INTERPELARE

Adresată: Domnului ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii

Din partea domnului Senator Vasile Nistor Circumscripţia electorală 04 Bacău Grupul Parlamentar Liberal Conservator

Subiect: Situaţia finanţării spitalelor

Stimate domnule ministru,

Lipsa fondurilor necesare unei bune funcţionări a unităţilor medicale autohtone determină managerii de spitale din România să caute soluţii alternative de finanţare. In acelaşi timp, faptul că situaţia bugetului alocat de către stat nu este clară, uneori chiar până la sfârşitul anului cum a fost în 2014, duce la incapacitatea administraţiei spitalelor să cunoască limitele financiare în care trebuie să se încadreze, iar astfel se poate ajunge Ia o cumulare de datorii neprevăzută. Determinarea medicilor de a apela la alte surse de finanţare, un exemplu fiind cazul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara, unde medicii au folosit sponsorizări pentru a crea condiţii normale de funcţionare, face ca aceştia, în loc să se ocupe de actul medical se concentrează pe surse de finanţare.

În perioada 25-27 iunie, am avut plăcerea de a participa la „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti”, manifestare ce marchează 20 de ani de chirurgie laparoscopică în judeţul Bacău. Spitalul în care anul acesta s-au reunit peste 300 de medici şi 130 de kinetoterapeuţi din toată ţara, dar şi din străinătate, este considerat unul de elită, lucru făcut posibil datorită investiţiilor făcute în ultimul deceniu Si a bunei administrări a acestora. Situaţia unităţii din Moineşti este un exemplu ce demonstrează că spitalele din România au un potenţial mare de dezvoltare, însă necesită ajutorul autorităţilor naţionale şi locale competente.

Stimate domnule ministru, mandatul managerilor de spitale este de 3 ani, iar atunci când doresc să-şi facă un bilanţ al activităţii după un an, ei pot fi puşi în situaţia în care nu şi-au îndeplinit promisiunile mandatului tocmai din cauza întârzierii bugetului alocat. De aceea vă solicit să îmi prezentaţi punctul de vedere al ministerului condus de dumneavoastră, în ceea ce priveşte găsirea unor soluţii pentru managerii de spitale să-şi cunoască la timp bugetul alocat pentru o funcţionare corespunzătoare.

Solicit răspuns scris. Vă mulţumesc!

Senator PC de Bacău

Vasile Nistor

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.