Avram Constantin – Explozia de preţuri pe care opoziţia o invocă este total nefondată

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Explozia de preţuri pe care opoziţia o invocă este total nefondată”

În campania electorală din noiembrie 2012, USL a prezentat un program de guvernare care cuprindea o serie de măsuri menite să relanseze economia românească, să reducă fiscalitatea şi aşa destul de ridicată în anumite activităţi economice, în vederea reducerii evaziunii fiscale, dar şi măsuri reparatorii de îndreptare a unor abuzuri grosolane făcute de vechea guvernare a PDL în perioada 2009-2012.

Aici merită menţionate măsurile luate de Guvernul USL, imediat după instalarea la Palatul Victoria, şi anume: de reîntregirea salariilor din sectorul bugetar diminuate de Guvernul PDL cu 25%, dar şi de corectare a pensiilor a milioane de români. Poziţiile ulterioare adoptate de reprezentanţii opoziţiei faţă de măsurile luate de Guvernul Ponta – în scopul aducerii la normalitate a unor activităţi economice, adică fiscalizarea acestora – sunt cel puţin populiste şi imorale, dar şi pline de ipocrizie. Adevărat că rolul opoziţiei este acela de a supraveghea măsurile economice şi sociale luate de guvernanţi, dar să te rezumi numai la critici fără a sublinia şi lucrurile bune propuse de Guvern, mi se pare imoral, dar şi păgubos, ca să nu mai vorbim de neputinţa opoziţiei de a veni cu soluţii.

Reducerea TVA la pâine, de la 24%, la 9%, a fost o reuşită a Partidului Conservator şi implicit a USL. Astfel, încasările la bugetul de stat vor creşte şi nu vor apărea probleme care să genereze costuri suplimentare pentru bugetul de stat, care să fie înregistrate la deficit. Scăderea TVA-ului la produsele de panificaţie este un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale în acest sector şi ar trebui extinsă la carne, lapte, zahăr şi ulei şi corelată cu inspecţii fiscale şi simplificarea plăţii taxelor.

Totodată, au fost luate din timp măsuri pentru a împiedica o creştere a preţului la produsele alimentare. Există o garanţie a Guvernului de stagnare a preţurilor la produsele agricole. În acest sens, încă de la începutul lunii octombrie 2013 au fost acordate peste 500 de milioane de euro drept plăţi anticipate pentru pregătirea campaniei agricole de anul viitor.

De asemenea, se poate remarca intenţia Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de a extinde în anul 2014 reducerea TVA-ului şi la produsele din carne, pe tot lanţul de producţie. Această problemă este în analiza celor ce se pricep mai bine decât politicienii, adică a experţilor.

Totodată, au fost reduse cheltuielile la livrarea apei destinate irigaţiilor pentru agricultori. Au fost acordate despăgubiri de la buget pentru fermierii afectaţi de secetă din vara anului 2012. Au fost plătite subvenţiile din agricultură blocate de PDL. S-a aprobat plata a 2,7 miliarde de lei pentru 1.072.289 de beneficiari ai schemelor de plăţi unice pe suprafaţă.

A fost constituit fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură, pentru cei care au nevoie de accesarea unui împrumut neeligibil prin alte programe. În sprijinul producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate, Guvernul oferă un sprijin financiar în limita unui plafon de 30 de milioane de euro. Şi lista poate continua.

Media
No rating yet

Comments are closed.