Smarandache Miron Alexandru – Promisiuni onorate

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

„Promisiuni onorate”

Guvernul şi Parlamentul actual continuă să facă dreptate românilor, prin deciziile luate în ultima perioadă în scopul îmbunătăţirii nivelului de trai şi al suportabilităţii costurilor suportate de populaţie. Astfel, zilele trecute Camera Deputaţilor a votat cu o majoritate covârşitoare Propunerea legislativă privind salarizarea medicilor rezidenţi, profesorilor şi aleşilor locali. Aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, respectiv medici rezidenţi, personal didactic şi aleşi locali, a venit cu mai multe noutăţi pe care Executivul şi le-a fixat în vederea creşterii confortului financiar al românilor.

Astfel, prin legea votată în Parlament, s-a reglementat acordarea unei burse de rezident în cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 de lei. De asemenea, legea prevede majorarea cu până la 10% a salariilor personalului didactic din învăţământului preuniversitar şi universitar cu o vechime în învăţământ de până la şase ani. Nu în ultimul rând, legea va duce la creşterea salariilor unui număr de 6.339 de aleşi locali: primari/viceprimari de comună cu 44,4% – 50,1%, primari /viceprimari de oraş cu 8,7% – 16,6%, viceprimari de municipiu categoria II/primari de municipiu categoria I şi II cu 1,4% – 7,2%, primarul general cu 5,5%. Nu vor fi majorate însă salariile pentru 261 de aleşi locali, respectiv preşedinţi/vicepreşedinţi de consilii judeţene/viceprimari generali, primari/viceprimari de municipii reşedinţă de judeţ şi viceprimari de municipiu categoria I.

Acordând susţinerea totală acestui Guvern condus de Victor Ponta, Partidul Social Democrat continuă acţiunile reparatorii în favoarea românilor şi îşi respectă consistent obligaţiile asumate faţă de alegători. Reparaţiile sociale faţă de categoriile populaţiei cele mai afectate de măsurile Guvernării Boc se fac încet, dar sigur, iar doleanţele medicilor şi cadrelor didactice constituie priorităţi absolute pentru PSD, Guvern şi majoritatea parlamentară. Beneficiarii votului final dat recent de Camera Deputaţilor sunt personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar cu o vechime în învăţământ de până la şase ani, medicii şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 de lei, precum şi o anumită categorie de aleşi locali-primari şi viceprimari de comune, faţă de care s-a îndreptat o veche şi nefondată inechitate, fiind vorba despre oameni cu salarii absolut jenante până acum, mai ales edilii din mediul rural. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2014 şi reconfirmă politicile sociale asumate de Guvern şi duse la îndeplinire de către PSD.

Am considerat necesar să aduc în atenţia publică măsurile de mai sus deoarece o mare parte dintre cetăţeni au înţeles doar că Parlamentul a mărit salariile primarilor şi viceprimarilor, fără a mai fi atenţi la capitolul destinat medicilor şi profesorilor. Sunt convins că noul Guvern Victor Ponta va acţiona şi în viitor pentru a repara abuzurile comise de guvernele PDL la adresa nivelului de trai al românilor şi va continua să îndrepte lucrurile, în sensul respectării drepturilor cetăţenilor, a confortului lor public şi social şi al asigurării unui climat de demnitate şi responsabilitate de un nivel european şi democratic pentru societatea românească. Consider, de asemenea, că românii trebuie informaţi corect şi pragmatic în legătură cu faptele bune care sunt făcute pentru ei, deoarece ne aflăm într-o perioadă extrem de propice dezbinării şi dezinformării. Cred că România va avea un Guvern capabil şi de acum încolo să ducă ţara într-o direcţie bună, iar românii vor simţi aceste eforturi în cel mai scurt timp.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.