Bujor Dumitru Marcel – România – de la evaziune fiscală la sistem sanitar bolnav

EXTRAS

din stenograma sedintei Senatului din 12 noiembrie 2013

Domnul Dumitru-Marcel Bujor:

Multumesc, domnule presedinte.

Titlul declaratiei politice: „Romania – de la evaziune fiscala la sistem sanitar bolnav”.

Stimati colegi.

Nu mai reprezinta pentru nimeni un secret faptul ca tara noastra a devenit tinutul tuturor posibilitatilor, unde lipseste evolutia favorabila a nivelului de trai al populatiei.

Romania poarta pe umerii ei fragilul sistem sanitar, corupt si subfinantat cronic, un sistem educational in care profesorii nu sunt motivati financiar pentru desfasurarea procesului instructiv-educativ de calitate si o rata a somajului de 7,5%.

Sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu servicii medicale de o calitate indoielnica acordate in unitati spitalicesti din tara, din cauza lipsei dotarilor de baza si a medicamentelor, a lipsei aparaturii modeme din spitale si a personalului medical, nemotivat financiar si profesional. Din cauza acestor puncte vulnerabile, serviciile medicale din Romania sunt considerate printre cele mai slabe, din punct de vedere al calitatii, din Uniunea Europeana.

Lipsa calitatii nu se reflecta doar in sistemul sanitar, ci si in cel educational, unde dascalii protesteaza nemultumiti de salariile de zece ori mai mici decat media europeana. Ministrul educatiei nationale doreste o digitalizare a invatamantului preuniversitar, in contextul in care scolile se darama peste elevi, lucrarile de reabilitare in cadrul unor unitati de invatamant lipsind cu desavarsire.

Romanii, impovarati de grijile zilnice, se mai confrunta si cu lipsa locurilor de munca. Tinerii cu varste intre 15 si 25 de ani, femeile si persoanele trecute de 45 de ani se lupta pentru a gasi de lucru, din cauza lipsei de oportunitati de pe piata muncii. Criza locurilor de munca a ingrosat randurile somerilor, desi in toate discursurile locurile de munca reprezinta obsesia majora a membrilor Executivului.

Guvernul USL a promis zero toleranta in fata evaziunii fiscale, insa Romania este tara care pierde zilnic 54 de milioane de euro din cauza evaziunii si fraudei fiscale, sume impresionante de bani, care nu mai ajung in vistieria statului pentru a putea fi redirectionate catre domenii care au nevoie vitala de buget.

Decalajele ce despart Romania de tarile Uniunii Europene se reflecta si in alocatia de stat pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani. Un copil roman primeste o alocatie in cuantum de aproximativ 7 euro, de 35 de ori mai mica decat alocatia unui copil din statele Uniunii Europene, care beneficiaza, in medie, de 210 euro.

Tinand cont de faptul ca intretinerea unui singur detinut in penitenciarele romanesti costa lunar 2 397 de lei, oamenii care au trudit o viata intreaga ajung sa aiba o pensie mizera. Pensia medie in Romania este printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro.

Tara noastra, in care prim-ministrul si presedintele se ataca reciproc, in loc sa colaboreze in interesul national si al cetatenilor, are nevoie de reorganizare si imbunatatire continua a calitatii, performantei si eficientei in toate domeniile, pentru a ajunge la standardele europene. Dar, pana atunci, nu America, ci Romania este tara tuturor posibilitatilor… din punct de vedere al lipsurilor.

Va multumesc.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.