Smarandache Miron Alexandru – Sănătatea românească, încotro?
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Miron Alexandru Smarandache:
“Sănătatea românească, încotro?”
Există numeroase semne de întrebare privind buna funcţionare a sistemului sanitar după intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază, prevăzută pentru februarie 2014. Acest document extrem de important pentru starea de sănătate a populaţiei României cuprinde, în opinia celor avizaţi, o serie de aspecte încă nelămurite sau cu mari semne de întrebare. Deja procesul de consultare publică s-a încheiat, iar până la emiterea unui act normativ în acest sens rămâne un interval foarte scurt.
Este evident că orice fel de schimbare va determina un anumit grad de haos în sistem, adaptările la noile norme fiind greoaie atât pentru medici, cât şi pentru instituţii. Sunt convins însă că anumite disfuncţionalităţi vor fi rezolvate de oficialii ministerului în interesul direct al pacienţilor contributori la fondul asigurărilor de sănătate. În acest context, chiar ministrul sănătăţii a afirmat că Pachetul de bază se va asigura pentru toate categoriile de cetăţeni, şi asiguraţi, şi neasiguraţi, pe câteva elemente: prevenţie, pe programe naţionale şi pentru urgenţă. Pe de altă parte, oamenii cu venituri reduse vor fi nevoiţi să plătească serviciile extra-pachet, care nu sunt decontate de statul român, fapt care nu ar fi în beneficiul persoanelor respective.
Unul dintre aspectele mai puţin agreate de către specialişti se referă la noul sistem de tratament oferit bolnavilor cronici. Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, tratamentele de care urmează să beneficieze persoanele cu afecţiuni cronice este extrem de mic faţă de cel necesar. Unui bolnav cronic nu i se poate cuantifica numărul de prezentări la medic, acesta având nevoie regulat de supraveghere, consultaţie şi tratament. Aceste persoane pot veni chiar şi săptămânal la control, dacă situaţia stării lor de sănătate impune acest lucru, or, a condiţiona consultaţiile de un număr fix nu cred că ar fi o măsură optimă, cel puţin aşa susţin specialiştii în domeniu. De altfel, medicii afirmă răspicat că un bolnav cronic trebuie văzut ori de câte ori este nevoie, drept pentru care noul pachet de servicii ar trebui să revizuiască problema respectivă.
O altă problemă considerată a fi în neregulă de către medicii din judeţul Bacău se referă la nediferenţierea serviciilor primite de către românii cu niveluri variate de cotizare. Spre exemplu, un contribuabil care are un salariu mai mare cotizează lunar la fondul de sănătate mai mult decât o persoană cu un salariu mai mic. Pachetul de bază de servicii medicale nu face însă diferenţa dintre aceste nivele de cotizare, fapt inechitabil şi poate discriminatoriu faţă de persoanele care au venituri mai mari, şi implicit cotizează mai mult. Aceşti oameni, consideră medicii băcăuani, ar trebui să aibă acces diferit la serviciile medicale, respectiv în conformitate cu cotizaţia plătită, comparativ cu, de exemplu, cei cu cotizaţii mici sau cei care efectiv nu cotizează deloc, respectiv neasiguraţii.
Cele două disfuncţionalităţi le-am adus la cunoştinţa ministrului sănătăţii, într-un document parlamentar. În numele medicilor din Colegiul nr.7 Bacău pe care îl reprezint în Parlament, sper ca pachetul de bază să fie modificat în timp util, în sensul diferenţierii prestaţiilor direct proporţional cu sumele încasate, precum şi a nediscriminării persoanelor suferinde.