În data de 1 aprilie a fost iniţiată moţiunea simplă intitulată „În lipsa oricărei Strategii Energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment”. Aceasta a fost semnată de 101 deputaţi ai Grupului Parlamentar al Partidului Naţional Liberal, printre care s-au aflat şi deputaţii PNL de Bacău, Viorica Marcu şi Lucian Ciubotaru.

Moţiunea supusă dezbaterii şi votului plenului Camerei Deputaţilor este mai mult decât un semnal de alarmă tras în mod public referitor la situaţia dezastruoasă în care se găseşte sectorul minier din România. Conform textului moţiunii, aceasta este „strigătul de disperare al miilor de angajaţi din sectorul minier românesc care sunt sfidaţi în continuare de guvernarea Ponta, guvernare care atentează la siguranţa locului lor de muncă prin lipsa unei strategii de viabilizare a acestui sector economic strategic”.

Astfel, se evidenţiază faptul că pentru guvernul condus de Victor Ponta „siguranţa şi securitatea energetică”, „România pol energetic regional” sunt doar lozinci vehiculate în spaţiul public, fără a exista o preocupare reală din partea executivului pentru materializarea lor în politici sustenabile.

Deriva acestui Guvern în materie de politică energetică este evidentă. Astfel, unele dintre cele mai mari proiecte strategice interne şi internaţionale au fost ratate. Mai mult, Guvernul Ponta a irosit un an, anul 2014, în care era obligat prin lege să adopte un cadru fiscal predictibil, coerent şi transparent privind resursele de hidrocarburi.

Totodată, iniţiatorii moţinii sunt de părere că „restructurarea Complexului Energetic Hunedoara şi a Complexului Energetic Oltenia fără o analiză a impactului social şi a consecinţelor asupra securităţii energetice a României este o greşeală”. Astfel, Guvernul Ponta este avertizat: „dacă singurul plan pe care îl aveţi este să închideţi toate aceste capacităţi după ce ele au devenit neprofitabile, ca urmare a proastei administrări de către oamenii numiţi exact de dumneavoastră în fruntea lor, veţi fi singurii responsabili pentru această acţiune premeditată de subminare a sectorului energetic românesc”.

Concret, iniţiatorii acestei moţiuni cer demararea în regim de urgenţă a procedurii pentru demiterea directorului general al Complexului Energetic Oltenia, „vinovat de un management defectuos şi contrar intereselor statului, precum şi a colectivului său de lucru, Directoratul”. Totodată, sunt solicitate:

  • Implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă, pentru a da o şansă reală relansării celor două companii de stat, Complexul Energetic Hunedoara şi Complexul Energetic Oltenia;
  • Elaborarea Strategiei Energetice Naţionale, printr-un dialog cu actorii implicaţi, o strategie care să răspundă cu adevărat nevoilor interne şi, mai departe, provocărilor şi cerinţelor Uniunii Europene;
  • Măsuri concrete pentru eliminarea clientelismului politic care macină sistemul din interior şi îl vulnerabilizează în condiţiile în care România ar trebui să identifice soluţii urgente pentru consolidarea sistemului energetic naţional în contextul regional extrem de fragil.

Votul din 7 aprilie al deputaţilor băcăuani este sumarizat în tabelul următor:

Nume şi prenume Grup Pentru Împotrivă Abţineri Absenţi
Necula Cosmin PSD X
Şova Lucian PSD X
Melinte Ion PSD X
Avram Constantin PC-PLR X
Vreme Valerian UNPR X
Palăr Ionel PNL X
Smarandache Miron PSD X
Iancu Iulian PSD X
Vlase Petru PSD X

Potrivit Regulamentul Camerei Deputaţilor, Capitolul III, art. 161 şi art. 164, această moţiune va fi aprobată, întrucât majoritatea parlamentarilor prezenţi a votat „pentru”, iar hotărârea Camerei se va trimite Guvernului, care va tine cont de poziţia exprimată în cuprinsul moţiunii.

Pentru a vedea detaliile moţiunii, accesează următorul link.

Media
No rating yet

Comments are closed.