Smarandache Miron Alexandru – Aflux sau reflux de români în (din) Marea Britanie!

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

„Aflux sau reflux de români în (din) Marea Britanie!”

Declaraţia mea politică de astăzi se doreşte a fi un apel public către autorităţile şi publicaţiile britanice de a înceta acţiunile de denigrare lansate la adresa imigranţilor români, manifestări radicalizate în ultima perioadă. Mă refer în special la cotidianele „Daily Express” şi „Daily Mail”, care şi-au permis să defăimeze într-un mod antieuropean românii, nu numai pe cei aflaţi deja în Marea Britanie, ci şi pe cei care ar putea ajunge acolo începând cu 1 ianuarie 2014, data de ridicare a restricţiilor aplicabile muncitorilor români.

De altfel, publicaţia „Daily Express” şi-a permis campanii repetate destinate menţinerii restricţiilor aplicate pătrunderii românilor pe piaţa muncii din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fără ca demersurile lor să fie puse la punct aşa cum ar fi trebuit de către reprezentanţii diplomaţiei române. Ziarul britanic s-a bazat în publicistica sa antiromânească pe citarea unor aşa-zişi români anonimi, fără a prezenta nume, care se plângeau, vezi Doamne!, de mama focului, că nu ar mai fi loc pentru alţi muncitori români şi bulgari în Insulă, deoarece „deschiderea graniţelor nu poate decât să înrăutăţească situaţia pentru toţi”, susţinând că Marea Britanie nu ar mai trebui să permită şi altor oameni să vină acolo… Mai mult, culmea cinismului, „Daily Express” a lansat chiar şi o petiţie publică, prin care i-a solicitat premierului David Cameron să menţină restricţiile de pe piaţa muncii şi după data de 31 decembrie. Ziarul „Daily Mail” a fost încă şi mai radical, afirmând că în Regatul Unit vor veni „unele familii de romi cu şapte sau opt copii şi vor cere 3.000 de lire sterline pe lună”, şi că, de asemenea, începând cu anul viitor, între 50.000 şi 70.000 de est-europeni vor „migra” în Marea Britanie.

Nu vreau să mai amintesc despre celelalte campanii de defăimare ale publicaţiilor englezeşti la adresa românilor şi a României, în general, unele declanşate absolut fără nici un motiv. Câteva dintre acestea sunt abracadabrante prin exagerările şi intenţiile rău-voitoare conţinute, cum ar fi cea a ofensării Reginei Elisabeta a II-a de către românii care s-ar fi înfruptat cu lebede, sau că trei sferturi din populaţia unor sate româneşti va pleca la Londra de revelion, şi alte asemenea bazaconii… Tocmai din acest motiv cred că trebuie să răspundem „lorzilor” englezi cu moderaţie, tact şi diplomaţie de nivel european.

În primul rând, consider că Marea Britanie este departe de a fi un „El Dorado” pentru români. O spun şi în calitate de tată al fiicei mele, care a terminat studiile universitare în Regatul Unit, dar cu toate acestea nu a rămas acolo, deci sunt în cunoştinţă de cauză. Un motiv important pentru care românii nu vor asalta Londra şi celelalte localităţi britanice este criza economică, încă resimţită destul de acut pe malurile Tamisei. Românii care sunt deja în ţara Reginei ştiu foarte bine că adaptarea la rigorile de muncă şi climă de acolo este extrem de grea, mulţi dintre ei, nu e o glumă, renunţând efectiv la studii sau la serviciu din cauza disconfortului provocat de starea veşnic proastă a vremii… Apoi, dacă ai ajuns să prinzi un loc de muncă în Regat, puţini reuşesc să ţină de el, cum se spune. Cu alte cuvinte, acolo se munceşte pe rupte, cel puţin zece ore pe zi, fără pauze de masă sau alte întreruperi dese, deci fără „cheia marilor succese”, aşa cum se întâmplă pe la noi… Un alt argument este oferit de un recent sondaj de opinie, care indică faptul că doar 1% dintre români s-au interesat în ultimele luni de găsirea unui loc de muncă în Marea Britanie.

Argumentaţia mea, potrivit căreia nu vom asista la un aflux de imigranţi români (şi implicit bulgari, că suntem puşi în aceeaşi „oală”) în Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014, este susţinută chiar de la cel mai înalt nivel. Astfel, chiar vicepremierul liberal-democrat britanic Nick Clegg a declarat că nu va fi un aflux de imigranţi în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria, informaţia fiind publicată duminică chiar de „Daily Express”, şi, evident, a provocat nemulţumirea susţinătorilor campaniei antiromâni a ziarului. Nick Clegg consideră că situaţia nu va mai fi la fel ca în urmă cu un deceniu, când sute de mii de polonezi şi alţi est-europeni ale căror ţări abia aderaseră la UE au venit în Marea Britanie. „Înţeleg îngrijorările, suntem foarte vigilenţi în această privinţă. Nu vom face nicio predicţie hazardată în legătură cu ce se va întâmpla, dar este diferit, circumstanţele sunt destul de diferite faţă de data trecută”, a declarat Clegg.

Pe această cale, salut declaraţia şi discernământul vicepremierului britanic vis-ŕ-vis de acest subiect delicat. Consider că Nick Clegg ar trebui felicitat de către oficialii statului român, de ministrul afacerilor interne sau chiar de preşedintele României. În mod cert nu vom avea un aflux de români în Regatul Unit, ci, din contră, s-ar putea să avem un reflux, respectiv să asistăm la o revenire consistentă a românilor de pe meleagurile britanice. În orice situaţie însă, cred că e extrem de important comportamentul românilor de pretutindeni, atât a celor plecaţi în străinătate, cât şi a celor din ţară, pentru a reuşi să schimbăm imaginea deplorabilă pe care o avem încă în ochii europenilor. Sau, mai bine spus, a multor europeni…Excepţia numită Prinţul Charles de Wales, cel mai mare ambasador al României, nu face decât să confirme regula…

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Comments are closed.