Senatorul Vasile Nistor: declaraţie politică intitulată „Susţinerea agriculturii româneşti”
Stimate colege, stimaţi colegi,
Având în vedere dezbaterile ce au avut loc în data de 26 mai 2015 privind moţiunea simplă pe agricultură, am decis ca în declaraţia de săptămâna aceasta să evidenţiez situaţia sectorului agricol din România, şi să surprind importanţa susţinerii proiectelor dedicate acestuia.
Observ cum în ultimul an, afacerile privind agriculta atrag din ce în ce mai mulţi români, atât din mediul rural, cât şi cel urban. Conform datelor Oficiului Registrului Comerţului din Bacău, în primele trei luni ale acestui an, în judeţ au fost înregistrate 62 de firme noi care au ca obiect principal de activitate agricultura, silvicultura şi pescuitul, cu 19 mai multe faţă de anul trecut. La nivel naţional, numărul total de înmatriculări pe 2015 a firmelor de acest tip este de 2.430 în primul trimestru, comparativ cu 1.298 în 2014.
Consider că fără un cadru legislativ format corect, nu ar fi fost posibile astfel de statistici promiţătoare, iar noile reglementări din domeniu îmi dau motive să cred că agricultura românească se află pe o pantă ascendentă. Măsurile luate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale favorizează fermierii autohtoni, contrar afirmaţiilor făcute în moţiunea simplă pe agricultură. Doresc să amintesc faptul că, deşi data limită depunerii de către fermieri a cererilor de sprijin pentru plăţile directe este de 15 iunie, ministerul permite depunerea acestora şi după data stabilită, într-un interval de 25 de zile calendaristice. O altă măsură în favoarea fermierului român este posibilitatea acestuia de accesa diverse scheme de plată printr-o cerere unică, rezolvând astfel o problemă veche, cea a multiplelor drumuri către APIA, dar şi numărului controalelor ce ar fi urmat.
Pe lângă sprijinul financiar realizat prin Fondul European de Garantare Agricolă, estimat la aproximativ 12 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, statul român va continua să sprijine direct fermierii autohtoni. Toate datele puse la dispoziţie de MADR arată un nivel de implicare intens în ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului agricol din România, iar susţinerea proiectelor din domeniu este necesară dacă dorim să vedem o continuă evoluţie în anii ce urmează.
Însă acest lucru nu va fi posibil dacă nu permitem autorităţilor responsabile să îşi ducă planurile la bun sfârşit. Este nevoie de o viziune unică, de colaborare, de dorinţa de a ne atinge obiectivele pe termen lung, dacă vrem ca agricultura să redevină motorul economic al ţării şi să ocupe un loc fruntaş în Europa.
Senator PC