Pornind de la ideea ca prezenta la lucrarile din plen reprezinta una dintre primele conditii pentru indeplinirea mandatului unui demnitar, va prezentam situatia, din acest punct de vedere, a parlamentarilor bacauani. Trebuie precizat insa ca suntem constienti de faptul ca unii dintre parlamentari pot fi mai activi in comisii, sunt plecati in delegatii, participa mai des la evenimentele publice din colegiile lor sau pot ocupa functii importante in interiorul partidelor politice, fapt pentru care iau parte mai rar la sedintele din plen si, implicit, au un procent al prezentei mai mic.

prezenta_04.09.2014

Prezenta fiecarui parlamentar a fost determinata calculand numarul de voturi electronice exprimate de fiecare in parte din numarul total al voturilor electronice inregistrate in perioada decembrie 2012 – august 2014. Astfel, am constatat ca, in aceasta perioada, parlamentarii de Bacau au avut o prezenta medie la votul din plenul Camerei Deputatilor de 62,6%, numarul voturilor exprimate in aceasta perioada fiind de 1855.

Cel mai prezent deputat bacauan la lucrarile plenului a fost Miron Smarandache, membru al Partidului Social Democrat, ales pe listele Partidului Poporului – Dan Diaconescu. Acesta a votat de 1526 de ori ( 82%), fiind urmat de colegul sau de partid Lucian Sova, cu o prezenta de 73%. La polul opus se afla deputatul PNL Lucian Ciubotaru cu 779 voturi exprimate (42%) si Valerian Vreme, fost la PD-L si actualmente deputat neafiliat, care a votat de numai 710 ori (38%).

Calculele pe partide ne arata ca, in general, deputatii PSD au fost mai prezenti decat cei ai PNL, media fiind de aproximativ 64% in cazul social-democratilor, fata de 58% in dreptul liberalilor.

In ceea ce priveste informatiile despre prezenta senatorilor, redam in continuare un extras dintr-un comunicat de presa emis de Senat pe 17 aprilie 2013 prin care se motiveaza nepunerea la dispozitia cetatenilor situatia votului electronic: “Senatul Romaniei nu poate pune la dispozitie situatia privind votul electronic din cadrul sedintelor de plen. Cresterea numarului de senatori in actuala legislatura ar implica noi achizitii de dispozitive, deoarece votul nu se poate realiza in doua moduri diferite, respectiv unii senatori sa voteze electronic, iar altii sa voteze prin ridicarea mainii. Dispozitivele pentru votul electronic, folosite pana la finalul anului 2012, nu se mai fabrica, motiv pentru care Senatul Romaniei ar trebui sa schimbe integral echipamentul tehnic care exista in prezent in sala de plen, achizitie care nu este inclusa in prevederile bugetare pentru anul in curs si nici nu poate fi suportata de Senat, avand in vedere restrictiile bugetare”, se arata în comunicat.

Chiar daca au trecut mai bine de doi ani de la aceasta informare, se pare ca nici noii senatori nu fost interesati de introducerea, in bugetul anual, a costurilor pentru achizitia respectivelor echipamente.

Media
No rating yet

Comments are closed.