Palăr Ionel – Egalizarea vârstei de pensionare, un dezastru

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Ionel Palăr:

“Egalizarea vârstei de pensionare, un dezastru”

Femeile vor ajunge să se bucure doar câţiva ani de pensie sau deloc.

Proiectul de Lege susţinut de Guvern, pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, arată faptul că PSD îşi dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, lipsa de coerenţă şi consecvenţă. Să nu uitam că în anul 2010, când a fost promovată Legea nr.263, PSD a fost principalul critic al acestei legi, iar unul dintre punctele amendate era egalizarea vârstelor de pensionare între femei şi bărbaţi. Chiar domnul Mircea Geoană, liderul PSD de la acea vreme, declara că: “Nu este normal să se voteze o lege a pensiilor care prevede egalizarea vârstei de pensionare. PSD nu e de acord cu acest lucru. În România, femeile au înfruntat condiţii de trai mult mai dure decât femeile din Occident. Au copii de crescut, totul e mai greu pentru ele şi nici măcar nu beneficiază de aceeaşi susţinere din partea statului care se acordă în alte ţări ale UE.

Spre deosebire de PSD, PNL rămâne consecvent deciziilor luate în 2010, când a reuşit chiar să impună amendamentul ca femeile să iasă la pensie la 63 de ani.

Vârsta de pensionare la 63 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi a fost, în 2010, acceptată şi de partenerii internaţionali, de Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Nu a fost impusă egalizarea vârstei de pensionare. Nici acum nu există decât o recomandare din partea forurilor europene, şi nu o directivă, cum greşit se încearcă să se acrediteze.

În loc să genereze politici care să conducă la crearea de noi locuri de muncă, în vederea creşterii numărului de contributori, Guvernul Ponta găseşte “soluţia salvatoare”. Ridicarea vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani va îngrădi accesul tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în rândul cărora şomajul a ajuns la 24%. Mă simt nevoit să-l informez pe premierul Ponta că până şi guvernul socialist al Franţei a semnat un decret prin care scade, parţial, vârsta de pensionare pentru persoanele care muncesc de la vârste timpurii, în ciuda avertismentelor venite din partea Uniunii Europene.

De departe, cea mai mare problemă pe care o generează această iniţiativă este faptul că, pentru un mare segment din populaţia de sex feminin, această normativă reduce pensia la un nonsens. Speranţa de viaţă a românilor este cea mai scăzută dintre toate ţările membre UE, drept urmare, românii ajung să se bucure puţini ani de pensii.

Speranţa de viaţă în România este cu 5 ani mai mică faţă de media europeană. Speranţa de viaţă a românului este în medie de 74 de ani.

Potrivit datelor OMS, în 2012, speranţa de viaţă a femeilor în România era de 78 ani, în timp ce în Austria era de 83, Franţa – 85, Germania – 83.

Este greşit să pui semnul egalităţii între ţări ca România sau Germania şi să obligi femeile să iasă la pensie la 65 de ani, în condiţiile în care româncele ar mai avea o speranţă de viaţă de 9 ani, iar femeile din Germania o speranţă de viaţă de 18 ani, timp în care să se bucure de pensie, deşi numărul de ani petrecuţi în câmpul muncii ar fi acelaşi.

Media
No rating yet

Comments are closed.