Mai multi parlamentari ai puterii, printre care si deputatii si senatorii bacauani Miron Smarandache (PSD), Ion Melinte (PSD) si Marcel Bujor (UNPR), au depus un proiect de lege prin care doresc ca partidele politice sa fie finantate din bugetul de stat in functie de numarul de parlamentari pe care formatiunile politice il au la inceputul fiecarei sesiuni. In prezent, sumele sunt calculate in functie de numarul de voturi primite la ultimele alegeri.

Astfel, sumele primite de partide, ce reprezinta maxim 0,04% din veniturile prevazute in bugetul de stat, vor fi recalculate la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare (adica de doua ori pe an) in functie de numarul de parlamentari ai fiecarui partid din momentul respectiv.

Propunerea prevede completarea Articolului 15 din legea 334/2006 privind finantarea partidelor politice care prevede, in prezent, ca „75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi impartite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor si Senat, daca au realizat pragul electoral.

Daca proiectul legislativ va fi adoptat, vor fi introduse patru noi alineate, cu urmatorul cuprins;
1. Suma proportionala cuvenita fiecarui partid, in functie de numarul parlamentarilor, se recalculeaza la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare in functie de numarul de parlamentari pe care fiecare partid il are la inceputul sesiunii.
2. Numarul de parlamentari ai unui partid la inceputul sesiunii este compus din numarul de parlamentari obtinut prin alegeri, din care se scade numarul de parlamentari care si-au pierdut calitatea de membru, la care se adauga numarul de parlamentari care au obtinut aceasta calitate pâna la inceputul sesiunii.
3. Numarul de parlamentari la inceputul sesiunii este cel anuntat in sedinta de plen a fiecarei Camere.
4. Subventia recalculata se acorda partidelor din prima luna a sesiunii parlamentare respective.

Potrivit unei analize gandul.info, cel mai finantat partid din Romania a fost, in anul 2014, Partidul Social Democrat, care a primit aproape 1,5 milioane de lei, urmat de PNL, cu putin peste 1 milion, si PDL, partid finantat cu peste 710.000 lei.
finantarea-publica-in-2014-xlsx

Puteti consulta intregul proiect al parlamentarilor bacauani aici.

Autor: Marian Damoc

Media
No rating yet

Comments are closed.