acest proiect, precum şi dacă există posibilitatea accesării unor maşini electrice şi hibrid”, a subliniat deputatul Smarandache în documentul oficial trimis conducerii Ministerului Mediului.
În final, parlamentarul băcăuan a întrebat ministrul următoarele: 1. Câte tichete sunt disponibile pentru acest an persoanelor fizice, atât la nivel naţional, cât şi pentru judeţul Bacău?; 2. Ce sumă totală are alocat Ministerul Mediului pentru Programul Rabla 2015?; 3. Unde sunt centrele de colectare ale autoturismelor care se pot casa în judeţul Bacău?; 4. Care sunt ecobonusurile acordate pentru achiziţionarea unor vehicule electrice şi hibrid?
În răspunsul său, ministrul Grațiela Gavrilescu a precizat că
pentru anul 2015, bugetul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional este de 200 milioane lei, iar la nivel național au fost alocate 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice.
„Lista operatorilor economici autorizaţi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pentru colectarea şi tratarea vehiculelor scoase din uz poate fi consultată pe prima pagină a site-ului: www.afm.ro, la secţiunea „Informări”. În urma dezbaterii publice, valoarea eco-bonusurilor acordate în cadrul Programului „Rabla 2015” a fost modificată faţă de varianta iniţială propusă, aceasta fiind majorată pentru autoturismele cu sistem de propulsie electric hibrid care beneficiază de tehnologii avansate (de tipul plug-in)”, a specificat Gavrilescu.
Ministrul Mediului l-a mai informat pe deputatul Miron Smarandache că valoarea eco-bonusurilor este următoarea: „a. un ecobonus în valoare de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de C02 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, potrivit menţiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou; b. un ecobonus în valoare de 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale); c. un ecobonus în valoare de 2.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in)”. „În continuare, se menţine posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri, cu menţiunea că aceasta se poate realiza numai între eco-bonusul „a” şi ecobonusurile ”b” sau ”c”. Valoarea primei de casare a fost menţinută la 6.500 lei”, a conchis ministrul Mediului în răspunsul trimis deputatului Miron Smarandache.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.