Smarandache Miron Alexandru – Am avut dreptate când am afirmat că românii nu vor invada Marea Britanie!

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Am avut dreptate când am afirmat că românii nu vor invada Marea Britanie!”

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, mi-a răspuns la interpelarea adresată pe tema tratamentului nefondat aplicat românilor din partea unor publicaţii externe. În documentul înaintat MAE, m-am referit la un caz concret, respectiv la o serie de articole denigratoare apărute în mass-media britanică, care conţineau ofense aduse atât românilor, cât şi municipiului Bacău. În răspunsul său, ministrul Cristian David a subliniat că MAE abordează cu consecvenţă, pe plan politic şi mediatic, temele privind preocuparea ocazionată de declaraţii discriminatorii la adresa României şi a cetăţenilor români, difuzate de o parte a presei britanice.

“În acest context, evidenţiem numeroasele intervenţii în mass-media română şi britanică ale MAE, inclusiv ale ambasadorului României la Londra, efectuate cu scopul de a prezenta poziţii oficiale ale MAE în situaţii de denigrare a României şi a românilor şi de a combate, cu informaţii şi date statistice oficiale, informaţii false vehiculate la adresa României. În cazul declaraţiilor discriminatorii ale unor oficiali britanici la adresa României sau a cetăţenilor români, MAE a reacţionat cu promptitudine, prezentând, în cadrul contactelor bilaterale la toate nivelurile politice (ministru, secretar de stat, ambasador), poziţii oficiale de natură să modereze şi să combată atitudini şi tendinţe fără fundament obiectiv, dar cu potenţial nefast pentru relaţiile bilaterale şi pentru calitatea vieţii cetăţenilor români care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie sau care intenţionează să acceseze piaţa britanică a muncii în viitor”, se arată în documentul primit din partea conducerii MAE. De asemenea, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a mai adăugat că Ambasada României la Londra face demersuri permanente pe lângă toţi factorii de decizie britanici şi europeni care pot contribui la reducerea cazurilor de încălcare a drepturilor cetăţenilor români în Marea Britanie, “primind asigurări că situaţia percepţiei privind mobilitatea românească înspre Marea Britanie va fi îmbunătăţită”.

Consider că este nevoie de dinamizarea acţiunilor de îmbunătăţire a imaginii României în ţările Uniunii Europene. Personal, am avut dreptate când am afirmat public, recent, că nu vom asista la un val de plecări al românilor spre ţările europene, în special spre Anglia. După ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii pentru cetăţenii români, la 1 ianuarie 2014, nu s-a constatat nici un aflux de muncitori români spre Marea Britanie, fapt care i-a surprins pe reprezentanţii presei şi pe oficialii de acolo, care ne-au denigrat gratuit un an întreg. Cred că guvernarea actuală are datoria de onoare de a îndrepta lucrurile în aşa fel încât românii să îşi dorească să rămână în ţară şi să muncească aici, nu să fie exploataţi în străinătate.

Media
No rating yet

Comments are closed.