Din fericire, Theaterstock va avea loc. Din nefericire, organizatorii n-au înțeles ce înseamnă cheltuirea banului public
Astăzi, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Bacău, proiectul de hotărâre privind finanțarea cu 1.8 milioane de lei a Festivalului Internațional Theaterstock, ce se va desfășura în perioada 1 – 16 august în Bacău, a fost votat de majoritatea consilierilor prezenți. După ce la ședința ordinară de miercuri proiectul nu a fost aprobat din cauza absenței mai multor aleși liberali, astăzi unii dintre ei s-au întors din concedii pentru a ridica mâna și a trece proiectul mai departe, rezultatul final fiind de 12 voturi “pentru” și 5 “abțineri”.
Theaterstock, un eveniment de care Bacăul are nevoie. Ne mai trebuie doar responsabilitate în cheltuirea banului public
Un eveniment cultural de o asemenea anvergură cum își dorește să devină Theaterstock nu poate fi altfel decât benefic pentru orașul nostru prăfuit și într-o permanentă reparație. Stăm prost la multe capitole, iar cultura e clar unul dintre ele. Cu toate astea, nu putem să nu avem așteptări mai mari de la oamenii de cultură consacrați decât de la aleșii noștri, despre care știm că pur și simplu nu sunt capabili sau nu vor mai mult. Așteptam ca, având în vedere unele reacții (zicem noi pertinente), atât din partea noastră cât și a altor reprezentanți ai societății civile locale, organizatorii să demonstreze ceea ce consilierii nu fac niciodată: transparență și responsabilitate în cheltuirea banilor publici. Având deja experiențele aplicării nefaste a Legii 350/2005 privind atribuirea a milioane de lei către cluburi sportive și biserici cărora li s-a pierdut urma, așteptam ca, fiind vorba de cultură, să primim o demonstrație că se pot face lucruri frumoase în Bacău respectând cetățenii și banii lor (mai ales că aici nici măcar nu vorbim de proiecte pe 350, ci de atribuire direct din buzunarul nostru, fără niciun filtru). Trăim într-o comunitate unde ani la rând multe instituții și organizații nonguvernamentale au fost folosite în scopuri meschine, fiind transformate în mijloace de finanțare a campaniilor electorale și pentru îmbogățirea celor care iau decizii în numele nostru. De aceea, ne așteptam ca, pentru a evita orice suspiciune (din nou spun, motivată de istoricul local), organizatorii să își fi luat toate măsurile de precauție și să poată explica clar unde și pe ce se duc banii. Nu au făcut acest lucru, fie pentru că nu vor, fie pentru că nu conștientizează importanța acestor informații pentru cetățenii cărora afirmă că li se adresează.
În plus, în momentul în care desfășori orice proiect, unul dintre riscuri este acela ca resursele financiare să apară cu întârzieri sau să nu mai apară deloc. Ce fel de management este acela care afirmă cu doar 2 zile(!!!) înainte de debutul evenimentului că poate rămâne fără bani, iar principalul argument pentru obținerea lor este un eventual prejudiciu de imagine. De acord, dacă banii nu s-ar fi dat, trupele de teatru care probabil deja se aflau în drum spre Bacău ar fi făcut cale întoarsă pentru totdeauna, însă și în acest caz principala vină aparține managerului de proiect pentru că nu a luat în calcul riscurile și s-a bazat pe banii veniți din anumite calcule politice.
Cu toate că am constat aceste grave deficiențe, noi susținem Theaterstock, ba chiar credem că viața culturală băcăuană are nevoie de mult mai multe resurse decât 1.8 milioane de lei. De aceea, puternicul lobby început acum trebuie continuat și accentuat. Astfel, îi invităm pe primar, viceprimari, consilieri și pe toți susținătorii festivalului și iubitorii de cultură din orașul nostru să preia și să distribuie cu aceeași ardoare următoarele cauze, în opinia noastră cel puțin la fel de importante precum organizarea festivalului:
- Susținem Restaurarea Teatrului Bacovia. Având în vedere faptul că dorim ca Theaterstock să devină un festival de tradiție, e păcat ca zecile de artiști să sosească într-o clădire care stă să cadă peste ei. De aceea, credem că trebuie susținută o campanie puternică pentru stimularea autorităților în găsirea unei soluții pentru restaurarea cel puțin a fațadei, dacă nu și utilizarea interiorului etajelor superioare ale Teatrului Bacovia.
- Susținem Achiziția de către Primărie a Casei Mircea Cancicov. După ce a fost respinsă de reprezentanții Consiliului Județean din cauza unor jocuri politice, responsabilitatea exercitării dreptului de preemțiune cade acum în sarcina Consiliului Local. Haideți să le cerem reprezentanților autorităților locale să-și amintească faptul că, înainte de a fi reprezentanții unor interese de partide, sunt reprezentanții noștri și ne dorim recuperarea și păstrarea în cea mai bună stare a monumentelor istorice.
- Susținem Crearea unei linii de finanțare pentru proiecte Culturale prin Legea 350/2005. Cu toate că se aruncă cu milioane de lei în biserici și echipe de fotbal din ligi inexistente, nu am auzit conducerea Teatrului să ceară public introducerea unei linii de finanțare pentru proiecte culturale, care să stârnească apetitul băcăuanilor pentru teatru, citit, arte vizuale, muzică și așa mai departe. Noi credem că, dacă ne interesează cu adevărat nivelul cultural al băcăuanilor, nu ne oprim la organizarea unui festival, ci ne propunem schimbări fundamentale pe termen lung.
- Susținem Restaurarea Casei Vasile Alecsandri de către Primăria Bacău. Unul dintre cele mai importante monumente istorice din municipiul Bacău este, în opinia specialiștilor, Casa Vasile Alecsandri. Casa are încă potențialul să devină un obiectiv reprezentativ pentru cultura băcăuană, chiar dacă se află într-o stare deplorabilă.
Foto Teatrul Bacovia: Noi#Bacău
Foto Casa Mircea Cancicov: kristofer.ro
1 Response Comment