Smarandache Miron Alexandru – Deficitul de procurori din România, recunoscut la nivel înalt!

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Deficitul de procurori din România, recunoscut la nivel înalt!”

Am primit recent răspunsul ministrului justiţiei Robert Cazanciuc la interpelarea adresată pe tema situaţiei deficitului de magistraţi din România. Am subliniat că România se confruntă în prezent cu un deficit de sute de posturi de procurori, iar acest vid de personal persistă de ani buni. De asemenea, am precizat că în organigramele unor Parchete de pe lângă judecătoriile sau tribunalele din majoritatea judeţelor sunt numeroase posturi vacante, iar multe dintre aceste instituţii funcţionează în sistem de avarie, cu doar unul sau maxim doi procurori. În acest context extrem de nefavorabil pentru buna funcţionare a justiţiei, l-am întrebat pe Cazanciuc ce strategie are Ministerul Justiţiei pentru a rezolva criza de personal a magistraţilor la nivel naţional, şi, de asemenea, au cerut situaţia specifică din judeţul Bacău, precum şi din celelalte judeţe ale Moldovei, cu posturile vacante din cadrul parchetelor.

În răspunsul trimis, ministrul justiţiei a precizat că o analiză a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor coduri a relevat insuficienţa numărului de posturi prevăzute în schemele de personal ale parchetelor. “S-au semnalat aspecte precum creşterea, în ultimii 5 ani, cu 27% a dosarelor nou intrate în sistem, în condiţiile în care schemele de personal au fost modificate numai cu suplimentarea cu 50 de posturi la nivelul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în timp ce, Ia nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii (unde se concentrează 92% din cauzele soluţionate), s-au luat numai măsuri de redistribuire a unor posturi. În anul 2012, numărul posturilor vacante a fost de 12% din totalul posturilor prevăzute. Parchetele de pe lângă judecătorii se confruntă cu un volum de activitate care depăşeşte cu 40% media naţională.

De asemenea, datele prezentate în analiza Ministerului Public au scos în evidenţă un deficit al schemei actuale cu 6,27% în cazul posturilor de procuror, respectiv de 170 de astfel de posturi, dar şi o estimare a unui necesar de suplimentare cu 177 posturi de procuror, raportat la o schemă actuală de 2.812 posturi, fără cele de procurori militari.

Totodată, s-a propus un calendar pentru suplimentarea posturilor în perioada 2014-2016 şi crearea unei rezerve de 53 posturi de procuror”, a subliniat ministrul justiţiei.

Robert Cazanciuc a mai afirmat că în procesul de distribuire a posturilor suplimentare va trebui să se ţină cont de rezultatele proiectului de raţionalizare a unor instanţe şi parchete cu volum mic de activitate, care, prin desfiinţarea lor, vor permite ca posturile astfel rezultate să fie alocate altor unităţi aflate în deficit. “Urmează să fie dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii măsurile concrete pentru ocuparea posturilor rezultate din suplimentare, cât şi a celor vacante existente, cu precizarea că, în prezent, Ia nivelul Ministerului Public sunt vacante 291 posturi de procuror, dintre care 89 la parchetele de pe lângă judecătorii şi 112 la parchetele de pe lângă tribunale, atât de conducere, cât şi de execuţie”, a conchis ministrul justiţiei.

Media
No rating yet

Comments are closed.