„Combaterea evaziunii fiscale este un ţel declarat al actualei guvernări, iar în acest context sunt sigur că se acţionează cu determinare şi de către organismele de control aflate în subordinea MMFPSPV. Una dintre structurile abilitate să reducă evaziunea fiscală în rândul angajaţilor şi, implicit, fenomenul muncii la negru, este Inspecţia Muncii. Instituţia amintită este responsabilă cu depistarea persoanelor care nu au contracte valabile de muncă şi a celor care prestează diferite activităţi, contra unei remuneraţii, fără a avea documente legale în acest sens”, a subliniat parlamentarul social democrat în documentul trimis conducerii Ministerului Muncii.

În răspunsul său, Rovana Plumb a formulat răspunsurile cerute de Miron Smarandache, după cum urmează:
1. Câte amenzi au fost aplicate In ultimul an în România şi, punctual, în judeţul Bacău, pentru abateri de la normele legale privind relaţiile de muncă şi cele dintre angajat-angajator?
– În anul 2014, în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 13.589 amenzi, din care 250 amenzi au fost aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău.
2. Ce sancţiuni au fost aplicate persoanelor care au fost descoperite fără a avea contracte individuale de muncă, atât la nivel naţional, cât şi în Bacău?
– În anul 2014, numărul de sancţiuni aplicate persoanelor fizice depistate de inspectorii de muncă, fără a avea contracte individuale de muncă a fost de 1.793. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău nu a aplicat sancţiuni persoanelor fizice.
3. Câţi agenţi economici angajatori au fost sancţionaţi, la nivel naţional şi al judeţului Bacău, pentru muncă la negru?
– În anul 2014, numărul angajatorilor sancţionaţi pentru muncă fără forme legale (au fost depistate 14.096 persoane fără forme legale de angajare, din care 194 de către ITM Bacău) a fost de 4.226, din care 128 angajatori sancţionaţi pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău.
4. Câte propuneri de cercetare penală a înaintat organelor competente Inspecţia Muncii pentru muncă fără forme legale de angajare şi care a fost cursul acestora?
– În anul 2014, numărul faptelor prevăzute de Codul muncii ca fiind infracţiuni şi înaintate organelor competente (primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă anterior începerii activităţii) a fost de 333, din care 3 fapte au fost depistate şi înaintate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău. Întocmirea dosarelor penale pe numele angajatorilor depistaţi că au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă anterior începerii activităţii s-a dovedit total contraproductivă. În marea majoritate a cazurilor nu s-a dispus începerea urmăririi penale de către organele de cercetare penală.
5. Câte accidente de munca au avut toc în ultimul an, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Bacău, din cauza nerespectârii normelor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă?
– În anul 2014, la nivel naţional a fost înregistrat un număr de 4.042 accidente de muncă, din care 3.788 au fost accidente cu incapacitate temporară de muncă, iar 254 au fost accidente de muncă soldate cu decesul lucrătorilor. De asemenea, a avut loc un număr de 32 accidente de muncă colective, în cadrul cărora 129 de lucrători au suferit accidente de muncă urmate de incapacitate temporară de muncă, iar 16 au decedat.
În aceeaşi perioadă, în judeţul Bacău, a fost înregistrat un număr de 88 accidente de muncă, din care 80 au fost accidente de muncă urmate de incapacitate temporară de muncă, iar 8 au fost accidente de muncă soldate cu decesul lucrătorilor. De asemenea, în judeţul Bacău, s-a produs 1 accident de muncă colectiv, în cadrul căruia 3 lucrători au suferit accident de muncă urmată de incapacitate temporară de muncă.

Media
No rating yet

Comments are closed.