Smarandache Miron Alexandru – Avem nevoie de fermitate sporită în combaterea evaziunii fiscale

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Avem nevoie de fermitate sporită în combaterea evaziunii fiscale”

Fenomenul evaziunii fiscale continuă să dea bătăi de cap instituţiilor statului român, cu toate că am asistat la o uşoară diminuare în ultima perioadă. Aşa susţin oficialii guvernamentali, în urma unei interpelări pe care am adresat-o pe tema combaterii fenomenului evaziunii fiscale. În materialul trimis conducerii MAI, am amintit că în ultima perioadă s-au înmulţit cercetările poliţiştilor privitoare la persoane suspecte de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, mai precis care au beneficiat de rambursări ilegale de TVA. Mai multe grupuri infracţionale din toate zonele ţării au fost destructurate, ele fiind compuse chiar din administratori ai unor societăţi comerciale de tip “fantomă”, care au beneficiat de rambursări şi compensări ilegale de TVA în valoare de multe milioane de lei. Pentru astfel de activităţi economice pe care le-au desfăşurat, suspecţii au utilizat drept “paravan” anumiţi funcţionari publici.

În răspunsul primit se arată că, potrivit dispoziţiilor art. 8 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările şi completările ulterioare, fapta ce constă în “stabilirea cu rea-credinţă şi de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Potrivit ministrului de interne, în anul 2012, la nivel naţional, au fost constatate un număr de 231 de astfel de infracţiuni, iar în primele 11 luni ale anului 2013, un număr de 459 de infracţiuni. Dintre acestea, la nivelul judeţului Bacău, au fost constatate şase astfel de infracţiuni în 2012, respectiv nouă în anul 2013. Ministrul de interne a mai arătat că valoarea prejudiciului constatat în ultimii doi ani, în dosarele penale în care sunt instrumentate fapte de evaziune fiscală, între care şi rambursările ilegale de TVA, a fost în 2012 de 1. 018.294,259 mii lei, iar în primele 11 luni din anul 2013 de 1.102.722,12 mii lei.

Consider că răspunsul pe care mi l-a adresat ministrul de interne este edificator în ceea ce priveşte acest fenomen, din păcate tot mai îngrijorător în ultima perioadă. Sunt încrezător însă că autorităţile abilitate ale statului vor acţiona cu mai multă fermitate în acest an pentru a diminua evaziunea fiscală, în aşa fel încât oamenii de afaceri cinstiţi să nu sufere de pe urma activităţilor oneroase ale unor cetăţeni care vor să eludeze legea.

Media
No rating yet

Comments are closed.