Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Referindu-mă la dezvoltarea industriei spaţiale nu pot să nu remarc faptul că în această lună, mai exact, pe 12 aprilie, am sărbătorit Ziua Internaţională a Spaţiului, iar pe 22 aprilie, Ziua Internaţională a Pământului.

Aceste evenimente sunt legate de primul zbor efectuat în spaţiul extraterestru, ce a avut loc pe 12 aprilie 1961, de către Iuri Gagarin, respectiv pe 22 aprilie 1970, ziua în care s-a înfiinţat Mişcarea pentru Protejarea Mediului Înconjurător. Practic, 12 aprilie devine ziua în care celebrăm începutul erei spaţiale, iar 22 aprilie, momentul în care a apărut o mişcare ce preţuieşte mai presus de orice planeta pe care trăim.

Pentru noi, românii, un alt eveniment de mare importanţă în acest proces de cunoaştere a spaţiului cosmic îl reprezintă şi data de 14 mai 1981, când Dumitru Prunariu a efectuat primul zbor în spaţiu, înscriind România în constelaţia puţinelor ţări ce au privilegiul de a trimite oameni în spaţiul cosmic.

Astăzi, România este un actor activ în comunitatea exploratorilor spaţiului cosmic prin contribuţia adusă în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, al cărui membru cu drepturi depline este încă din ianuarie 2011.

Sistemele spaţiale şi tehnologiile aerospaţiale fac parte integrantă din viaţa de zi cu zi a tuturor cetăţenilor şi a întreprinderilor, de la telecomunicaţii, previziuni meteorologice la sisteme financiare internaţionale, majoritatea serviciilor-cheie de care societatea noastră contemporană depinde.

Creşterea economică, dezvoltarea durabilă şi susţinută, sporirea securităţii şi apărării, crearea de locuri de muncă reprezintă beneficiile pe care le poate oferi industria spaţială a României. De asemenea, tehnologia şi infrastructura spaţială asigură accesul la cunoaştere şi informare.

Prin contribuţia cercetării-dezvoltării în sectorul spaţial se va obţine realizarea cadrului general pentru dezvoltarea de servicii-suport în domenii economice strategice. Astfel, România va asigura şi beneficia de sisteme şi de servicii spaţiale operaţionale pentru societate şi cetăţeni în domenii precum: sănătate, securitate, monitorizarea dezastrelor şi a fenomenelor extreme, meteorologie, energie, agricultură inteligentă, silvicultură, transporturi, telecomunicaţii.

Aşa cum este prevăzut în Strategia naţională de cercetare-dezvoltare şi inovare, unul dintre obiectivele specifice propuse vizează susţinerea specializării inteligente. Astfel, România poate deveni competitivă la nivel regional şi global în orizontul 2020, iar în acest sens trebuie să avem ca obiectiv centrarea unei părţi importante a activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare pe problemele societăţii, susţinerea cercetării de excelenţă, atingerea până în 2020 a masei critice de cercetători şi dezvoltarea unor organizaţii de cercetare performante, capabile să devină operatori regionali şi globali.

După cum este cunoscut, o mulţime de tineri români câştigă an de an concursuri internaţionale pe teme de astronomie şi cosmonautică, purtând şi reprezentând numele României pe cuprinsul întregului glob. Realizările lor, realizările lui Dumitru Prunariu, realizările colectivului care a lansat Goliat au creat un standard de calitate ce trebuie respectat şi au nevoie de susţinere continuă pentru depăşirea propriilor rezultate, propriilor recorduri. România trebuie să se menţină permanent pe harta explorării spaţiului, trebuie să fie un membru activ al acestei comunităţi şi este necesar ca ţara noastră să îşi asume un rol mai mare în explorarea, exploatarea, colonizarea şi utilizarea în scopuri paşnice a spaţiului extraterestru.

România trebuie să devină un model pentru această comunitate şi un factor important de sprijin pentru cercetătorii pe care îi are, indiferent de vârsta lor, pentru contribuţia importantă pe care o aduc în permanenţă dezvoltării societăţii umane, în general, şi ţării noastre, în particular. Aşadar, trebuie să asigurăm investiţii pe termen lung în cercetarea naţională şi în dezvoltarea capacităţilor, întrucât inovaţiile de mâine au nevoie de finanţări astăzi.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Deputat Valerian Vreme,

Colegiul nr. 6 Bacău, preşedinte al subcomisiei de spaţiu din cadrul Comisiei IT din Camera Deputaţilor

Media
No rating yet

Comments are closed.