Smarandache Miron Alexandru – Trei decizii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii politice
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Miron Alexandru Smarandache:
“Trei decizii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii politice”
Am comentat cele trei decizii luate recent de conducerea USL şi le consider întemeiate, demne de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii politice în general, şi a comportamentului oamenilor politici, în special. În primul rând, referitor la organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei la aceeaşi dată cu alegerile europarlamentare, consider că este un bun prilej al celor două mari formaţiuni din USL de a atrage populaţia să se prezinte în procent de 50% la vot pentru referendum, aşa cum prevede legea, în condiţiile în care scrutinul va avea loc timp de două zile. Comasarea celor două evenimente va duce la realizarea de facto a proiectului de revizuire a Constituţiei pe care USL şi l-a asumat public la preluarea puterii, iar românii îşi vor putea exprima opinia privitoare la principalele modificări ale legii fundamentate. De asemenea, există posibilitatea ca prezenţa la vot la alegerile europarlamentare să fie, în acest fel, mult mai mare decât în mod normal, fiind bine ştiută indiferenţa românilor pentru acest scrutin.
În ceea ce priveşte candidaturile pe liste separate la alegerile europarlamentare, susţin că lucrurile încă nu sunt tranşate definitiv. Evident că la alegerile europarlamentare există încă în discuţie cele două variante de lucru, candidatura comună pe listele USL şi cea separată, a fiecărui partid în parte, mă refer la cele două mari, PSD şi PNL. Încă nu s-a luat o decizie finală în acest sens, mai ales că există premisa ca USL să rămână să participe în bloc şi la aceste alegeri, la fel cum s-a întâmplat la parlamentare şi cum se va întâmpla la prezidenţiale. Personal, cred că unitatea USL ar fi bine să rămână şi să se manifeste coerent la toate confruntările electorale viitoare, atât timp cât USL a demonstrat că partidele componente au venit la putere împreună, pentru a face România puternică. Pe de altă parte, există o idee conform căreia PNL a fost etichetat drept o formaţiune care şi-ar fi pierdut identitatea politică în alianţa cu partidul mai mare de stânga, PSD, motiv pentru care liderul Crin Antonescu ar dori o nouă reafirmare a forţei liberalismului, prin participarea pe liste proprii la alegerile europarlamentare. Vom vedea ce se va întâmpla.
A treia decizie importantă luată recent de conducerea USL este cea referitoare la reducerea numărului de parlamentari şi revenirea la candidaturile pe liste de partide. Atât eu personal, cât şi evident PSD în ansamblul său, susţinem varianta cu maxim 300 de parlamentari. Spun asta nu pentru că aşa a rezultat în urma referendumului din 2009, ci pentru că aşa ar fi normal, firesc, într-o ţară cum este România. Actuala conjunctură parlamentară din punct de vedere numeric nu a adus nimic bun în sensul îmbunătăţirii implicării parlamentarilor în viaţa oamenilor, din păcate. Consider că reducerea numărului acestora, şi revenirea, în paralel, la votul pe liste, va aduce un plus de normalitate în ceea ce priveşte munca prestată de parlamentari în folosul populaţiei. Mai mult, în această variantă, parlamentarii fără activitate ar putea fi sancţionaţi de partidele care i-au susţinut, riscând să nu mai participe la viitoarele alegeri, în cazul în care nu îşi fac treaba.