Vrei un Bacău ca afară? Diaspora băcăuană, invitată să transmită autorităților ideile pentru dezvoltare locală


bacau5Chiar dacă sunt cei care țin în viață județul Bacău prin aportul financiar constant pe care îl trimit către rudele sau prietenii rămași în țară, despre “stranierii” băcăuani auzim mai debrabă bancuri despre cum au uitat limba română sau critici pentru că aglomerează liniștea urbei în această perioadă. Noi ne-am gândit că am avea multe de învățat de la acești oameni care trăiesc de ani buni în țări spre a-l căror standard de viață tindem cu toții. Așa că de ce să nu îi întrebăm și pe ei cum și-ar dori să arate orașul din care au plecat?

Județul Bacău ocupă primul loc în clasamentul numărului de persoane care au emigrat din România în ultimii 26 de ani. Datele de la cel mai recent recensământ arătau că numărul băcăuanilor plecați peste hotare era, în 2011, de 57.340, iar cel mai probabil, în ultimii cinci ani numărul acestora a trecut bine de 60.000 la nivel oficial. Persoanele plecate reprezintă 10% din populația totală a județului, în majoritate tineri sau adulți dornici să muncească și să fie răsplătiți pe măsură.

Principala destinație a acestora este Italia (în cazul a 73% din cazuri), dar tot mai mulți aleg în prezent țări precum Spania, Marea Britanie sau Germania. Chiar dacă sunt cei care țin în viață județul Bacău prin aportul financiar constant pe care îl trimit către rudele sau prietenii rămași în țară, despre “stranierii” băcăuani auzim mai debrabă bancuri despre cum au uitat limba română sau critici pentru că aglomerează liniștea urbei în această perioadă. La un calcul simplu însă, dacă dintre cei 60.000 de băcăuani plecați în străinătate se întorc în Bacău în luna august un sfert, iar aceștia cheltuie salariul minim din România (300 euro), atunci în doar 31 de zile în județul Bacău intră aproximativ 4,5 milioane de euro. Cu toate acestea, nici actuala și nici vechile administrații nu au fost vreodată curioase să afle dacă aceștia și-ar dori să se întoarcă acasă și, mai ales, care ar fi condițiile pe care aceștia și le-ar dori pentru a renunța la stabilitatea câștigată în străinătate.

Noi credem că experiența pe alte meleaguri ar putea aduce numeroase idei creative de care comunitatea locală ar beneficia, astfel că, în această săptămână, vă întrebăm pe voi, băcăuanii plecați la muncă în străinătate, ce măsuri considerați că ar trebui să ia autoritățile pentru a dezvolta județul și municipiul Bacău și cum ar arăta Bacăul în care voi v-ați întoarce? 

Ideile, așteptările și planurile voastre legate de dezvoltarea județului Bacău vor fi centralizate de echipa Cetățeni Activi pentru Bacău și trimise în atenția primarului și a președintelui Consiliului Județean.

Știm că e o temă foarte largă, astfel că vă oferim și câteva întrebări care să vă ajute în conturarea ideilor:

  • Care sunt principalele probleme pe care le observați atunci când vă întoarceți acasă?
  • Ați observat vreo evoluție a orașului de când ați plecat prima oară din Bacău?
  • Care sectoare de activitate ar trebui să fie prioritare pentru administrația locală și județeană și de ce?
  • Ce ar trebui să facă administrația locală și județeană pentru a vă convinge să vă întoarceți acasă?
  • Care sunt cele mai mari diferențe pe care le observați între țara/orașul în care locuiți și județul Bacău?
  • Dacă aţi fi primar, care ar fi primele trei măsuri pe care le-aţi lua?

Așteptăm ideile voastre pe pagina de facebook Cetățeni Activi pentru Bacău, completând formularul de mai jos sau scriindu-ne direct la contact@rymd.ro!

[contact-form-7 404 "Nu am găsit"]

Media
No rating yet

Comments are closed.