Smarandache Miron Alexandru – Legea tichetelor de vacanţă, un avantaj pentru dezvoltarea turismului românesc

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Legea tichetelor de vacanţă, un avantaj pentru dezvoltarea turismului românesc”

Am susţinut, alături de toţi reprezentanţii Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă, act normativ adoptat zilele trecute de Parlament. Este vorba despre repararea unei nedreptăţi făcute de fostele guverne salariaţilor din sistemul public, noua reglementare urmând să îşi dovedească efectele benefice atât pentru angajatori şi angajaţi, cât şi pentru dezvoltarea turismului intern şi creşterea economică generală, prin înfiinţarea de noi locuri de muncă şi stimularea investiţiilor. De asemenea, adoptarea acestei legi va conduce la eliminarea evaziunii fiscale din domeniul turismului, noile tichete de vacanţă urmând să fie distribuite exclusiv în sistemul fiscalizat.

Potrivit legii votate de Camera Deputaţilor ca for decizional, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale pot acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de cel mult şase salarii brute minime pe economie, prin intermediul cărora pot fi achiziţionate pachete de servicii în unităţile turistice din ţară autorizate de către Ministerul Turismului. Salariaţii din sistemul bugetar care vor beneficia de tichete de vacanţă nu vor mai putea primi prime de vacanţă sau bilete de odihnă, fapt care este în avantajul tuturor. Legea mai prevede că tichetele de vacanţă pot fi acordate de angajator, acesta nefiind obligat, ci doar stimulat să le includă în pachetul salarial.

Noua lege a tichetelor de vacanţă a înlocuit terminologia “tichete de vacanţă” cu “vouchere de vacanţă”, fapt care permite o modalitate modernă de emitere a acestora în regim electronic, fără costuri suplimentare şi fără intermediari, în acest fel existând siguranţa că tichetele respective ajung la beneficiarii finali. Acest proiect de lege votat de Camera Deputaţilor cu 215 voturi pentru, 100 de abţineri şi doar 7 voturi împotrivă este parte componentă a unui ansamblu complex de masuri legislative coordonate de Guvern şi majoritatea parlamentară, care au un puternic caracter reparator pentru o proporţie însemnată a românilor.

Un prim efect al legii care va permite acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii companiilor de stat a fost deja anunţat de către operatorii din turism, care apreciază că aproximativ 250.000 de români vor alege destinaţii autohtone, în urma acestei modificări legislative.

Media
No rating yet

Comments are closed.