Vreme Valerian – Distrugerea oraşelor monoindustriale din România, o pată pe obrazul guvernării USL

Domnul Valerian Vreme:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează: “Distrugerea oraşelor monoindustriale din România, o pată pe obrazul guvernării USL”.

Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Demersul politic pe care îl supun astăzi atenţiei dumneavoastră trage un semnal de alarmă asupra situaţiei deplorabile în care s-au pomenit oraşele monoindustriale din România sub guvernarea USL.

Aglomeraţiile urbane construite în jurul unor industrii aducătoare de profit sunt conduse astăzi, în mod deliberat, pe un drum bătătorit de iresponsabilitate, incompetenţă şi minciună. Potrivit unui raport al Societăţii Academice Române, unul din zece români se va confrunta în următorii ani cu o criză de supravieţuire, iar cei mai expuşi sunt, în special, locuitorii oraşelor monoindustriale.

Fabrici şi uzine distruse, câmpuri sumbre şi goale alcătuiesc astăzi faţa adevărată a unei economii agonizânde. Şomajul, depopularea, migraţia, îmbătrânirea populaţiei se leagă, astfel, într-un cerc vicios de consecinţe, a cărui rupere cu greu poate fi întrezărită.

În Oneşti, spre exemplu, unul dintre cele mai importante centre monoindustriale ale României, din ianuarie 2013, peste 1500 de locuri de muncă au fost desfiinţate, ca urmare a unor politici incoerente de dezvoltare a industriei petrochimice. Guvernul USL, preocupat, mai degrabă, de orgolii infantile şi interese personale, alege să ignore, cu bună ştiinţă, soarta acestor români, condamnându-i la sărăcie, deznădejde şi dezolare.

În lipsa unor strategii precise pe termen lung, care să identifice obiective realiste şi soluţii viabile, reconversia profesională a resurselor umane din oraşele monoindustriale din România astăzi este imposibilă.

În aceste condiţii, solicit Guvernului USL să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini relansarea economică a oraşelor căzute în captivitatea unei industrii cu probleme, altădată mândria economiei româneşti. Este obligaţia noastră să apărăm drepturile şi interesele românilor cu a căror încredere am fost învestiţi.

Vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.