Smarandache Miron Alexandru – Românii cu credite în valută îşi vor putea plăti datoriile în lei

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Românii cu credite în valută îşi vor putea plăti datoriile în lei”

Senatul României a adoptat zilele trecute un proiect legislativ extrem de important pentru viaţa viitoare a românilor, care reglementează majorarea ratelor lunare la bănci ale populaţiei, survenite din cauza fluctuaţiilor cursului de schimb valutar. După cum se ştie, creditele neperformante şi ratele restante la bănci constituie o problemă socială acută pentru cetăţenii din România. Transformarea acestui proiect legislativ în lege va permite tuturor românilor împovăraţi lunar de majorarea ratelor bancare, datorate creşterii cursului de schimb valutar, să opteze pentru conversia creditelor în lei, fără a plăti costuri suplimentare, comisioane sau alte garanţii adiţionale. Prin modificările solicitate, susţinute de Grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi Camera Deputaţilor, consumatorii care au astfel de credite vor putea fi protejaţi de stat, astfel încât ratele lunare să nu mai fie dublate sau triplate din cauza ratei de schimb valutar, aşa cum în mod nefericit s-a întâmplat până acum. Este o realitate faptul că foarte mulţi români au contractat credite în monede străine, ale căror rate de schimb au fluctuat în mod haotic, din cauza crizei financiare şi a instabilităţii cursului din ultima perioadă. S-a ajuns astfel la o situaţie neplăcută, ratele oamenilor fiind majorate exponenţial, astfel încât foarte mulţi români se află în ipostaza de imposibilitate de plată, fiind astfel supuşi riscului executărilor silite.

Adoptarea acestui act normativ va avea beneficii imediate şi extrem de pozitive pentru români. Astfel, iniţiativa legislativă îi va ajuta pe românii care au credite în monede străine să nu mai plătească ratele lunare bancare majorate exclusiv datorită fluctuaţiilor de schimb valutar. Mai mult, de prevederile propunerii legislative vor beneficia toţi consumatorii de credite, respectiv nu numai persoanele fizice, ci şi cele juridice. Documentul introduce dreptul consumatorilor de credite de a cere conversia creditelor în moneda naţională sau într-o altă monedă pe care o aleg, fără a plăti nimic în schimb. În plus, instituţia de creditare, în speţă banca emitentă, va fi obligată pe viitor să informeze consumatorul atunci când suma datorată în moneda străină creşte cu mai mult de 20% faţă de varianta în lei. Măsura vizează atât creditele prezente, cât şi pe cele viitoare, şi elimină posibilitatea proliferării unor tratamente diferenţiate, inegale sau cazuri de discriminări, deoarece se aplică în mod uniform, respectând normele şi principiile egalităţii în drepturi ale fiecărui cetăţean.

Iniţiativa legislativă propusă şi susţinută de Grupurile parlamentare ale PSD este armonizată cu normele similare din legislaţia europeană, astfel încât românii vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni. Vorbim în consecinţă despre o nouă măsură luată de Guvernul şi Parlamentul României, în scopul îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei, care corectează anumite disfuncţionalităţi legislative existente până acum, ce au fost în detrimentul românilor. Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori are susţinerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi se află în prezent pe fluxul dezbaterilor parlamentare, urmând să intre în analiza Camerei Deputaţilor, ca for decizional.

Media
No rating yet

Comments are closed.