Parlamentari PNL vor liber la condamnări minore pentru aleșii locali, fără ca aceștia din urmă să-și piardă funcțiile, printr-un proiect de lege depus la Camera Deputaților. Printre beneficiari e și fostul primar al Oneștiului, Laurențiu Neghină. „Noi susținem în continuare faptul că persoanele care au probleme cu legea nu pot fi în niciun caz aleși,” declară Tudorița Lungu, copreședintele PNL Bacău. Pentru semnăturile liberalilor de pe proiectul de lege, colegii din teritoriu cer socoteală parlamentarilor PNL din Bacău: „Sunt foarte dezamăgit. Îmi pare rău că acest proiect de lege a fost semnat și de parlamentari PNL”, spune un ales local liberal din Onești. 

Un grup de 16 parlamentari propun ca primarii, consilierii județeni și locali care au fost condamnați la închisoare cu suspendare să nu-și mai piardă mandatul. Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților, se află în dezbatere publică și urmează ca pe 10 septembrie să obțină avizul de la Consiliul Legislativ.

Textul propunerii legislative vizează modificarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Parlamentarii consideră nedrept faptul că le încetează mandatul colegilor lor, deși au fost condamnați cu suspendare. „(…) în unele cazuri interpretarea a fost strictă și orice condamnare, cu sau fără executare, la o pedeapsă privativă de libertate s-a soldat cu emiterea de către prefect a ordinului de constatare a încetării mandatului sau cu adoptarea hotărârii de încetare a mandatului de consilier, conform art. 9 alin (3), respectiv art. 16 alin. (1) din Legea nr. 393/2004. Ca efect, chiar și pentru delicte minore, comise fără intenție și fără legătură cu exercitarea atribuțiilor ce le revin, aleșilor locali condamnați la executarea pedepsei cu suspendare le-a încetat mandatul. În alte cazuri, instanțele au ales interpretarea în spirit a prevederilor legii și, drept consecință în urma condamnării la o pedeapsă cu suspendare, cei vizați și-au putut exercita în continuare atribuțiile de aleși locali”.

Sursa: bacauinfo.ro. Citeşte continuarea aici.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.