Noua sesiune parlamentara a debutat ieri, odata cu luna septembrie si noul anotimp, o toamna sper linistita, frumoasa si imbelsugata pentru toti romanii. Din punct de vedere legislativ, Camera Deputatilor nu are o misiune usoara in aceasta toamna, deputatii avand pe masa de lucru o serie de propuneri si proiecte extrem de importante pentru viitorul Romaniei.

In opinia mea, primul si cel mai important vot din aceste zile trebuie dat la proiectul legislativ privind reducerea CAS, retrimis Parlamentului de presedinte si votat zilele trecute de Senat. Este un prim test de maturitate al parlamentarilor, iar dezbaterea si votarea acestui proiect, pentru a fi cat mai repede retrimis la Cotroceni spre promulgare, constituie o urgenta maxima pentru insanatosirea si dezvoltarea mediului de afaceri.
Sper ca si reprezentantii Opozitiei sa inteleaga importanta reducerii CAS la angajator, deoarece intrarea in vigoare de la 1 octombrie a legii in cauza ar aduce o serie de beneficii, atat economiei, cat si angajatorilor si angajatilor corecti. In primul rand, reducerea CAS inseamna micsorarea cheltuielilor agentilor economici, care ar fi astfel stimulati sa creasca numarul salariatilor, pe de o parte, si sa isi dezvolte capacitatea investitionala, pe de alta parte. In al doilea rand, initiativa promovata de Guvern ar duce la reducerea considerabila a evaziunii fiscale, la cresterea procentului muncii fiscalizate si la eliminarea procentului activitatilor prestate ‘la negru’. Nu in ultimul rand, reducerea CAS va creste numarul locurilor de munca din economia romaneasca si va contribui la crearea mediului concurential de care avem atata nevoie.

Pe langa legea amintita, Camera Deputatilor va continua in aceasta sesiune parlamentara procesele de legiferare a unor decizii guvernamentale luate in favoarea romanilor, in special pe domeniile mediului de afaceri si armonizarii prioritatilor noastre legislative cu cele europene, deoarece pana anul viitor trebuie transpuse toate directivele europene in legislatia autohtona. Armonizarea cadrului legislativ este un aspect mai putin atractiv pentru populatie, dar la acest punct Romania are multe restante, care dateaza de cativa ani, iar in cazul nerezolvarii acestora la timp riscam sa fim amendati de catre Curtea Europeana de Justitie. Spre exemplu, Legea gazelor si Legea energiei electrice trebuie armonizate cu doua directive europene in vigoare si este nevoie sa fie votate in regim de urgenta, in asa fel incat sa nu fim sanctionati financiar de catre organismele internationale.

Ceea ce romanii trebuie sa retina este faptul ca buna guvernare initiata de Guvernul Victor Ponta in ultimii doi ani si jumatate se va materializa in actiuni, masuri si proiecte indreptate spre nevoile cetateanului, pentru a face traiul oamenilor mai usor suportabil. Ma refer in special la categoriile defavorizate ale populatiei, din punct de vedere material, care vor primi si alte compensatii reparatorii, dupa ce bugetarii si pensionarii au intrat in legalitate din punctul de vedere al taierilor de salarii si pensii.
De asemenea, este vital sa cream noi locuri de munca, sa dezvoltam motoarele economiei si sa continuam trendul de crestere avut in ultimul an si jumatate.

In final, fac un apel catre colegii din Opozitia parlamentara, care, chiar daca se apropie campania electorala, trebuie sa lase deoparte orgoliile politice si disputa prezidentiala si sa participe activ la votarea legilor importante pentru toti romanii. Menirea parlamentarilor nu este de a face politica, ci de a dezbate si vota legi bune pentru oameni, cu seriozitate, maturitate si responsabilitate. Sper sa se intample asa si sa avem succes in noua sesiune parlamentara, pentru binele tuturor romanilor.

Deputat PSD Bacau,
Miron SMARANDACHE
2 septembrie 2014

Media
No rating yet

Comments are closed.