Vreme Valerian – O sesiune parlamentară aproape ratată

Domnul Valerian Vreme:

Da. Mulţumesc, domnule preşedinte.

“O sesiune parlamentară aproape ratată”, este numele declaraţiei mele politice de astăzi.

Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Bună dimineaţa.

Vă spun bună dimineaţa la finalul celei mai ruşinoase sesiuni parlamentare din ultimii 25 de ani. O sesiune în care am fost condamnaţi să nu facem nimic, să nu luăm decizii, să nu dezbatem, să nu avem viziune şi iniţiative. O sesiune ratată, la finalul căreia mă întorc plin de ruşine la mine în colegiu, acolo unde cineva m-ar putea întreba ce am făcut pentru cei care mi-au dat votul, pentru cei pe care îi reprezint şi, în general, cam ce am făcut pentru ţară.

Vă provoc la un moment de sinceritate, doamnelor şi domnilor parlamentari, indiferent de apartenenţa dumneavoastră politică. Într-o perioadă în care Guvernul ar fi trebuit să ne încarce la maximum agenda, în care ar fi trebuit să dezbatem strategii şi programe pentru exerciţiul bugetar multianual 2014-2020 al Uniunii Europene, în care ar fi trebuit să discutăm despre relansarea economică, despre politici fiscale sau sociale, în care rosturile ţării ar fi trebuit regândite, noi ne-am întâlnit cordial, ne-am zâmbit şi am aşteptat să mai treacă o săptămână.

Consider că doar ipocriţii pot susţine că ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în Parlamentul României stă sub semnul normalităţii. E anormal, e ruşinos şi e total ineficient. Singura preocupare a celor aflaţi acum la putere nu au fost programele sau strategiile de a dezvolta această ţară, de a moderniza statul român, de a reforma instituţiile sale. Şi-au dorit cu orice preţ la putere, dar nu au nimic de spus. Nu demonstrează nimic, dimpotrivă, dau dovadă de o lipsă crasă de viziune şi de preocupări serioase. Sunt incapabili să continue, măcar, ceea ce s-a început pentru reformarea societăţii româneşti. Interesul mărunt al actualilor guvernanţi s-a limitat la a-şi instala oamenii în posturile călduţe ale statului român, nu la reformarea statului. Banca Naţională a României, ASF şi altele asemenea au fost singurele ţinte ale unui guvern depăşit şi lipsit de consistenţă.

Parlamentul, care reprezintă însă un punct de echilibru al democraţiei, a fost complet ignorat sau, de ce să n-o recunoaştem, este vina noastră că nu am fost suficient de vocali, că nu ne-am îndeplinit rolul şi menirea.

Dragi colegi,

N-am făcut mai nimic, n-am încercat să deturnăm lucrurile din mersul lor nefiresc, n-am încercat să impunem noi Guvernului o agendă, cât timp Guvernul s-a dovedit incapabil să îşi construiască una. Orice om responsabil şi sincer cu sine vede lucrurile la adevărata lor dimensiune. România pierde şi pierde pe mâna noastră. Oamenii se agaţă de promisiunile din campanie şi mai speră, încă o dată, probabil, că ceva bun se va întâmpla şi pentru ei. Îi amăgim în promisiuni, iar în realitate nu se întâmplă nimic. Oare chiar nu ne-am săturat de acest comportament? Oare n-ar trebui să ne fie ruşine pentru că nimic nu se mişcă în ţara asta, pentru că omenii o duc la fel de greu şi sunt lipsiţi de speranţe şi de orizont?!

Dragi colegi,

Avem în faţă o vacanţă. E o vacanţă nemeritată, după o sesiune parlamentară eşuată. Eu v-aş propune ca, pe parcursul acestei vacanţe, să medităm serios la rolul şi menirea noastră şi la faptul că, dacă Guvernul e incapabil să gândească pentru ţară, e de datoria noastră să punem o cărămidă la binele comun.

Vă mulţumesc.

Deputat Valerian Vreme, deputat Partidul Mişcarea Populară, Colegiul Uninominal nr. 6, Oneşti, Bacău.

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Media
No rating yet

Comments are closed.