Avram Constantin – Scandal fără precedent

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Scandal fără precedent”

Fiind preocupaţi mare parte din timp de principalele probleme cu care se confruntă societatea românească, şi menţionez aici numai problemele de natură economică şi socială, am putea scăpa din vedere tocmai subiectul supermediatizat, al arestării fratelui preşedintelui României, ca urmare a dezvăluirilor de la postul de televiziune Antena 3.

Evoluţia acestui eveniment, catalogat de presă ca fiind cel mai mare caz de corupţie din ultimii ani, a reuşit să ia faţa tuturor subiectelor de presă, tocmai prin amploarea probelor depuse de presupuşii păgubiţi din familia lui Sandu Anghel, dar şi prin implicarea numelui preşedintelui României în acest imens scandal. Faptul că cercetările sunt proaspăt demarate, nu-mi pot permite a încerca să împart vinovăţii, implicaţii asupra instituţiilor statului, asupra sistemului relaţional din anturajul preşedintelui, dar este clar pentru toată lumea că asistăm, vrem sau nu vrem, la cel mai mare scandal de corupţie de după revoluţia română. Subiectul de presă s-a transformat foarte rapid într-un scandal politic, din momentul în care în subiect a fost introdus numele lui Traian Băsescu, coroborat cu reacţia destul de târzie a instituţiilor statului, deşi aveau la dispoziţie probele audio şi video depuse la Direcţia Naţională Anticorupţie, de către avocatul presupuşilor păgubiţi.

Dacă ar fi fost vorba de un împrumut între două persoane fizice, autentificate de un notariat, sau dacă ar fi fost vorba de o participare financiară la deschiderea reală a unei afaceri, ar fi fost mult mai lesne de explicat evenimentul, dar şi de înţeles. Câtă vreme partea vătămată sau păgubită invocă faptul că sumele transferate către fratele preşedintelui au avut ca obiectiv influenţarea actului de justiţie într-un caz delicat, prin reducerea pedepsei lui Sandu Anghel, sau chiar eliberarea acestuia din detenţie, nimeni nu poate crede că lanţul relaţional din justiţie nu a avut girul unor persoane sus-puse în instituţiile statului român! Pentru că se vehiculează nişte sume exorbitante, care pentru orice firmă românească ar fi o mândrie dacă le-ar înregistra ca profit, sau care pentru orice unitate sanitară ar fi de un mare ajutor.

Instrumentarea acestui uriaş caz de corupţie fiind demarată, am putea ca pe desfăşurarea anchetei să remarcăm fără echivoc finalul carierei politice a lui Traian Băsescu, chiar dacă nu are niciun amestec în acest scandal. Cancelariile europene nu vor asista impasibile la derularea acestei anchete, mai ales că preşedintele s-a erijat permanent într-un apărător neobosit al independenţei justiţiei în România, ţară europeană cu drepturi şi obligaţii depline, aflată la graniţa estică a Uniunii Europene, unde stabilitatea economică şi socială este un obiectiv european, nu numai unul naţional. Prin preluarea subiectului în presa internaţională, imaginea României este serios zdruncinată, iar credibilitatea preşedintelui României pusă la pământ.

Consecinţele acestui uriaş scandal de corupţie la nivel înalt se vor simţi cât de curând în nivelul investiţiilor străine în spaţiul românesc, vor şubrezi serios calitatea de aliat al României în NATO, dar vor avea şi rolul determinant în limpezirea electoratului românesc în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă.

Alianţa partidelor de dreapta, sau chiar fuziunea acestora, va fi serios afectată în demersul lor de identificare a unui candidat comun, tocmai pentru că preşedintele României îşi revendică apartenenţa la partea dreaptă a eşichierului politic românesc, iar şansele alianţei aflată la guvernare pentru alegerile prezidenţiale se consolidează serios.

Oricum, competiţia pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale capătă aspecte dramatice pentru unele partide şi, se pare că drumul către Cotroceni devine tot mai interesant, dar şi mai neted.

Media
No rating yet

Comments are closed.